Onnittelut Tuumalle Volvon johdosta, onko kyseessä jopa ihan nelivetomalli? No bensaturbo kuitenkin, automaatti mokoma lisää kulutusta aika lailla, mutta jos Tuuman ajot eivät ole ihan pelkkää nurkkapyöritystä niin ehkä se kulutusero on aika pieni kuitenkin? Tylsä tuollainen autonostoreissun loppuosa hinurin kyydillä, mutta toi läppäkotelovika ei taida olla sen kummempi kuin 9-5 Saabeissa, omassamme resetoin sen muutamia kertoja, kunnes päädyin ostamaan tehdasuuden läppäkotelon, ja siihen loppui se ongelma.
Kylmää keliä on pitänyt, meidänkin ilppimme pääsi nyt ensimmäistä kertaa kunnon talvitesteihin. Ensimmäisestä yli 20 asteen pakkaskelistä FD-35 selvisi vielä ihan hyvin, mutta muutama päivä sitten joutui jo polttelemaan takkaa (se on mallia jatkuvalämmitteinen, siis vanha avotakka jossa takkasydän, jtbo taisi kuvailla oma takkaansa "moolokin kidaksi" samanlainen on omamme :) ).
Huolestuin kun tuntui ilpin tehot kadonneen toisen yli 20 asteen pakkasjakson kohdalla, aattelin että oliskohan kylmäaineita karannut, mutta sulatusjakso kun toimi normaalisti, ja ulkoyksikkö suli tasaisesti, niin ei oikein voinut olla kyse siitä.
Mittailin useita kertoja sisäyksikön imuilman ja puhallusilman lämpötiloja (mulla on ilpin sisäyksikön yläpinnan korkeudella "elohopeamittari" siis mitälie värillistä nestettä onkaan, tenavana oli kiva leikkiä hajonneesta lämpömittarista poistuneella elohopealla :D). Ja puhallusilmaa olen mittaillut elektronisella paistolämpömittarilla, ja se näytti ihan samaa kuin parikin "elohopeamittaria" joita käytin vertailumittaukseen).
Tuolta lämpöpumppuforumilta löytyi Jantin tekemä Exel FD-35:n lukemista, ja siihen kun syötin meidän FD-35:n lukemia niin olivat ihan linjassa Jantin mittausten kanssa (tai hivenen jopa parempiakin, laitoin muistaakseni meidän omaamme jotain 10-15%:n ylitäytön joka voi selittää hiukan parempia suoritusarvoja.
https://lampopumput.info/foorumi/thread ... ein.26798/ Mutta esim. eiliset arvot: ulkolämpötila: -14, puhalluslämpötila +45, imuilman lämpötila +19,5, pyyntilämpötila +31, puhallusnopeus IV / 750m3/h, lämpöteho (W) 5933, ottoteho 2230W (mitattu sellaisella pistorasiaan laitettavalla kulutusmittarilla, mallia halpa), lämpenemä 22,5 astetta, COP 2,7, ilmainen lämpöteho: 3703W.
En tiedä kuinka tuossa Jantin taulukossa on huomioitu sulatusjaksot. Saattaa olla että jotain feelua on mittaustuloksissani koska vaikuttavat turhankin hyviltä verratuna tuon oikean asianharrastajan samanlaisen koneen tuloksiin. Täytyy jatkaa mittauksia :)
Mutta kuitenkin vaikuttaa siltä että tupamme pärjää yhdellä ilpillä aina tuonne -10 asteen tienoille, hiukan ylikin, mutta -20 kohdalla ei ilpin teho riitä, siis kun noin kylmää on useamman päivän ajan. Ei toi ole mikään ihme, meillä on alakerran lattiat valamatta, siellä on vanhaa lattiaa / uima-allasta jäljellä jotain 50m2, ja reilut 60m2 on vasta styroksilla (sii kaivettu kallioon saakka pois ikimärät hiesumaat jne), ja styrokseista puuttuu vielä pintakerros, ja porrasaukon kohdalla (johon ilppi puhaltaa) on kallio näkyvissä noin 3,5m2:n alalta, ei sekään hirveästi talon lämmöntuottoa edistä. Ja sitten on vielä tekemättä muutamien alakerran seinien rivinteeraukset, jne jne.
Mutta mutta, täytyy nyt kuitenkin, kelien lauhtuessa tehdä puhdistus ilpin sisä- ja ulkoyksikölle, sisäyksikön vuosipesu jäi tekemättä kesällä, ja se on aika lailla rakennuspölyssä kennostaan, samoin ulkoyksikössä on kennon ulkopuolella sellainen "verkko", siis lika ja pöly tiivistynyt niin hyvin että sitä verkkoa saa ripsittyä irti verkonomaisena kerroksena, se näyttää ihan joltain tuuletusikkunan hyttysverkolta, mutta ohuemmalta :)
Mutta täytyy varmaan ruveta pohtimaan asennuspaikkaa toiselle ilpille, ehkä se tulee yläkertaan takankorvikkeeksi.