RMT-59 Elämää maalla.

Ilmoita omasi tai naapurin rintamamiestalo-projekti. Laita myös linkki kuviin tai kotisivulle mikäli sellaiset on.

RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja karhjo päivämäärä Ti Elo 02, 2016 19:54

Terve. Tätä kirjoitellessä talokaupoista on jo sovittu ja odotellaan vielä tuota elokuun puoltaväliä jotta saadaan loppusumma maksettua ja edellinen omistaja pääsee muuttamaan pois. Kirjoittelua aikaisemmin olen lukenut tätä foorumia melkoisesti. Ja innostuksissani lukasin perinnemestarin rintamamiestalo -kirjan. Vielä on saman kirjoittajan remonttikirja kahlaamatta, mutta odottaa pöydällä kunhan sopiva hetki tulee. Sen verta kuumottaa päästä talosta puhumaan, että aloitan sen jo vähän etukäteen.

Ammatiltani olen Rakennusmies ja Puuseppä. Tällähetkellä puualalta työllistän itseni ja uskon että siitä ei ole ainakaan haittaa tämmöistä taloa hankittaessa :-D . Olen itse tykästynyt retroiluun ja vanhan patinaan, mutta yritän kuitenkin pitää pään kylmänä. Varsinkin kun emäntä ei ole ihan samaa mieltä. Vähän olen koitellut häneltä tivata mistä tykkää, mutta yleensä se selviää vasta viimetingas tai jälkikäteen. Talon laittelussa se olisi kieltämättä helpompi etukäteen löytää yhteinen tie. Asuntohankinta-aate lähti liikkeelle siitä, että opiskelujen ja muutenvain parempien kämppien etsikelyyn alettiin tympääntyä ja nyt aateltiin että se saa riittää. Palattiin juuri Oulusta lähemmäs kotikontuja. Etelä-Pohjanmaalle. Ja itsellä töitä niin otettiin ns. Iso askel eteenpäin elämässä. Näin parikymppisenä.

Ja se talo sitte. Ihan tyypillinen. Kylmäkuisti ja 7-ovinen eteinen. keittiö, makuuhuone ja olohuone vastapäivään kiertämällä ja pikku wc hormin ja keittiön kyljes. Kylmäkuistille on oven vieres ehkä ainut alkuperäinen ikkuna karmeineen jos ei kuistia muuten lasketa. portaikon välis siivouskomero. Yläkerras kaksi makuuhuonetta ja varastot kyljis. Oikealle varastoon on keskelle lyöty pieni huone josta löytyy kaivot pöntölle ja lavuaarille. Taloa on rempattu 80-ja 00-luvulla. Suurimmat muutokset alkuperäiseen. Lisälämmöneristys yläpohjas ja sisäpuolen ulkoseinissä makuuhuoneessa ja olohuoneessa ja yläkerrassa. Sähköt. Kaivo, viemärit ja vesi. Ja kellarin kylpytilat... nää 80-luvulta. Lasit, keittiö ja osa vesiputkista ja sähköistä. Niin ja terassi ulkokuistin ympärillä 2000-luvulta.
Lämmitys kahella pönttömuurilla, keittiön liedellä ja suorasähkö patteriilla. Kylpytilois sähkövastukset lattias. Lämminvesi saadaan sähköllä.

Kaikkea sais tehä ja hommaa olis ihan tarpeeksi mut jos sitä tekis sillee hiljalleen nii ei tulis liikaa paikkoja auottua kerralla. Kellari ja sokkeliremppa olis mun prioriteettinä ykkösenä ja emännällä yläkerran vessan valmistus ja lattiamatosta eroonpääsy. Tässä ehkä heijastuu sukupuolten väliset erot. Tai ainakin meidän kahden. Matto oli musta ihan siisti ja silleen mutta en mä siitä minkää laminaatin takia haluais eroon. Jos otetaan pois nii kyllä se lautalattia saa olla sitten. Wc-ssä oli lastulevyllä seinät ja lattiat. Täytynee lattia aukoa muutenki. Eihän siel ollu vesiputkiakaan.
"Asu ensin vuosi ennen kuin teet mitään." Tätä koitin emännälle sanoa, mutta pakko tehä että kotirauha säilyy :wink: . Kellari sit vaikka ensvuonna. Mutta mahd. Pian. Puuvuorauksen ja villaeristyksen takia. Ainakin vesiputken läpivienti oli tummuttanut puuta.

Tällästä meillä. Ja jos ihan haaveilla saa niin tällähetkellä haaveilisin 5-vuotis suunitelmana. ulkopuolisesta lisälämmöneristyksestä ja katon korotuksesta helmojen pidennyksellä ja sokkelin ulkopuolisella eristämisellä. Kaikki tai ei mitään. Yksistään näyttää hassulta ja ulkopuolen tyyli muuttuis oudoksi. Kallis haave.

Unohtui muuten vielä yksi erittäin oleellinen asia. Eli kylmäkuistin haju. Siellä on nimittäin polteltu ainakin sieltä 70-80-luvulta isännän poislähtöön 2000-luvulle. Hirveä haju joka tunkee sisällekki jos ovi kuistille on auki sadesäällä. Onko mahdollista hävittää ioni/kuivasavu myrkyillä ja pintojen hionnalla ja uudelleen lakkauksella? Siellä on ne komeat vanhat siskonpaneelit enkä ihan ekana haluais luopua ja puupintaisena täytyis näkyä. Katon vois kyllä maalata ku se on jo valkoiseksi vedetty.

Tällaista tajunnan virtausta tälläkertaa. Olis varmaa enempiki asiaa kertoa, mutta kaikki ei muistu samalla kertaa. Kyselkää ja neuvokaa ihan vapaasti :mrgreen:
karhjo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 69
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2016 15:03
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja karhjo päivämäärä Ma Elo 08, 2016 15:25

Tuli vähän pohdiskeltua lisää. Ionisoinnit ja muut myrkkysavut saa unohtaa. Kalliita ja vielä onnistuminen puun imemän hajun poistossa aika epätodennäköistä.
Uusi idea olisi purkaa kaikki seinä-, kattopaneelit ja lattialaudat. Tarkistaa rungon kunto ja korjata vauriot. Puhdistaa rossipohja. Laittaa lattiaan niskoihin tuulensuoja altapäin ja sellupuhallus väleihin. Paperointi ja uusiponttilauta. Seiniin laittaisin ainoastaan paperit samaten kattoon ja paneloisin. haaveena tulevaisuuden eristys ulkopuolelta, kun ulkoverhous remontin tekee. Kattoremontin aikana puhallus yläpohjaan.

Ainut kysymysmerkki on miten sellu pärjää kylmässä tilassa sanotaanko vaikka 5-vuotta? Hajun takia on pakko purkaa lattia ja uuden laittaa kunnolla niin ajattelin säästyä uudelleen avaamiselta, kun se olisi aika vahvana mielessä. Olisiko uretaanilevy lattiassa kylmässä tilassa parempi säilymisen kannalta? Jos mieli muuttuu tulevaisuudessa. Niin voin aina mennä imurin letkun kanssa alapuolelle imuroimaan sellut veks :roll: . kissanluukusta ei kuitenkaan mahdu mitkään kovat eristeet niin ne olisi laitettava etukäteen.

Ajatuksia?
karhjo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 69
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2016 15:03
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja hute päivämäärä Ti Elo 09, 2016 1:04

Ionisointi ei ole mitään myrkkykaasua, sekoitat ilmeisesti nyt sen otsonointiin.
Vuokraa tehokas ionisaattori, mutta varmista ettei se tuota otsoonia.
Sukulaisella vintti huoneessa oli poltettu tupakkia vuosia ja viikon ionisoinnolla se haju katosi täysin.
hute
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 56
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 1:39
Paikkakunta: pp

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja karhjo päivämäärä Ti Elo 09, 2016 2:42

Joo niin meni vähän kissat ja koirat sekaasi. Ei sen väliä. Mutta kuulisin mielipiteitä lattian osalta. Mä en ole kovin halukas ottamaan kallista vuokraa vain todetakseni, että haju ei lähtenytkään. Siitä on tullut niin paljo ristiriitaista palautetta. Toki jos saa useempi uskomaan ionisaattoriin.Voisin ehkä kääntää kelkkaa mutta toisaalta ei siitä rungon tarkistamisesta olisi haittaa.
karhjo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 69
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2016 15:03
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja Nihan päivämäärä Ti Elo 09, 2016 10:44

Pintojen purkaminen on iso homma mutta sitä kautta saat parhaat lopputuloksen, muutenkin kuin hajujen kannalta. Tiivistä paperointia ei pysty oikein muuten tekemään ja se on näitten purulaatikoittemme asumismukavuuden noston kannalta parhaita temppuja mitä voi tehdä. Kun pinnat ovat auki voi samalla vetää putkitukset / uudet kaapelit sähköille ja tuoda uudet putket ja viemärit käyttöpaikkoihin. Ja kuten totesitkin, rakenteiden kunnon tarkastus ja tarvittavat korjaukset / vahvistukset voi tehdä samalla.

Peukutan siis ajatusta lämpimästi jos vain hartiapankissa / lompakossa riittää virtaa :cool:

Kylmillään olevassa talossa varmimpia eristeitä ovat puru ja sellu imo. En ehkä ihan ymmärtänyt mihin uretaanilevyä pohdiskelit, mutta ainakaan lattiassa selluvillojen alle se ei käy koska muodostaa höyrytiiviin kerroksen ulkopintaan.
Nihan
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 428
Liittynyt: Ti Elo 24, 2010 21:25
Paikkakunta: Pirkanmaa/Kanta-Häme

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja karhjo päivämäärä Ti Elo 09, 2016 23:41

Nihan kirjoitti:Kylmillään olevassa talossa varmimpia eristeitä ovat puru ja sellu imo. En ehkä ihan ymmärtänyt mihin uretaanilevyä pohdiskelit, mutta ainakaan lattiassa selluvillojen alle se ei käy koska muodostaa höyrytiiviin kerroksen ulkopintaan.


Tarkoitin että käyttäiskö siihen urtsulevyä vai sellua. En ollut yhdistelemässä :-) . Kyllä se sellu taitaa olla minun ratkaisu. Ja hartiapankilla. Nyt sitä on hyvä testata rahkeet tähän hommaan. kuitenkin pienimmästä urakasta kyse ja miksei onnistuis kun on tullut ennenki tehtyä.
karhjo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 69
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2016 15:03
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja karhjo päivämäärä Su Loka 02, 2016 12:23

Olis aika tätäkin päivitellä.
Täällä sitä nyt ollaan. muutot hoidettu, mutta tavarat on kyllä vieläkin vähän sikin sokin. Emännälle oli vähän turhan raskasta muuttaa raskaana olon tähden, joten päätettiin ettei mitään ylimääräistä stressiä oteta remppaamisen osalta, eli kattellaan ja opetellaan. Anoppila on näillä mittapuilla kivenheiton päässä niin ollaan käyty siellä peseytymässä, itse olen kyllä käyttänyt kellarin suihkutiloja, mutta ovat kyllä melko koleat ilman kunnollisia eristeitä vaikka lattialämmitys onkin. Eli kellarin remppaaminen realisoituu ensimmäisenä kun vain mahdollista.

Mitähän muuta, riskirakenteita olikin ihan reippaasti. Lasivillaa löytyy, ilmeisesti lisälämmön takia 50mm lasivillaa sisäpuolella ulkoseinissä ja sivuvintissä. Tosin nekin varmistuu vain katsomalla. En nyt vielä huolestuisi, kun ilma vaikuttaa omaan nenään puhtaalta, seurailen tilannetta. Katosta löytyy poistoilmaputket mh:sta ja oh:sta johtavat katolle, tuloilma tulee luultavasti eteisen kautta, sillä siinä ei ole lisäeristystä. Yläkerrassa toisen mh:n poistoputki ei johda mihinkään. siinä onkin sitten homma liittää noihin katolle meneviin putkiin. Tosi huonosti osasi entinen omistaja kertoa, kun talon isäntä oli kuollut ja hän oli se iv-asentaja. Pitäisikö nuota pitää auki vai osan aikaa vain kokoajan? niissä on tuollaiset narut joista nykimällä saa kolmeen asentoon: vähän auki, paljon auki ja kiinni. Nyt lämmityskaudella ilma kyllä vaihtuu lämmittäessä hormin kautta. Keittiöstä löytyy vielä alkuperäinen hormin poistoventtiili, mutta edellinen omistaja piti sinä aina kiinni, kun on kuulemma liiankin tehokas. Kai nyt kun on kaksi muutakin poistoaukkoa.

Keskikerroksen 80-luvun wc vaatii kyllä huoltoa. pöntöstä on joku tiiviste entinen tai se ei kataise tuloa ajoissa, kun kannen alta tulee pieni noro vettä lattialle. Vedin alkuhätään tuloruuvia pienemmälle, että säiliö täyttyysi hitaammin ja se näytti tepsivän. ikävä kyllä se nyt tärisyttää putkia enempi kun avaat raanan huuhtelun jälkeen. raana myös tiputtaa. Nämä pitäisi jotenkin selvittää. raana on se perinteisin Oras mitä 80-90-luvun taloissa näkee. wc-pytty 80-luvun arabia. No pytty kyllä joutaa vaihtaakki kun kiinnitysreikäkin oli halki, kun vedetty pitkällä ruuvilla ja prikalla :evil: . Putket voisi olla tiheemmin kiinnitetty kun tahtovat väristä aina raanoja availlessa. Ovat hitsattuja kupariputkia. Kuulostaako hurjalta? Kyllä tässä vähän on alkanut miettiä mitähän on edellisen omistajan päässä viirannut tai sitten on oma laatu miellyttänyt. Itse olisin panostanut enemmän.

Sanoinko jo kellarin villaeristyksestä riventeerauksen päältä? sekin löytyy ruman pyöröhirsipaneelin alta :lol:. Toistaiseksi olen näitä ajatellut vain haasteena. Hulluksi voisi myös kutsua joku. Ainakaan tätä taloa ei voi enempää pilata! Tekis mieli repiä kaikki alas ja laittaa uusiksi, mutta pakko katsella ja miettiä tarkkaan mihin ryhtyy.
karhjo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 69
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2016 15:03
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja karhjo päivämäärä Su Loka 09, 2016 14:43

Tässä myös piirustus joka saatiin. Laiskasti skannattu ja tulostettu A4:een:
Kuva

Tässä mua kiinostaa eniten tuo kellarikerros. Epäselvyyttä aiheuttaa kellariton puoli, meneekö siellä sokkeli samaan syvyyteen kuin kellarinpuolella? Onkohan siellä kantava laatta lattiavasojen alla vai täyttömaan päälle valettu roskavalu vai rossi? Millä tätä voisi helpoiten selvittää? Mulla on pari kuvaa lattiaremontista, mutta ovat sen verta hämyisiä, ettei lattiavasojen alapuolisesta rakenteesta saa kunnolla selvää. Eikä kellarittoman puolen sokkelissa näy ilmanvaihtoluukkuja taloa kiertäessä.

Onkohan tuossa anturat? ainakin kantavat väliseinät menee selkeästi hormi ja uuninalusten kohdalta myös täytetyllä puolella. Näitä asioita mietin myös siksi, että olisi hienoa jos kellarin laajennus onnistuisi täytetylle puolelle. Vaikka läpikulkuaukko ulkopuolelta maanpoistoa ajatellen.

Tässä vähän kuvia päivän ihmettelyltä,

Kuva
Tässä näkyy todenäköisesti hormiin johtava alkuperäinen tuuletusaukko kellarista.

Kuva
Ja tässä uusi ilmanvaihto putkisto+viemäri+vesijohdot wc:lle

Kuva
Samaisesta huoneesta ulosjohtava korvausilmaputki kulkee käytävänpoikki sokkelin läpi, jostain syystä on saanut kaverikseen kupariputkenpätkän joka ei kummastakaan päästä johda mihinkään.

Kuva
Sama ulkoapäin

Kuva
Ja vielä kuistin alunen, En oo varma mut epäilen et kuvassa pystyssä oleva ivputki ei suinkaan johda ilmaa vaan siitä on tehty joku kantava/tukipilari murtuneen sokkelin tueksi. Sitä on korjailtu tiilimuurauksella.

Jos kuvat ei näy, niin tässä vielä linkki kansioon:
https://goo.gl/photos/DAc6RZaKyz6prNzj6
karhjo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 69
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2016 15:03
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja karhjo päivämäärä Ti Loka 11, 2016 11:06

Itseni pohdintoihin vastaten. Ainakin piirustusten mukaan, sokkeli jatkuu vähintään yhtä syvälle kuin kellarin puolella ja kantava laatta on tuollakin puolella. Ainut vain, että hormien ja pönttömuurien tukivalut taitaa alkaa tosta hiekkakasan päältä.
Kuvan sain rakennusvalvonnan arkistosta. Tässä suunnitellessa voisi piirtää uuden piirustuksen talosta ja mitata mikä on oikea mitta. Kuten huomaa niin kellaripiirroksen mitat on hauskasti 50cm lyhyempi pitemmältä sivulta kuin keskikerroksen piirros. Jännä että on piirrosta tehdessä hyväksytty. Sokkelista ulkopinnan mitat on 797x947. Eli mitoitus on otettu n. vuorilaudan paikkeilta.
Kuva
karhjo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 69
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2016 15:03
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: RMT-59 Elämää maalla.

ViestiKirjoittaja karhjo päivämäärä Pe Joulu 23, 2016 16:19

Pienellä aloitellaan. Kun edelliset oli hävittänyt alakerran makuuhuoneesta ovet täytyi asialle tehdä jotain. Eikai kukaan kehtaa ketään kuttua kylään jos ei makkaria saa suljettua olohuoneen ja keittiön osalta. Onneksi eteisessä on ovia joita ottaa. Ei tarvita keittiön ja olohuoneen välissä ovia.

No karmit on myös väärinpäin. Eli aukee makuuhuoneeseen. Eihän sinne mahdu sänky ja kaapit kunnolla jos ovikin pitää saada sopimaan. Ei auta kun lähteä irroittamaan. Harmikseni jo useamman kerran huomaan, että tässäkin talossa seiniä saneeraessa on levyt lyöty karmien päälle. Ei auta ku puukkosahalla surruttaa runkotolpan ja karmin välistä levy halki ja sitten nitkuttaa karmi irti aukosta. Onneksi tässä karmissa ei ollut lattarautoja kuin toisella puolella.

Seuraavaksi naulojen irroittelu. Maaliröpelön hionta ja karmi toisin päin. Saa vaan nähä kuinka saan pellavariven takaisin väliin ku sahasin lastulevyn melko nuukasti. Voi olla että sahaan vielä lisää.
karhjo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 69
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2016 15:03
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa


Palaa alueelle Projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa