Pihasauna betoonilattian vaihto puulattiaksi

Ilmoita omasi tai naapurin rintamamiestalo-projekti. Laita myös linkki kuviin tai kotisivulle mikäli sellaiset on.

Pihasauna betoonilattian vaihto puulattiaksi

ViestiKirjoittaja miesjavasara päivämäärä Su Heinä 02, 2017 9:01

Morjesta vaan kaikille,

Tosiaan on sauna+kamari rakennuksen kunnostus ollut tässä aluillaan ja tekeillä jo tovin :D. Rakennus on n. vuodelta 1940. Ja olen pohtinut vaihtoehtoista rakennetta tuon saunan betonilattian osalta, koska haluaisin erilliset puuritilät pois ja vaihtaa ns. Oldschool puulattiaksi, jos jollain teistä on kokemusta vastaavasta niin mielelläni kuulisin kokemuksista.

Mutta joka tapauksessa rakennus on tälläinen:

N.1,5 metriä korkea betonisokkeli. Pukuhuone, eteinen ja kamari on rossipohjalla ja tuuletus kulkee näiden kautta. Saunan osuus on ns. Osioitu ja sokkeli on täytetty kiviainekselle kokoluokka n. 0-100mm, jonka päällä oli ohut betoonilaatta, joka toimi siis saunan lattiana. Tämän olen jo poistanut kun oli halkeillut pahasti ja oli huonossa kunnossa. Vaikkei ns. Kapilaarikatkoa ollut oli maa-aines kuivaa. Joten pohja rakenne ollut ihan toimiva myös laatta oli kuivan oloinen.

Toteutus vaihtoehto 1: (alkuperäinen)

Kaivan osan vanhasta aineksesta pois(varmuudeksi)
Laitan kankaan ja kunnon kapilaarikatko soran, mitä löytyy jo entuudestaan pihalta.
Tähän eristys päälle, raudoitus ja uusi kakku
betoonipinnan maalaisin lopuksi jollain hengittävällä maalilla. Okei, helppo toteuttaa mutta en pääsisi noista puuralleista eroon :D

Toteutus vaihtoehto 2: (oldschool puulattia)

N. 50-100cm poistaisin kiviainesta.(tarvittaessa poistan vaikka kaikki, ei ole ongelma. Tietty vähemmällä maansiirtelyllä pääsee)
Aineksen päälle pilariharkoilla tekisin ns. Seinä rakentaasta irti olevan lattivasoituksen(rungon)
Runkoon tekisin kaadon oikein, jotta tulevasta puulattiasta vesi valuu ränniin ja siitä taas kivipesään ja ojaan.

Mutta tässä tuo sokkelintuuletus mietityttää... ?Lännen ja etelän puolelta saisin sokkelin auki (ulkoseinät) muuten mennään kamarin ja pukuhuoneen puolelle. Puulattia kun vaatii hyvän ilmakierron alla ettei vuodessa lahoa alta :)

Kysymyksiä ja pohdintaa:

Riittääkö tuo kahdelta osalta auki vai pitäiskö tuo avata, joka suunnalta? Polttomoottori timangisahat ja laitteet löytyy eli ei ongelmaa sen suhteen. Tietty ilman kierron kannalta olisi varmaankin paras vaihtoehto, että olisi joka suunnasta auki. Mutta toisaalta itse haluaisin pitää tuon saunan sokkelitilan omanaan muista tiloista, eli tässä tapauksessa tuuletus luukut tulisi ulkoseinien osiin. Mutta riittääkö tämä?

Ja kuinka suuret reijät pitäisi tehdä? Riittääköhän 3 x100mm lännenpuolella ja 3 x 100mm etelänpuolella. Vai pitäisiköhän sahata vaikka 600x600m aukko länsipuolelle ja laittaisi eteläpuolelle vain tuollaiset 3 x 100m reijät. Tällöin mahtuisi alaosaakin tutkimaan saunan osalta ja tarkastelmaan miten rakenne toimii. Muussa tapauksessa se sitten selviää vaikka vuoden päästä kun lattia romahtaa jalkojen alta hehe :D

Yleensähän nämä puulattia saunat ovat reilulla nostolla maasta, joka puolelta. Mutta onko jollain teistä kokemuksia ylläolevasta ratkaisusta?

Kiitän jo etukäteen vastauksista!
miesjavasara
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ti Maalis 31, 2015 19:40
Paikkakunta: Turku

Re: Pihasauna betoonilattian vaihto puulattiaksi

ViestiKirjoittaja pvalila päivämäärä Ma Heinä 03, 2017 21:49

Lattia rakennetaan vain kerran mutta sitten sitä pidetään puhtaana vuosikymmeniä.

Eli rakenna lattia, joka on helppo pitää puhtaana.

Jos haluat huviksesi huijata ihmiset uskomaan, että sinulla on saunassa puulattia, käytä noita aivan puun näköisiä keraamisia laattoja.

Jos heität tuollaisten laattojen päälle vielä hämäykseksi puisen rallin niin kukaan ei hämärässä saunassa tajua jippoa.
Käyttäjän avatar
pvalila
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 18028
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2006 16:54
Paikkakunta: Vantaa


Palaa alueelle Projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa