Ny om meinaam '50

Ilmoita omasi tai naapurin rintamamiestalo-projekti. Laita myös linkki kuviin tai kotisivulle mikäli sellaiset on.

Ny om meinaam '50

ViestiKirjoittaja Snibu päivämäärä La Joulu 02, 2017 22:30

Kuva

Elikkäs, tässä on nyt käsillä 1950 vuoden talo Pirkanmaalla, rossipohja pienellä kellarilla ja neliöitä n. 70. Kaupat on tehty mörskästä 2016 keväällä ja nyt on keretty jo vähän tarkkailemaan talon vointia ja tilannetta. Talon alkuperäisilmettä on piristetty tekemällä pintaremonttia sadoista eri palasista jotka on luultavasti hankittu noin markalla yhteensä. Sisävessa rakennettu eteiseen omaksi kopikseen ja keittiöön on tuotu vesijohto. Aikaisemmin vessassa käyminen on tapahtunut ulkohuussissa (kyhäelmä on edelleen pihalla) ja käyttövesi on otettu kantamalla kaivosta. Vessan vedet menevät tällä hetkellä umpisäiliöön ja keittiön vedet ojaan. Kunnan viemäri tulee puheiden mukaan vuoden loppuun mennessä, kunnan vesi tulee jo taloon. Kattona oli huopakatto ja katossa oli ainoastaan makuuhuoneen puolella eristeenä 30cm purua, portaiden kohdalla vain lastulevy jonka jälkeen tuli katto. Tästä pääseekin sitten lämmitysasiaan eli taloa on lämmitetty (harakoille) olohuoneessa sijaitsevalla tiilisellä leivinuunilla (saumat halkeilleet ja niitä on korjattu jollain tökötillä), yläkerran makuuhuoneessa olevalla porinmatilla ja keittiössä olevalla puuliedellä. Sähköpattereita talossa on muutamia. Pihasauna jonka yhteydessä pieni tupahuone, kantovesi.

Jotain remppaa ollaan ehditty tekemään jo, katto rempattiin heti kättelyssä ja lisättiin kunnon eristeet ja tuulensuojalevy. Keittiön viemäri jäätyi viimetalvena ja sen kanssa taisteltiin muutama kuukausi kun ei ollut edes varmaa tietoa mihin se laskee :-D Viemäriputki on tuotu kellarin ikkunasta ulos ja muuten suljettu vanerilla ja uretaanilla eli todella huono systeemi, maanpinnan ollessa ulkopuolella niin korkealla että vettä on valunut sisään kellariin aikojen saatossa. Viemärin loppupää löytyikin sitten suht helposti, päällä oli pari styroksilevyä hiekkakummun sisällä, eli jonkin sortin imeytyskenttää siihen oli puuhattu. Sulatusoperaatiostakin löytyy kuvakansiosta todistetta, siellä vajaakuntoisella höyrypesurilla yritetään sulatella sitä loppupäästä kun ensin oli putkirassilla selvitetty jäätymän olinpaikkaa :lol: :lol: Rakennusta on onnistuttu pilaamaan ihan järjettömillä väkerryksillä ja niiden kanssa nyt joutuu sitten taistelemaan, mutta tilanne ei luultavasti ole ihan hirvittävän huono.

Talon hyvinvoinnin kannalta ensimmäinen asia mikä pitäisi saada tehtyä olisi ulkopuolen remontti, maannousu on todella huomattava ongelma kun se on selkeästi kastellut yhden nurkan talosta jo, nyt jo toki kaivettu lapiolla sen verran siitä maata pois että välitöntä kosketuspintaa ulkolaudoituksen ja maan kanssa ei ole, mutta tilanne olisi akuutti koska mökki sijaitsee mäessä. Ajan kulumisesta, routimisesta ja maanpinnan noususta johtuen sokkeli on aika huonossa kunnossa ja vähän kuumottaakin miten piharemppa kannattaisi tehdä. Sokkeli on painunut ja vinottanut taloakin jonkin verran jo. Etupuolella kuisti on mennyt vinoon koska tukipylväät painuvat joka vuosi lisää, sitä tunkattiinkin jo hieman ja laitettiin korokepalaa väliin mutta se ei poista ongelmaa. Se tässä jännittää että jos piharemppa vaurioittaa entuudestaan jo huonokuntoista sokkelia niin mitä tapahtuu sitten?

Sisäpuolella remppaa on aloiteltu pikkuhiljaa, kellari saatiin tyhjennettyä kesällä kaikesta paskasta mitä sinne oli heitetty + se oli naulattu umpeen. Kellariin pääsee portaiden alta johon olisi tarkoitus nyt siirtää vesivessa pois käytävästä. Sisälle vähän kaikenlaista jo suunnittelilla mutta eniten päässä tavallaan painostaa tuon pihan tekeminen koska se on kriittisin. Se onkin yksi syy miksi tälle foorumille rupesinkin kirjoittelemaan, olisi kiva kuulla teidän mielipiteitä asiasta kun ollaan tässä suhteellisen kokemattomia molemmat. Sellaista mietin että jos ylämäen puolelle noin kahden-kolmen metrin päähän talosta kaivaisi salaojan ja laittaisi rännivedet kuntoon niin olisiko riittävä toimenpide? Talon vierustoilta kuorisi sitten ylimääräisen maan pois että saa kaadot kohdilleen. Sokkeli on vähän sen näköinen että ihan sen vierestä syvälle kaivaminen saattaisi tehdä enemmän tuhoa kuin hyvää. Esimerkiksi vaaka- ja pystystyroksien laittaminen saattaisi mielestäni olla riski, vaikkakin se olisi ehkä tärkeimpiä toimenpiteitä saada tehtyä. Jos sitä ei pysty tekemään, miten routimisen saisi loppumaan/vähenemään? Palapelitaktiikalla eristeiden ja salaojien asentamisen? Tässä on jo yksi ukko epävirallista konsultointia käynyt antamassa, päätään pyörittelemässä ja tupakkia polttamassa että ei ehkä helpoin homma. Sokkelin vahvistusta muuraamalla/valamalla? Sokkeli on tehty aikansa tapaan suht huonosta tavarasta mihin on heitetty sekaan pienet kivet, risut ja männynkävyt.

Noh jokatapauksessa, ajateltiin että päivitellään kuva- ja tekstimuodossa tätä sähläämistä nettiin koska ainakin meille on ollut tästä foorumista hyötyä kun on voinut seurailla mitä muut puuhaavat taloissansa. Muutenkin etsimme tietoa, toimintatapoja, rakenteita ja kertomuksia talon remontoinnista koska aiempaa kokemusta ei juuri ole. Kansio toimii meillekin tietynlaisena edistymisen/virheiden dokumentointina mitä sitten toivottavasti voidaan tulevaisuudessa katsella ja nauraa että menipäs päin mäntyjä / onneksi on jo valmistumaan päin :lol: :cool: Tässä joutuu etenemään nyt vähän tunnustelun kautta, virheestä voittoon ja huolellisesti tehden niin ehkä tästä vielä jotain tulee. Hahmoina tässä projektissa mieshenkilö ammatiltaan sähkömies ja naishenkilö ammatiltaan kaivinkoneenkuljettaja (allekirjoittanut), osaamisesta on luultavasti hyötyä homman edetessä että ei olla ihan toiselta planeetalta käytännön työn suhteen. Harrastuksina musiikki, luonto, matkustus, elektroniikka/koneet/härvelit, taide ja yleinen kiinnostus maailmaa & asioita kohtaan, sekä kaikkien näiden epämääräinen sekoittuminen keskenään!

Kuvakansio tontilla tapahtuvasta ähellyksestä
Snibu
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Joulu 30, 2016 20:31
Paikkakunta: Tampere

Re: Ny om meinaam '50

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä La Joulu 02, 2017 23:05

Tervetuloa joukkoon!

Vaikeaa tulee olemaan mutta palkitsevaa,

Koettakaa olla pahasti hajottamatta, se ei toki onnistu jos kaivinkone on tontilla :lol: :lol: :lol:

Pikkuhiljaa ja jos tulisi se kunnon talvi niin se kertoisi aika paljon mutta silti ei sitä keittiötä ole pakko heti alkaa siirtää toiseen huoneeseen :oops:

Hengittävyys on kulunut sana täällä mutta kannattaa se mielessä silti pitää ja varsinkin kun r-kaupoissa mainostavat lähes kaikkea hengittävinä.

Pikkuhiljaa, hiljalleen on neuvo täältä ja se että saa niitä vikoja olla, taloissa ja asukkaissa :-D

Ei näissä salaojat ole ongelma jos talo ilmankin ollut, talot silloin joskus rakennettiin paikkoihin, joissa niitä ei tarvittu mutta toki jos kauha on omasta takaa niin ei ojista haittaakaan ole.
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17020
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA


Palaa alueelle Projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa