Tommila

Ilmoita omasi tai naapurin rintamamiestalo-projekti. Laita myös linkki kuviin tai kotisivulle mikäli sellaiset on.

Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Pe Maalis 23, 2018 11:26

Kai tästäkin nyt jonkinlaisen projektikertomuksen voisi tehdä, vaikka talo ei rmt olekkaan, vaan on ajalta jopa ennen niiden tulevien rintamamiehien syntymää.

Kyseessä on siis vanha maatilan päärakennus vuodelta 1910. Tila itsessään on ollut yksi kylän kolmesta kantatilasta ja aikoinaan melko suurikin tila. Tällä tilalla on asutusta ollut jo 1500-luvulta lähtien, jolloin löytyy ensimmäiset merkinnät verokirjoista.

Asuinrakennus on siis vuodelta 1910. Rakennus on hirsirunkoinen ja ulkopuolella on höyläpintainen paneeli. Sisäpuolella ei ole tehty lisäeristyksiä, vaan hirren pinnassa on pinkopahvi- ja tapettikerroksia.
Alapohjana on alkuperäinen rossipohja, jonka alla ryömintätilan korkeus vaihtelee n. 80-150 cm välillä, eli rakennus on loivassa rinteessä.
Talon pinta-ala on n. 250 m². Huonekorkeus on n. 3,2 m, joten lämmitettäviä kuutioita on ihan riittävästi.
Yläpohja on pääosin rakentamatonta tilaa, tosin sinne on 80-luvun puolenvälin paikkeilla tehty pesutilat, jotka ovat tänäpäiväkin käytössä.
Lämmitysjärjestelmänä on... hmmm... eihän sellaista oikeastaan ole. :lol: Eli talosta löytyy tulisijoja 9 kpl, joista käytössä on 7 kpl. Tukevana lämmitysmuotona on 2 kpl ilmalämpöpumppuja.

Remontin tarvetta on. Ja paljon. Tarkoituksena olisi kyllä pitää rakennus ns. "perinnetalona", eli ei ole aikomus alkaa koolaamaan ja lisäeristämään seiniä, uusimaan ovia ja ikkunoita yms. Rakennus on itseasiassa vielä kaavassa suojeltu rakennus, joten ulkopuolella ei juurikaan saa edes muutoksia tehdä.

Suurimpana asiana saatiin viime vuonna uusittua peltikatto taloon. Talossa oli vanha konesaumattu katto, joka uusittiin samanlaiseksi. Katto oli pakko vaihtaa, kun se vuosi ainakin neljästä kohtaa ja oli muutenkin ruosteinen. Eipä se konesaumakatekaan ole ikuinen.

Tulevia remontteja tulevat olemaan julkisivun huoltomaalaus, sähköjen uusiminen (vanhimmat sähköt varmaan 1950-60 luvuilta) ja lämmitysjärjestelmän rakentaminen. Eli tehdään taloon vesikiertoinen patterijärjestelmä, lämmöntuottomuoto on vielä vähän avoinna.

Mutta pikkuhiljaa tehdään, pääasiassa omin voimin ystävien avustamana.

Kuva

Kuva
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja warixenjalka päivämäärä Pe Maalis 23, 2018 13:18

Ei mulla mitään erikoista. Saakelin hieno torppa!
- Puolihullu varttisavolainen -
warixenjalka
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1480
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 18:26
Paikkakunta: Kotka

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Perde päivämäärä Pe Maalis 23, 2018 13:32

Erittäin hieno mökki kyllä! Ihan mielenkiinnosta kyselen, paljonko menee polttopuita / sähköä lämmitykseen vuodessa? Itsellä on melkein saman verran kuutioita (pääosin vanhaa hirsitaloa) tulossa lämmitykseen kokonaan puulla tämän vuoden aikana...
Perde
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 65
Liittynyt: Ti Helmi 14, 2012 17:54
Paikkakunta: Joensuu

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Pe Maalis 23, 2018 15:01

Perde kirjoitti:Erittäin hieno mökki kyllä! Ihan mielenkiinnosta kyselen, paljonko menee polttopuita / sähköä lämmitykseen vuodessa? Itsellä on melkein saman verran kuutioita (pääosin vanhaa hirsitaloa) tulossa lämmitykseen kokonaan puulla tämän vuoden aikana...


Kiitoksia vain kehuista, talo on kyllä omastakin mielestä hieno. :-D

Sähköä kuluu tällä hetkellä vuodesta riippuen n. 19-23000 kWh. Sähkön kulutusta lisää se, että talossa asuu kaksi taloutta. Eli periaatteessa meillä on niinkuin kaksi asuntoa, josta tietty kahden asunnon käyttösähköt. Meillä tälläinen eri sukupolvien kommuuni. :lol:

Puun kulutusta en osaa kyllä mitenkään tarkkaan sanoa, kaikki kuluu mitä syyskuun ja toukokuun välillä viitsii kantaa sisälle. Ja joutuupa sitä vielä tuhkan muodossa kantamaan uloskin jokusen ämpärillisen. Mutta jos jonkun arvauksen heittäisi, niin kyllä varmaan ainakin 30 m³. Arviointi on hankalaa kun isoilta kasoilta hakee ja sit taas joka vuosi kasoja täydennetään. Tähän halutaankin hieman muutosta suunnitellulla lämmitysjärjestelmällä. Pelkkä tulisijalämmitys sitoo aika paljon, näin työssäkäyvillä talvi-illat kuluu pitkälti lämmittäessä ja keväällä vapaa-aika puita tehdessä. Kesällä ne pitää sitten vielä ajaa katon alle, jotta saa kuivana polttaa.
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Lerssinen päivämäärä La Maalis 24, 2018 0:11

Tämmöiset lämmittää aina mieltä viini
Käyttäjän avatar
Lerssinen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 372
Liittynyt: To Touko 31, 2012 22:21
Paikkakunta: Oulainen

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Ma Heinä 02, 2018 13:36

Laitetaas pientä päivitystä, jotain on kumminkin tullut tehtyäkin.

Keväällä pidin kuusi viikkoa pitämättömiä isyyslomia ja siinä olikin sitten hyvää aikaa maalata talo. No sain mä pari viikkoa lomailtuakin ja vietettyä aikaa lapsen kanssa. :lol: Laitetaas nyt yksi kuvakin maalauksen jäljiltä.

Kuva

Sen lisäksi jouduin tekemään myös kylppäriremontin kesän kynnyksellä. Eli meillä on pesutilat tehty yläkertaan vuonna 1987. Muilta osin avovintti on avonaista tilaa, mutta keskelle on tehty patti, jossa on pukuhuone, pesuhuone ja sähkösauna.

Tarkoitus oli kyllä lähivuosina uusia pesutilat, mutta ajatuksena oli lykätä sitä vielä parilla vuodella, kun kaikkea muutakin on listalla. Kuinkas sitten kävikään. Eräänä päivänä kun olimme perheen kanssa käyneet saunassa ja ehtoosti oikasin soffalle telkkaria tuijottamaan, niin kuinkas ollakaan katsoin ylöspäin ja olohuoneen halltex-kattopinnoitteeseen oli ilmestynyt kananmunan kokoinen tumma jälki. Kyllähän sitä heti tiesi mistä se johtui. Ei muutakuin kylppäriin katsomaan ja toteamaan kuinka lattiakaivossa maton kiristysrengas löystynyt, lastulevy kaivon ympäriltä turvonnut ja sitä myötä nostanut muutaman millin korokerengasta irti pohjakaivosta. Tiivistemassalla sitten pari kuukautta jatkoaikaa.

Kylppäri on tosiaan tehty vuonna -87, pinnoitteet olivat alkuperäiset. Lattiassa muovimatto ja seinissä kostean tilan muovitapetti. Lattia on siis levylattia (lastulevyä), johon tehty kaadot koolauksiin. Täytyy sanoa, että viisaasti on aikoinaan tehty ja nyt kun lattian aukaisin kaivon ympäriltä, niin välipohjassa ei merkkejä kosteudesta. Vuoto tuli näkyviin niin nopeasti ja väliaikainen paikkaus, että ei kerinnyt isoa vahinkoa aiheuttamaan. Selvisin oikeastaan sillä, että poistin vanhat pinnoitteet, vaihdoin lattiakaivot. Pesuhuoneen seinät jouduin levyttämään uudelleen, kun muovitapettien irrottaminen repi osittain kipsilevyjen pintapahvia. No, tuli nyt sitten välitöinä tehtyä sekin... Saunan lauteet puuttuu vielä, mutta jos saisi ne talveksi, saunaa kun ei juuri kesällä käytetä. Kuvaa en tähän hätään saanut.

Nyt on sitten projektina 42 m²:n salin lattia. Viime talvena kovilla pakkasilla mittasin ulkonurkasta lattian rajasta n. -8°C. Viikonloppuna tuli lattia aukaistua, palataan siihen myöhemmin...
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Su Marras 25, 2018 21:29

Päivitetään tähän hieman tätä nykytilaa. Kuvia en tähän hätään nyt saa, mutta jos edes sanallisesti.

Salin lattia tuli tosiaan uusittua kesällä. Lattian reunoilta poistin eristeet (olkea) ja sieltä löytyikin syy lattian kylmyyteen. Uloshan sieltä näkyi, eli aluslaudoituksen ja seinähirren välissä oli tuuman rako, lisäksi alimmaisen seinähirren ja sokkelikiven välissä luonnollisesti pientä rakoa. Käytännössä raosta pääsi tuulemaan suoraan lattian sisään. Raot tiivistettiin pellavalla ja kolmiorimoilla, poistettujen eristeiden tilalle ja lattian keskiosaan painuneen eristyksen päälle puhallettiin selluvillaa. Päälle ilmansulkupaperi ja uusi 28 x 145 mm lankkulattia. Maaliksi valitsin Betoluxin (ei vesiohenteista) pariin kertaan sudittuna, kun yllätyksekseni maalikauppias tuolloin kertoi aiemmin hyväksi todetun Permon valmistuksen lopetetun. Josko tulevana talvena ei yhtä pahoin sukat pyörisi jaloissa. :lol:

Uusi lämmityskausikin on jo luonnollisesti aloitettu ja tulisijat on taas ahkerassa käytössä. Lämmitysjärjestelmäksi on valittu maalämpö, mutta tämän lämmityskauden alkuun sitä ei vielä saatu. Teetätin lvi-suunnittelijalla patterijärjestelmän kuvat, lisäksi suunnittelija laski lämmöntehontarpeen huonekohtaisesti. Talon suuren koon ja ison lämmitettävän kuutiomäärän takia pitää maalämpökaivoja porata kaksi kappaletta ja poraus tehdään vielä tämän loppuvuoden aikana. Toivoa on saada lämpöä maasta vielä tämän lämmityskauden aikana! :-) Syksy menikin sitten teknisen tilan saneeraamisessa (yksi varastohuone muutettiin tekniseksi tilaksi).

Edittiä. Myös sähköjen uusiminen aloitettiin. Talon nurkalle asennettiin pääkeskus, johon siirrettiin talon sisältä sähkömittari. Tämän jälkeen vaihdettiin sisältä keskus. Sähkömiehen mukaan keskuksen vaihtaminen tuli tarpeeseen, arvion mukaan vanhalla keskuksella oli ikää 50-60 vuotta. Nyt sitten uusitaan huone kerrallaan johdotuksia. Uudet syötöt huoneisiin viedään pääosin yläkautta avovintilla perus-mmj:llä, mutta huoneissa johdotukset tehdään pinta-asennuksena mplm:llä. Katkaisijat ja pistorasiat uusitaan, mutta ihan perustason kamaksi, Renovaan yms. retro-kamaan ei budjetti riitä.

Pieni takaisku koettiin loppukesästä, kun kaivosta loppui vesi. Meillä on siis ollut käytössä oma rengaskaivo, joka on vuosikymmeniä vanha eikä siitä ole koskaan aiemmin vesi loppunut, vaikka vedenkulutus on varmasti joskus ollut suurtakin, onhan tilalla ollut aikoinaan paljon eläimiäkin. No, eipä siinä auttanut muu kuin ottaa puhelu kunnan vesilaitokseen ja tilata vesiliittymä, lapsiperhe kun ollaan niin se vesi on muuten yllättävän tärkeää. Kunnan vesijohtoon oli talolta matkaa n. 110 m ja noin viikon verran kun sinniteltiin ostovedellä, niin sitten virtasikin jo maksullinen vesi.
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä To Touko 09, 2019 14:22

Pientä päivitystä taas, katsotaan jos saadaan joku kuvakin mukaan. :-)

Uusi lämmitysjärjestelmä saatiin käynnistettyä vasta noin kuukausi sitten, eli juurikaan tälle lämmityskaudelle siitä ei apua ollut. Lämmitysmuodoksi siis tuli maalämpö, pumppuna on Niben 4-16 kW invertteri. Lämpökaivoja porattiin kaksi kappaletta 150 m syviä. Lämmönjakotapana vesikiertoinen patterijärjestelmä, joka toteutettiin LVI-suunnittelijan piirustusten mukaan.

Kuva

Tässä kuvaa teknisestä tilasta, joka toteutettiin vanhasta kylmästä ruoan säilytyshuoneesta. Eli tilassa ei ollut mitään lämmitystä eikä lämmöneristeetkään kummoiset olleet. Onneksi tälläinen tila talosta löytyi, niin sai talotekniikkaa piilotettua sinne. Pumppua vastaapäätä on lisäksi pesukone, joka saatiin samalla järkevämpään paikkaan.

Kuva

Patteriputkisto tehtiin pinta-asenteisena sähkösinkityllä teräsputkella puristusliitoksin. Paikallinen LVI-yritys asensi putkistot, itse porailin läpiviennit seinien yläosiin.

Kuva

Pattereiksi tuli ihan perus Purmot. Tyyliin sopivammat olisi ehkä voineet olla vanhat valurautaiset tai sitten uustuotantomallit niistä, mutta budjetti paisui jo nyt sen verran, että tämä perusmalli on aivan riittävä. :lol: Asensin itse patterit seinille ennen putkituksia.
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Ti Touko 14, 2019 13:34

Tällä hetkellä käynnissä pienimuotoinen ulkosaunan remontti. Kyseessä on vanha perinnesauna, joka on joidenkin lähteiden mukaan 1880-luvulta. Saunassa on muurattu kertalämmitteinen kiuas, kokoluokkaa 1,2 m x 1,2 m x 1,3 m.

Tähän mennessä on vanha pahasti halkeillut betonilattia piikattu pois ja lahonneet alahirret uusittu. Kiukaan kohtaloa tässä arvotaan, mutta eiköhän sekin lähiaikoina selkene. Laitetaan jossain vaiheessa kuvia siitäkin projektista.
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Su Tammi 12, 2020 12:07

Jos vähän päivitystä, yritetään kuviakin.

Saunaremontti oli sitten astetta isompi. Hirsiseinien alaosat tosiaan kengitettiin...
Kuva

Kuva

Kuva

Kiuas sitten purettiin pois ja lattian valamisen jälkeen muurattiin uudelleen...

Kuva
Alkuperäinen kiuas.

Kuva
Lattian valua.

Kuva
Kiukaan muurausta...

Kuva

Kuva
Ja valmis kiuas. :cool:

Muokkaus: Näkyyköhän nämä kuvat kenelläkään? Itselläni ei näy, kuvien tilalla lukee vain "kuva". :?
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja fauwee päivämäärä Su Tammi 12, 2020 20:12

Hekuli kirjoitti:Muokkaus: Näkyyköhän nämä kuvat kenelläkään? Itselläni ei näy, kuvien tilalla lukee vain "kuva". :?Eipä näy kuvat täällä ainakaan.
Käyttäjän avatar
fauwee
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 160
Liittynyt: La Marras 11, 2006 20:13
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja ErkkiXC päivämäärä Ma Tammi 13, 2020 9:38

fauwee kirjoitti:
Hekuli kirjoitti:Muokkaus: Näkyyköhän nämä kuvat kenelläkään? Itselläni ei näy, kuvien tilalla lukee vain "kuva". :?Eipä näy kuvat täällä ainakaan.


Tabletilla näkyi, kun kuvan kohdalla painoi pitkään ja valitsi "lataa kuva" ja sitten avaa. Ja tässä PC:llä näkyy, kun ensin "Lainaa" ko postausta ja avaa tagien välissä olevan linkin uuteen välilehteen.
Käyttäjän avatar
ErkkiXC
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 63
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 17:15
Paikkakunta: Valkeamäki

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Ma Tammi 13, 2020 10:29

Teenköhän mä jotain väärin vai onko ongelma foorumissa? Aloitusviestin kuvatkin on häipynyt näkymästä ja ne on kyllä aiemmin näkyneet. :?:
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja ismox päivämäärä Ma Tammi 13, 2020 11:10

Hekuli kirjoitti:Teenköhän mä jotain väärin vai onko ongelma foorumissa? Aloitusviestin kuvatkin on häipynyt näkymästä ja ne on kyllä aiemmin näkyneet. :?:


Jotain niissä kuvissa on. Mullakin näkyy vain "kuva" mutta kuin hiiren oikealla valitsen "View Image" niin oikea kuva.
ismox
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 58
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2017 14:14
Paikkakunta: Vesilahti

Re: Tommila

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Ma Tammi 13, 2020 15:57

ismox kirjoitti:
Hekuli kirjoitti:Teenköhän mä jotain väärin vai onko ongelma foorumissa? Aloitusviestin kuvatkin on häipynyt näkymästä ja ne on kyllä aiemmin näkyneet. :?:


Jotain niissä kuvissa on. Mullakin näkyy vain "kuva" mutta kuin hiiren oikealla valitsen "View Image" niin oikea kuva.


No näköjään samalla tavalla mäkin sain kuvat toimimaan. No, katsokaa sitten kuvat niin. :lol: Mä koitan päivitellä tilannetta vielä, sauna on ollutkin jo ahkerassa käytössä. :cool:
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Seuraava

Palaa alueelle Projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa