RMT -53

Ilmoita omasi tai naapurin rintamamiestalo-projekti. Laita myös linkki kuviin tai kotisivulle mikäli sellaiset on.

RMT -53

ViestiKirjoittaja TowerBridge päivämäärä Ma Syys 10, 2018 22:50

Olen jo vuosikaudet lueskellut tätä foorumia ja saanut paljon vinkkejä, ajatuksia ja kalliita neuvoja asuttamaamme rintamamiestaloon liittyen. Nyt rohkaistuin rekisteröitymään ja julkaisemaan talostamme projektin.

Talo on siis -53 rakennettu, 1982 peruskorjattu puolitoistakerroksinen rintamamiestalo koko talon alaisella täyskorkealla kellarilla. Ulkoverhouksena on tuulettumaton käsirappaus. Talossa on kuisti, joka on peruskorjauksessa muutettu puolilämpimäksi, kuistissa on kellarin korkuinen, puoliksi hiekalla täytetty sokkeli. Taloon on tehty kattoremontti muutama vuosi sitten jossa yhteydessä lisätty myös aluskate.

Ulkopuolella on alkuperäiset salaojaputket, niistä ei varmasti paljoa iloa enää ole. Talon sijainnista ja maalajista johtuen kosteusongelmia ei kellarissa ole ollut. Ahkeralla kaukolämmön käytöllä on varmasti ollut myös oma vaikutuksensa. Rännikaivot teimme tänä kesänä kuntoon, vesi on tätä ennen mennyt sokkelin viereen. Kallistukset ovat olleet puutteelliset mutta nyt korjattu.

Kellariin on peruskorjauksen yhteydessä laitettu uudet muoviviemärit, talotekniikka, valettu uudet lattiat, päällystetty ne (asbestia sisältävällä) muovimatolla, korjattu sauna ja kylpyhuone sekä tehty sisäpuolinen lämmöneristys kakkosnelosella ja lasivillalla. Pinnat ovat tilasta riippuen betonia, maalattua kovalevyä ja/tai maalaamatonta puupaneelia. Saunassa on paneeli ja kylpyhuoneessa kaakelit sekä käyttövesikiertoinen lattialämmitys.

Keskikerroksessa on aikanaan peruskorjauksessa levytetty seinät sisäpuolelta, suurimmaksi osaksi kovalevyllä, pari huonetta on jonkinlaisella harmaalla huokolevyllä joka myöhemmin maalattu kovapintaiseksi ja ilmeisen ilmaa läpäisemättömäksi. Lattiat ovat alkuperäiset, hiotut puulattiat. Väliovet ovat samoin alkuperäiset, niitä on päällystetty muovipinnoittein vaaleammiksi.

Ylimmässä kerroksessa on kaksi makuuhuonetta, eteinen ja wc. Pinnat ovat kovalevyä ja lattia alkuperäinen puulattia. Sivuvintit ovat alkuperäisessä asussaan.

Vintille on lisätty purujen päälle 400mm ekovillaa ja päätykolmioihin tehty 200mm ilmanvaihtoaukot.

Koko talon ikkunat on uusittu, kahta kellari-ikkunaa lukuunottamatta, 90-luvulla.

Remonttisuunnitelmana on tutkia tänä syksynä kellarin kurkkua kuristavan tuoksun lähdettä ja availla paneeli/villa/rivinteerauspintoja soveltuvin osin homekoiratutkimuksen tulosten perusteella. Kellari menee hyvin todennäköisesti käyttökelvottomaksi availun jälkeen, vaikka jonkinlaista osastointia sinne yritänkin värkätä. Suihkua ja saunaa toivottavasti pystyisi koko talven käyttämään, kodinhoitohuonettakin pitää yrittää suojata pölyiltä. Kevään tullen pitää sitten tehdä tulosten perusteella ratkaisuja, jotka lienevät koko kellarin purku, ulkopuolinen Fuktisol-remontti jne. Eli pihaan on turha hienouksia vielä istutella.

Keskikerroksen ja yläkerran osalta korvausilmaventtiilien lisäily, sisäpintojen uusimisen aikataulun suunnittelu ja väliovien ennallistaminen ovat toiveissa, mutta tuo kellari lienee prioriteetiltaan korkeampi nyt alkuun.

Kyllähän tässä touhua yhdeksi ihmiselämän puolikkaaksi riittänee.
TowerBridge
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Su Huhti 01, 2018 9:54
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: RMT -53

ViestiKirjoittaja pvalila päivämäärä La Syys 15, 2018 23:43

Tervetuloa vain mukaan kirjoittavien kansalaisten joukkoon!

Tuo kuulosti kyllä tosi pahalta, tuo lasivilla kellarin seinissä. Se on materiaali, joka kerran kosteutta edes haistettuaan ei sitä ikuna itsestään ulos päästä. Itiöt kiittävät...

Luultavasti sinne on sitten laitettu muovi tms. lasivillan ja seinän väliin, toiveena, että lasivilla pysyisi kuivana. Ja sitten ehkä vielä toinen muovi sisäpintaan, höyrysuluksi...Ei näistä koskaan tiedä.

Yrittäkää jotenkin huolehtia siitä, etteivät itiöt leviä aivan kaikkialle, kun kellari rempataan: kesällä jos teette pahimmat purkutyöt voitte nukkua ikkunat selkoselällään, vähennätte homealtistusta ja pienennätte homesairauksien puhkeamisen riskiä. Parasta tietenkin olisi, ettei talossa asuttaisi korkeimpien pitoisuuksien aikana, mutta ainakin remppaa tekevien perheenjäsenten on vaikea päästä evakkoon.

- Itiöiden leviäminen on tietenkin paha juttu, mutta todellinen vaaratilanne syntyy vasta sitten, kun itiöille löytyy myös kosteutta. Itiöitähän on tämä maailma täynnä, hukkuisimme homeeseen, mutta onneksi itiöiden lisäksi tarvitaan kosteuttakin.
Käyttäjän avatar
pvalila
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 18028
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2006 16:54
Paikkakunta: Vantaa

Re: RMT -53

ViestiKirjoittaja pvalila päivämäärä La Syys 15, 2018 23:47

Kun taloon on valettu uudet lattiat, onko mitään tietoa niiden rakenteesta?

Jos seiniin vedeltiin lasivillaa niin sinne lattian alle on voitu hyvin laittaa muovi kapillaarikatkoksi.
Käyttäjän avatar
pvalila
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 18028
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2006 16:54
Paikkakunta: Vantaa


Palaa alueelle Projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa