Rojekti

Juuri ostanut rintamamiestalon? Aikeissa hankkia rintamamiestalo? Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Rojekti

ViestiKirjoittaja siwer päivämäärä Ti Syys 15, 2020 20:05

Terve,

Seuraavanlainen rojekti:
* Varsin perus rintsikka 1952.
* Muuttotappiokunta, mutta ei ihan perseessä. Kovin moni ei tänne halua, mutta sopivalla hinnalla talot katoavat kuitenkin joillekin. Tampereelle business-hommiin 38 minuuttia.
* Erinomaisen tunnelmallinen paikka. Lähikauppa ja pieni koulu (vielä) löytyvät. Ulkoilumaastot aivan huippuluokkaa, mikä tärkeimpiä asioita meille.
* Pihakin on oikein jees.
* Hintapyyntö on 80k.
* Roikkunut listoilla useita kuukausia.
* Vastaavat perusrintsikat menee alueella aika nopeasti jos hintapyyntö on 50k, ja jäävät roikkumaan iäisyyksiksi jos 100k. Eli varmaan oikea hinta on jossain 70k tienoilla.
* Perinnekunnostaminen ei tavoitteena. Toki perinteinen miellyttäisi eniten silmää. Sisustus on jo liian modernisoitu, mutta minkäs teet. Funktionaalisuus on ainoa mikä kiinnostaa. Talossa ei tartte tehdä mitään pintaremonttia, eikä välttämättä hetkeen mitään muutakaan remonttia.
* Ei hajuja. Toki näytössä käydessä oli ikkuna auki, mutta jos joku tosi paha ongelma olisi (näitäkin on käyty kattomassa), se ei pelkällä pienen tuuletusikkunan avauksella katoaisi...
* Katto on aivan uusi
* Kellari koko talon kokoinen. Kellarissa ei rintsikka-mittakaavalla mitään erityistä kosteusongelmaa, ei juuri kalkkihärmää seinillä, betonilattiat enimmäkseen paljaat, ei kosteusjälkiä lattialla. Ei muovimattoa, ei trendikästä "kodinhoitohuonetta" villoilla ja paneeleilla, tai muuta hirveää.
* Pesutilat vain kellarissa. Hyvin askeettiset. Rapistuneet maalit lattiassa ja vähän lautapanelointia sauna/pesutilassa, paneeli ei lattiaan asti kiinni. Odotusarvo että enemmän tai vähemmän homeessa nämä paneelit, ei aiheuta paniikkia. Pesutilat kelpaavat meille.
* Keskikertaan tehty pieni WC komeroiden tilalle. Ei tilanhaaskausta massiivisella kylpyhuoneella.
* Talo on pellitetty ulkoa. Vanhan ulkovuoren päälle alas laitettu n. 50mm lankku eli luultavasti siellä on vähän jotain lisäeristystä ennen aaltopeltiä. Ks. toinen avaamani viestiketju ja siellä oleva kuva.
* Pellityksen yhteydessä ikkunat on vaihdettu moderneiksi. Varmaan lämpimät ja tiiviit. Silmäkivun haitta-aste ei itsellä ole niin kauhean kova vaikka toki vanhat olisivat romanttisemmat.
* Talossa on näppituntumalta sanottuna n. 3.5kWp aurinkosähköjärjestelmä jonka hankita-arvo on varmaan ollut yli 10k mutta ei toki lisää talon arvoa näin paljon jos ostaja ei olisi samaa aurinkosähköjärjestelmää muuten hankkinut. ILP:t täysin käsittämättömästi puuttuvat vaikka juurikin tuon aurinkosähkön kanssa meikkaisi senssiä.
* Yläkerrassa on yksi edes jotenkin eristetty huone, ja puolet rakentamatonta vinttiä. Rakentamattomalta puolelta näkyy rakennetun puolen yläpohjaan, ei silmäänpistäviä vuoto- tai kondenssijälkiä. Tuuletus toimii ainakin melko hyvin koska toinen puoli rakentamatta.
* Peltikaton alla näyttää olevan päre.
* Yläkerran rakentamattomalla puolella on omituisella tavalla naulattu jotain himskatin pöytäliinaa aluskatteeksi. Luulen (mutu) että syynä on ollut epätoivoinen yritys saada tilaan enemmän lämpöä, kuin se että katto olisi vuotanut tai kondensoinut. TODO: Tarkistettava, mihin "pöytäliinan" pää johtaa, että jos vuotoa tai kondenssia kuitenkin olisi, ettei se valu seinän sisään.

Pari kuvaa yläpohjasta:
https://ibb.co/P5m7vBK
https://ibb.co/hRYDDtz

Meillä olis omaa 45k ja sukulaisten/kaverien rahaa 15k. Pankilta tarvitaan siis n. 10k, naurettavan pieni asuntolaina. ASP-säästetty on viimeisen päälle, eli sieltä olisi valtiontakaus, joka ei pankkeja kiinnosta. Lisäkorkoa pitäisi olla tulossa useampi tonni, mutta näyttää kovasti siltä että taitaa jäädä kusetukseksi koko ASP. Pankit vittuilee että tarttee teettää Raksystemsillä kovaa copypaste-työtä parilla tonnilla. Siinä tulee lainalle kovat sivukulut, ja siihen uppoaa koko lisäkorko. Taitaa olla moderni rahalaitos.fi-tyyppinen pikavippi todelliselta vuosikoroltaan halvempi ratkaisu.

Ollaan torstaina menossa katsomaan toisen kerran. Omalla muistilistalla on merkattuna:
* Viemärin tuuletusputki?
* Sähköasennusten ikä?
* Yläpohja paremmin
* Minne "pöytäliinat" johtaa?

Välittäjää on pyydetty selvittämään seuraavat:
* Nuohous ja tulisijojen tarkistus
* Palotarkastus, huomauttavaa?
* Milloin ulkovuori pellitetty ja mikä rakenne?
* Viemäreissä havaittu tukoksia?
* Rasitustodistus?
* Tiedossa kosteusvaurioita tai korjattuja sellaisia?
* Onko kellariin tullut vettä?
* Onko hajuja huomattu?
* Onko ollut tuholaisia?
* Öljysäiliön tarkastus tehty? Kuntoluokka?
* Lämminvesivaraajan ja vesijohtojen ikä?


Kaikenlaiset kommentit kelpaavat. Ja tosiaan ei kiinnostaisi maksaa kuntotarkastuksesta sentin latia, sen verran paksua on välillä ollut niitä katsella.
siwer
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: To Tammi 04, 2018 14:01
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Pe Syys 18, 2020 13:34

Aikalailla ihailtavan tarkkaan olet asioita miettinyt.

Kuntotarkastus on lähinnä vitsi, niitä oikeitakin on olemassa mutta sitten toki maksaa.

Öljylläkö torppa lämpiää? Iso ero öljysäiliöiden tarkastuksissa on se onko säiliö maassa vai sisällä omassa poterossaan, siltikin oli miten oli niin kannattaa tarkistuttaa jos öljyä meinaa käyttää. Pelottavan isoja laskuja että vahinkoja tullut jos päästää öljyt ulos. Toki noidenkin kanssa on paljon varoittelua mutta itse luovuin öljystä lähinnä sen johdosta että ei ole oikein varmuutta tuosta sisällä olevastakaan.

Muovisäiliö jos on niin ei kai huolta, en tiedä, ei ole niistäkään tarkempaa kokemusta.

Rahapolitiikkanne on esimerkillinen.

Sitten toki se pahin lopuksi... Jos avaimet saatuanne päätätte ensimmäiseksi tai toiseksi siirtää keittiön toiseen paikkaan että alatte rakenteisiin koskemaan rautakangella niin sen jälkeen kaiken rahapolitiikan järkevyydessä saa heittää. Nimimerkillä kokemusta on :-D Kivaahan toki sekin mutta rautakaappaan saa lapata sen jälkeen kaikki irtoavat rahat.

Semmoinenkin on sanottu että vuosi kannattaisi ensin asua, ennen remppoja, mutta ei huono idea olisi asua sen 10 vuotta...
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17139
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja siwer päivämäärä Ma Syys 21, 2020 10:32

Kiitos kommenteista.

Öljysäiliö on tosiaan maan alla. Luulen että ILP:n (tai parin) ostamisen myötä öljynkulutus menee sen verran alas (etenkin kun aurinkoenergia auttaa etenkin helmi-toukokuun lämmitystarpeessa), että vanhan öljysäiliön voi poistaa käytöstä ja asentaa pienen valuma-altaineen kellariin.

Käytiin uudestaan katsomassa kohdetta. Oli sellainen fiilis että onko se muuttunut kenties muistoissa ruusuisiksi, mutta ei, kyllä se oli oikeasti kellariltaan kuivin rintamamiestalo missä olemme käyneet. Ei kalkkihärmää missään, säilytyksessä olleiden muoviastioiden ja -pussien alla kaikkialla aivan kuivaa. Lattiaa vasten säilytyksessä pahvilaatikossa kirjoja, joita haistelimme, ei ongelmaa. Ei maakellarin hajua; ei sillä etteikö kellarissa saisi olla. Ei sinne tarkoituksena silti ole mitään asuintiloja tehdä, varmaan jopa tuon saisi pilattua, mutta lohdullista että selvästikään maakosteus ei ole ongelmana tällä sisäänpäinkuivuvalla pilaamattomalla perinnerakenteella.

Seinärakenne on pellitys vuonna 82, tuuletusrako on ihan ok, alla 50mm koolaus ja siinä villapohjainen tuulensuojalevy. Sen takana alkuperäinen ulkovuori. Sopivasta pellinraosta pystyi käden sinne työntämään ja tuulensuojalevy on terveen näköistä ja hajutonta.

Tehtiin tarjous tuosta sitten.

Ja ei, ei ole tarkoitus siirtää keittiötä paikasta toiseen :-D. Naisella^tm ei onneksi ole kauheita vaatimuksia elintasosymboolien tai huonejärjestyksen suhteen. Vuosi kovaa asumista ja sitten joskus yläkerran teko koska siellä on nyt vain yksi (pienehkö) huone, ja voi olla helpompi että purkaa sen ja tekee kaksi uutta.
siwer
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: To Tammi 04, 2018 14:01
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja siwer päivämäärä To Loka 15, 2020 18:46

Ja niin vain pääsi tänä herran päivänä tapahtumaan, että kauppakirja tästä kiinteistöstä allekirjoitettiin. Rintamamiestaloskeneen rävähtäminen on siis virallista nyt.
siwer
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: To Tammi 04, 2018 14:01
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä To Loka 15, 2020 20:57

siwer kirjoitti:Ja niin vain pääsi tänä herran päivänä tapahtumaan, että kauppakirja tästä kiinteistöstä allekirjoitettiin. Rintamamiestaloskeneen rävähtäminen on siis virallista nyt.


Ei muuta kuin onnea matkaan!

Ei tämä pelkästään onnea ole, eikä onni ole mikään juttu mikä vain tulla tupsahtaa vaan hyvin erikoinen ripaus kaikenlaista. Elämäksi kai kutsutaan.

Omilla valinnoilla on suuren suuri osa juttua. Sanoisinko että järkeä ja tunnetta yhdistelemällä ihan hyvä tulee :wink: Tervetuloa!
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17139
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA


Palaa alueelle RMT:n hankinta - kysy kokeneemmilta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa