RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

Juuri ostanut rintamamiestalon? Aikeissa hankkia rintamamiestalo? Mitä pitäisi ottaa huomioon?

RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja Juhizz päivämäärä Su Elo 16, 2015 21:09

Kiitokset pääsystä foorumille.

Pienissä ajatuskuvioissa on nyt jonkun aikaa pyörinyt talon hankinta. Olisi tuossa nimittäin pienoinen projekti "tiedossa".. Talo on ollut asumaton vuodesta 2008 ja ollut periaatteessa siitä asti ilman sen kummempaa lämmitystä jne. Rakennusvuosi 57-58.

Kyseessä siis minun vanha mummola. Taloon ei ole tehty mitään kummempia remontteja vuosien aikana. Korjaukset tehty tarpeen mukaan ja jotain pieniä päivityksiä toki on myös tehty. Talossa on koko alan kellari jossa myös pesutilat ja sauna. Ulkokuori on rapatulla pinnalla ja -90 luvulla huoltomaalatulla peltikatolla varustettu.

Pikkuhiljaa keräilen tietoja ja vinkkejä asiaan liittyen.

Tänään viimeksi käytiin katselemassa sisätiloja kun talo on saatu tyhjennettyä lähes kokonaan kalusteista ja muusta tavarasta. (Sitä sitten olikin riittämiin...)

Sisällä ei minun mielestäni haise juuri kummoisellekaan. Ainakaan mitään häiritsevää hajua ei nenä tunnistanut. Paikat näyttävät hyvinkin asiallisilta ottaen huomioon talon iän. Vielä on toki käymättä ullakko läpi ja kellaritilatkin ovat vielä täynnä tavaraa. Koskaan ei kuulemma kellarissa ole ollut vesiongelmia ja siltä siellä näyttääkin. Kuivan näköistä siis mitä "romun" lomasta sai katseltua.

Pinnat ovat suurilta osin alkuperäisiä. Lattiat muovimattoa ja kovalevyä. Seinät tapetoituja ja eteistiloissa sellainen rimapanelointi.

Nyt ensimmäisinä kysymyksinä mieleen tulevat ovat seuraavanlaisia:

1. Talon lämmitysmuotona on öljylämmitys
- Jos haluaa sillä jatkaa, mitä kannattaa tarkistaa/tarkistuttaa ennen sen uudelleen käyttöönottoa?
- Jos taas haluaa siitä eroon niin olisiko järkevämpää muuttaa talo kaukolämpöiseksi vai maalämpöiseksi?

2. Talon ulkopinta on rapattu
- voiko pinnan pinnoittaa/maalata jotenkin jos sen haluaa eriväriseksi kuin nykyinen (hiekansävyinen)?

3. Talossa on alunperinkin ollut sauna- ja pesutilat kellarissa
- onko näihin syytä kiinnittää jotain huomiota jos niiden haluaa jatkossakin säilyvän niin (remontoituna toki)?

Kiitos..
Juhizz
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Heinä 31, 2015 21:23
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja Juhizz päivämäärä Su Elo 16, 2015 21:35

Laitetaanpas nyt vielä muutama kuva kun niitäkin on tullut napsittua puhelimella..

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Juhizz
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Heinä 31, 2015 21:23
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja Ruskolainen päivämäärä Su Elo 16, 2015 22:49

Ei ainakaan kaukolämpöiseksi. Vaikka kustanne on pieni niin kaukolämpö maksaa ja tulee aina maksamaan enemmän. Täälläpäin kaukolämmön hinta on noussut 8 vuodessa 75%.
Sauna ja pesutilat kellarissa on aina mielipiteitä herättävä aihe, palstalla löytyy aika monta aihetta käsittelevää tekstiä.

Komea talo kyseessä.
Ruskolainen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 156
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2015 9:49
Paikkakunta: Turku

Re: RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja itokt päivämäärä Su Elo 16, 2015 23:09

Ruskolainen kirjoitti:Ei ainakaan kaukolämpöiseksi. Vaikka kustanne on pieni niin kaukolämpö maksaa ja tulee aina maksamaan enemmän. Täälläpäin kaukolämmön hinta on noussut 8 vuodessa 75%.


Miksi ei? Pelkkä käyttökustannus ei ole aivan yksiselitteinen tekijä eri lämmitysmuotojen vertailussa. Kaukolämpö ei ole edullisin lämpömuoto, mutta tässä on huomioitava pelkän lämpöenergian lisäksi myös muut tekijät:

- kaukolämpö ei edellytä käytön aikana yhtään mitään huoltotoimia / työtä lämpöenergian ja toiminnan ylläpitämiseksi
- kaukolämpöyksikkö vie max. noin 1 m² asuntopintala-alaa
- kaikki vesilaitteet jne. toimivat normaalin verkoston paineella ja lämpö esim. suihkun aikana ei todellakaan lopu kesken kaiken
- elinkaarikustannus on todennäköisesti kohtuullisen alhainen -> laitteistojen käyttöikä ja vikaantumisväli on pitkä

Edellisten perusteilla en ottaisi mitään muuta lämmitysmuotoa kuin kaukolämpö, koska oma aikani on arvokkaampaa kuin se mitä lämmityslaitteiden käytössä pitoon sitä kannattaisi käyttää.
itokt
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 166
Liittynyt: To Kesä 10, 2010 17:46
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja Ruskolainen päivämäärä Su Elo 16, 2015 23:40

Kaukolämpö maksaa täällä seuraavanlaisesti: Liittyminen n. 3500+alv. Lämmönvaihdin asennettuna 4000-6000€. Lisäksi mahdollinen johtomaksu.
Päälle tulee perusmaksu lähes 400€ vuodessa ja alati nouseva energianhinta.
Kun vertaa kustannetta käytön ja hankintahinnan välillä on ilpit+ lämminvesivaraaja paljon edullisempia ja esim. maalämpö samoissa haarukoissa. Pelkästään tuolla perusmaksulla maksaa parin kuukauden lämmityksen.
Ruskolainen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 156
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2015 9:49
Paikkakunta: Turku

Re: RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Ma Elo 17, 2015 0:26

Talohan on huippu! En ainakaan alkaisi julkisivua muuttamaan, enkä ihan helpolla sisätilojakaan. Kalkkimaalia vai mitä se nyt onkaan nimeltään niin korkeintaan pintaan jos vallan nykyinen sävy ahdistaa mieltä. Hengittävä eli kosteuden läpipäästävä kuitenkin on ehdoton rapattuihin rintsikoihin.

Öljylämmityslaitteiston tarkastuttaisin ja luulen että sekin toimii vielä, öljyhän on nyt kovinkin edullista. Kattilaan jos saa, ellei jo ole, sähkövastuksen niin sitten sillä jos öljyn hinta nousee. Kattilaan voi suht' helposti yhdistää VILP:in, jolla helpolla leikkaa kustannuksia. Kaukolämpöä en minäkään suosittele edellä mainituista syistä. Moni kerrostalo as.oy:kin vaihtanut lämpöpumppu tekniikkaan sietämättömien hintojen johdosta. Vaivatonhan kaukolämpö on mutta eipä tuo öljylämmityskään pahemmin vapaa-aikaa vie. Lämmitys näissä on melko iso kuluerä mutta maltillisella suunnittelulla voi hyvinkin leikata ison osan pois. Lämminvesivaraaja on ehkä paras ostos jos öljyllä jatkaa niin voi kevät-kesä-syksy pistää öljykattilan OFF:ille ja tehdä vain käyttövedet sähköllä. esim. 220l-300l varaaja riittää mainiosti 4-hengen perheelle ja jos vesi menee kylmäksi suihkutellessa niin sitten on joku perheestä lätrännyt jo liian kauan :-)

Kellarisauna/suihku toimii ihan hyvin jos muistaa huolehtia ilmanvaihdosta saunomisen jälkeen. Yksi hyvä on asuinkerroksiin sijoitettu kylppäri, johon suihkukaappi niin ei tarvi aina kellariin valua jos ei jaksa.

Muovimatot poistaisin ja hommaisin räsymattoja lattioille ainakin vuodeksi ja asustelisin rauhassa että huomioisin mitä talo oikeasti mielestäsi on vailla. Tuskin mitään suuria kun alkuinnostus on poistunut. Maltti on valttia. Itse tuli vähän ahnehdittua ja jos viisas olisin ollut niin en olisi alkanut tähän rempparumbaan ollenkaan, mutta aloitettu mikä aloitettu :-D
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17052
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja cruise päivämäärä Ma Elo 17, 2015 17:49

Varsinainen helmi! Ovetkin taitaa olla lakattuja vaneripintaisia ajan tyylin mukaan. Älä ihmeessä maalaa rappausverhousta varsinkaan, jos sitä ei ole ennestään maalattu. Ja varsinkaan, jos siinä on sirote pinnassa. Meillä on alkuperäinen sirotepintarappaus ja 60 v ikäinen. On mielestäni upean näköinen. Rappaus on vaalean betonin värinen ja siinä on luonnonsorasirote. Ääni vilpille tai ilpille, jos silmät vaan laatikon ulkonäköä sietävät. Maalämpö ei varmaan kannata paitsi jos talo sijaitsee suositulla alueella. Silloin siitä saa rahansa pois talon myynnin yhteydessä.
cruise
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 116
Liittynyt: Pe Loka 12, 2012 21:12
Paikkakunta: helsinki

Re: RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja sini päivämäärä Ma Elo 17, 2015 18:39

Kyllä tuo rappaus näyttää näin maallikon silmään kertakaikkisen hienolle! Minä en ainakaan uskaltaisi koskea, etten pilaisi.
Jos tuntuu että värimaailma ei innosta, niin entä jos asut pari vuotta että silmä tottuu, ja miettii sitten? Värit muuttaa näköään sen mukaan, minkä vieressä ne on. Eli jos siis ihan välttämättä jotain haluaa tehdä, voisi ehkä muuttaa sokkelin tai katon väriä? Kannattaa katsella muita taloja "sillä silmällä". Jo ikkunanpokien väri vaikuttaa yleisilmeeseen yllättävän paljon.
Entä jos keskität tarmon vaikka autotallin rakentamiseen :wink: siis jos on ylimääräistä aikaa ja energiaa?

Lämmitysasiaa alkaisin purkaa miettimällä, että mikä on tarve ja tavoite, kun sellaista yhtä oikeaa vastausta ei kai ole. Edullinen nyt, edullinen jatkossa, onko raha ylipäätään olennaista. Helppous tai haluaako "harrastaa" lämmittämistä. Sietääkö ilppiä ulkonäön puoleen, ja minkälaiset tilat kellarissa on ja minkä verran haluaa käyttää tilaa lämmityssysteemeille.
sini
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Kesä 18, 2013 15:26
Paikkakunta: -

Re: RMT:n hankinta perikunnalta mielessä

ViestiKirjoittaja Juhizz päivämäärä Ti Elo 18, 2015 6:45

Tuo värinvaihto ei ole mitenkään pakollinen eli kyllä tuokin väritys omaan silmään sopii :)

Ilpit on alusta pitäen ns kuuluneet suunnitelmiin. Kyllähän niille saa kivat suojat tehtyä jos ne enemmän silmää häiritsee seinällä ollessaan.

Öljylämmityslaitteet täytyisi tosiaan tarkistuttaa että ovatko suoraan käyttökelpoisia vai vaatisivatko huoltoa/korjausta/päivitystä. Säiliössäkin todnäk vanhat öljyt maanneet jo jonkin aikaa.. Kuivaa kuitenkin kuulemma on ympäristössä mitä enoni sinne tilaan oli kurkkinut. Säiliö on muurattu omaan tilaansa johon pääsy on siis ainoastaan ikkunasta sokkelissa.

Emänmän kanssa ollaan kovasti suunniteltu jo kaikenlaista vaikka talo ei vielä ole edes ns "hollilla" :D Kaikki remontit tehtäisiin kuitenkin vanhaa kunnioittaen ja pikkuhiljaa. Väliovet ovat tosiaan lakattuja vaneripintaisia. Osa niistä taitaa olla maalattuja.

Autokatoksen rakentaminen ja/tai tallin kunnostaminen olisi myös työlistalla. Nykyinen talli-varastorakennus on melko huonoon kuntoon päässyt. Bitumihuopakatto rikki jne..

Jos tuosta talosta kaupat alkaisi kehkeytymään niin tarkoitus olisi siis laittaa ensin asuttavaan kuntoon ja siitä sitten osio kerrallaan tekee mitä tekee.

Piha on kuulemma joskus saanut oikein palkinnon. Sitä ei nyt uskoisi kun katsoo heinittynyttä, taimettunutta ja risuista tonttia.. :)
Juhizz
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Heinä 31, 2015 21:23
Paikkakunta: Hyvinkää


Palaa alueelle RMT:n hankinta - kysy kokeneemmilta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa