Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

Juuri ostanut rintamamiestalon? Aikeissa hankkia rintamamiestalo? Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja Kimp päivämäärä La Touko 20, 2017 10:38

Moikka. Ensimmäinen viesti tälle foorumille.

Eli olemme löytäneet itseämme miellyttävän rintsikan, joka kuntotarkastuksen mukaan pitkälti iha ok, eikä yllätyksiä juuri tullut. Ainoa seikka on katon tuuletus ja tummuneet laudoitukset.

http://aijaa.com/g5y1ZQ

Kattoremontin olisimme olleet joka tapauksessa piakkoin tekemässä mutta onko ilmavuoto voinut aiheuttaa tuhoja jotka kattoremontissa huomattavasti nostavat hintaa tms.?
Kimp
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Touko 05, 2014 11:05
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja Rakennusinsinööri päivämäärä La Touko 20, 2017 11:20

Toki kuva on nyt vähän irti kokonaisuudesta, mutta oman näkemykseni mukaan vaikuttaa siltä, että kuntotarkastaja on ajatuksissaan raporttia laatiessaan kirjoittanut puutaheinää. Tuntuu kovin ristiriitaiselta ajatukselta, että tuuletusta pitäisi lisätä mutta että ilman liike aiheuttaa ongelmia (=tummentumaa). Lisäksi omaan silmään näyttää kuvassa siltä, että tuo erityisesti tuo lauta on saattanut olla tuollaista tummaa, kenties auringonpolttamaa jo kun se on kattoon aikoinaan laitettu. Eikä tuo kattokannattajkaan kovin tummuneelta näytä - kuva tietysti voi valehdella.

Tuo lause on myös sellainen kuntotarkastajien vakiofraasi, koska nykyisen tietämyksen mukaan yläpohjaa pitäisi tuulettaa räystäältä tai sivu-ullakoilta. Nähdäkseni tuo tuuletuksen peittäminen on kuitenkin melko pieni "synti", eikä kovin usein aiheuta ongelmia jos yläpohjassa on muuta tuuletusta (esim. päätykolmioissa, muuta hataruutta) ja talo muuten on kunnossa.

Lopuksi vielä vastaus itse kysymykseen. :D Eli pahimmillaan nuo kattokannattajat voivat olla lahonneita, jolloin mikäli niitä joutuu kovin monta vaihtamaan niin kattoremontin hintakin saattaa nousta.
Rakennusinsinööri
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 61
Liittynyt: Ke Loka 07, 2015 7:21
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja Ves_ku päivämäärä La Touko 20, 2017 23:25

En nyt ota kantaa siihen mitä tuolle pitäisi tehdä jne. En kuitenkaan voi olla mainitsematta noista kuntotarkastuksista. Niissä valitettava käytäntö on, että tekstipohja on rungoltaan sama kaikissa ja siihen vaihdetaan kohteen kuvat ja jos oikein viittsitään niin leikellään tekstikin suurinpiirtein sopivaksi. Ei tämä toki kaikkia toimijoita koske, mutta on yleistä. Näin monesti tulee ristiriitaa ongelman kuvauksen, kuvien ja todellisuuden kesken.

Oman kun ostin niin muutama lukemani saman kaverin tekemä kuntotarkastus oli sisällöltään lähes kopioitua. En ollut tarkastuksissa paikalla vaan ne oli tehty muiden ostajakanditaattien pyynnöstä. Toki ei sitä tekstiä kokonaan tarvitse uudelleen kirjoittaa joka kohteessa, mutta edes sen verran pitäis vaivaa nähdä, että lukijalle jää ainakin mielikuva kohteeseen perehtymisestä.
Kun Savolainen puhuu siirtyy vastuu kuulijalle. Koskee tässä tapauksessa myös Hämäläistä.
Ves_ku
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 881
Liittynyt: Su Touko 04, 2008 23:35
Paikkakunta: Valkeakoski

Re: Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja Kimp päivämäärä La Touko 20, 2017 23:48

Kiitoksia vastauksista. Tämä ostopuuha on siitä jänskää, että aina meinaa alkaa hirvittämään kriittisellä hetkellä :)

Kuntotarkastaja sanoi kyllä, että kyseessä on aika tyypillinen ongelma näissä taloissa, mutta ei oikein tahtonut ottaa kantaa asiaan enempää. Suosittelee toki kuntotarkastusraportissa lisätutkimuksia kyseiseen kohtaan ja tämähän on sinänsä heidän kannalta järkevää, että kyetään "vapautumaan" mahdollisesta ongelmasta kun on osapuolille kerrottu kyseisestä ongelmasta. Yläpohjassa ei siis ollut päädyissä minkäänlaisia tuuletusräppänöitä ja sellaisten lisäämistäkin hän suositteli. Tarkastaja oli suoraan sitä mieltä että kyseessä on lämpövuoto ja hän totesi että katto ei ollut lainkaan vuotanut. Tietenkin, kun tarjouksen talosta teimme, ei tietoa tästä "tuuletusongelmasta" ollut ja heti pistää miettimään, paljonko saa kattoremppaan varata lisää rahaa, jos laudoitusta tai jopa kattotuoleja joudutaan uusimaan.
Kimp
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Touko 05, 2014 11:05
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja Ves_ku päivämäärä Su Touko 21, 2017 0:25

Ei toi nyt mikään katastrofi ole. Tämmösiä nää on sano Fiatin merkkihuolto ja veti nippusiteen kuristamaan vedenkiertoa lämppärin kennolta kun ei sisätilat lämmenny. :)
Kun Savolainen puhuu siirtyy vastuu kuulijalle. Koskee tässä tapauksessa myös Hämäläistä.
Ves_ku
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 881
Liittynyt: Su Touko 04, 2008 23:35
Paikkakunta: Valkeakoski

Re: Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja Kimp päivämäärä Ma Touko 22, 2017 18:40

:-D selvä homma. Mietityttää vain että jos kattoremontti maksaisi 20 tonnia (kun ei tarvitse tehdä näitä mainittuja ongelmia kuntoon) niin kuinka paljon hinnat nousevat kun tehdään aluslaudoituksen uusimista tai jopa kattotuolitöitä? Kyselen kun pitää miettiä väännetäänkö vielä lopullisesta hinnasta.
Kimp
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Touko 05, 2014 11:05
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja pvalila päivämäärä Ma Touko 29, 2017 9:13

Kimp kirjoitti::-D selvä homma. Mietityttää vain että jos kattoremontti maksaisi 20 tonnia (kun ei tarvitse tehdä näitä mainittuja ongelmia kuntoon) niin kuinka paljon hinnat nousevat kun tehdään aluslaudoituksen uusimista tai jopa kattotuolitöitä? Kyselen kun pitää miettiä väännetäänkö vielä lopullisesta hinnasta.


Hinnasta voi/kannattaa vääntää joka tapauksessa.

Kunnon kattoremppa tarkoittaa sitä, että vanhat eristeet poistetaan, eristetilaa kasvatetaan laittamalla uudet puut vanhojen kattotuolien päälle, laitetaan hengittävä aluskate (Tyvek tms.) ja sen päälle vielä kunnon ilmatila (50 mm korotusrima) ja sitten vasta laudoitus ja vesikate.

Minulle tuli eristettä 200 milliä lisää, moni laittaa vähemmän. Nyt sellua on sivuvintillä 330 milliä ja asuintiloissa viistolla osalla kymmenen senttiä enemmän ja keskikolmiossa sitten taatusti riittävästi.. :lol:

Varaudu tekemään myös piipun yläosa uusiksi, se kannattaa hoitaa kuntoon kun piippua on mahdollista purkaa riittävän alas (katon korotus aiheuttaa yleensä sen, että piippua pitää jatkaa hieman). Piipun kylkeen pitää eristeiden vaihdon yhteydessä asentaa palovillat eristeeksi, ei ole kiva ajatella selluvillaa yhdessä vanhan, halkeilleen piipun kanssa!

Kiva ettei katto ole koskaan vuotanut mutta ei niitä vuotojakaan kannata kauheasti säikkyä: purut kestävät kastumista ihmeen hyvin kunhan vain rakenne sallii niiden kuivuakin.

Mulla paloi rahaa enemmän kuin tuo sun 20.000 euroa mutta toisaalta samaan kasaan paneloitiin pitkien komeroiden katot (niistä tuli nyt lämmintä tilaa, ennen olivat hyvin epämääräisesti eristettyjä) ja tehtiin vähän kaikkea muutakin.

Yksi pieni yksityiskohta jota minä en tienyt: pelkitaton harjapellin alle kuuluu laittaa aivan erityinen harjakermi. Harjapelti on mekaaninen suoja, alla oleva bitumikermi huolehtii vesitiiviydestä (se liimataan kattopelteihin kiinni, kermi muotoutuu peltiprofiilin muotoihin).
Käyttäjän avatar
pvalila
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 18041
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2006 16:54
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja 48tönö päivämäärä Pe Kesä 02, 2017 9:25

Hieman ihmetyttää nuo aiemmat kommentit.
Rakennusinsinöörin kannattaa varmaan vaihtaa nimimerkkinsä johonkin muuhun, jos ei noin perusasioita ymmärrä. Joku saattaa vielä ottaa tosissaan kommenttisi.

Tuo näyttää ehkä tyypilliseltä, mutta selkeä virhe rakenteessa ja tulisi korjata. Käytännössä kattoremontin yhteydessä kaikki pois kattotuoleihin asti ja uutta tilalle, määräysten mukaisin tuuletusvälein varustettuna. Myös päätykolmioihin kannattaa lisätä tuuletusaukot, jos ei ole.
Myös eristeissä saattaa olla ja varmaan onkin homekasvustoa, joten kannattaa uusia samalla kun katto on auki.
48tönö
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 143
Liittynyt: Ke Elo 12, 2015 16:48
Paikkakunta: Lieto

Re: Kuntotarkastuksessa ilmennyt puutteellinen tuuletus

ViestiKirjoittaja Rakennusinsinööri päivämäärä Pe Kesä 02, 2017 11:10

48tönö kirjoitti:Rakennusinsinöörin kannattaa varmaan vaihtaa nimimerkkinsä johonkin muuhun, jos ei noin perusasioita ymmärrä.

Kiitos huomautuksesta, otetaan harkintaan.

Alkuperäisen kysymyksen esittäjälle (ja miksi ei muillekin) totean, että oman kokemukseni mukaan vanhojen talojen korjauksessa tulee usein esiin myös näkemyksiä, joiden mukaan kaikki vanhaksi tai virheeksi luokiteltavat asiat pitää purkaa, korjata tai uusia. Osa näistä neuvoista on hyviä ja osa ei, haasteena on erottaa ne toisistaan. Ehkä sellaisia yleisesti hyväksi todettuja neuvoja on "älä korjaa jos se ei ole rikki" ja "jos se on toiminut puolivuosisataa, toimii se jatkossakin".
Rakennusinsinööri
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 61
Liittynyt: Ke Loka 07, 2015 7:21
Paikkakunta: Etelä-Suomi


Palaa alueelle RMT:n hankinta - kysy kokeneemmilta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa