Saneeratun kellarin ongelmat

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

Saneeratun kellarin ongelmat

ViestiKirjoittaja - Mikko - päivämäärä Ke Huhti 15, 2020 12:24

Rintamamiestalotekniikkainen, vuonna 1958 rakennettu ja 2010 saneeratun omakotitalomme on alkanut oirehtia kellarikerroksesta. Seinissä rivinteeraus, ulkopuolella patolevyt ja salaojitus. Sisäpuolelta slammattu ja maalattu.
Betoniportaita vasten olevasta sisäseinästä, jolla roikkui pari taulua, löytyi muutama maalikupru (n. 40 cm halkaisijaltaan) n. 130 cm lattiasta. Samalla vanhasta pannuhuoneesta (nykyisin MLP-huone) löytyi nurkasta mustaa kasvustoa maalin pinnasta. Mitään hajuja kellarissa ei ilmene ja missään muualla ei näy erikoisempia jälkiä.

Onko alettava repimään isommalti auki? Onko tällaiseen otettava ammattilainen ja kuka olisi oikea taho tutkimaan asiaa?

Edit: kuvat ongelmakohteesta: https://photos.app.goo.gl/SB2ch3kQ9qGwQPwK9
- Mikko -
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 19
Liittynyt: To Heinä 10, 2014 23:04
Paikkakunta: Vantaa

Re: Saneeratun kellarin ongelmat

ViestiKirjoittaja oldtimer päivämäärä To Huhti 23, 2020 12:36

Nurkkiin ja lattianrajaan kyllä tulee kellarissa hometta, jos ilma ei pääse kiertämään ja pinnat lattianrajassa ovat kylmiä. Lattia näyttää aika tiiviiltä ja päällä kenties kumimatto sekä nurkassa ehkä ollut joku kori. Vanhan talon kellarin kosteus tulee lattian alta aivan varmasti, koska harvemmin sinne lattiavalun alle mitään mursketta laitettiin. Eli vanhan talon kellarin lattia on aina mahdollinen kosteuden lähde, vaikka seinät olisi padottu (ja lämpöeristetty).
Ensiapuna kyllä tarkastelisin tilojen lämmitystä ja ilmanvaihtoa, ja toki homepesua. Itse olen vetänyt kellarin seinien alaosat silikaattimaalilla sille korkeudelle, missä selvästi on näkynyt kosteuden merkitsemää rajaa.

Seinät on maalattu selkeästi jollain muovipohjaisella maalilla, koska noin hienosti kupruilee. Jostain se kosteus sinne kuprujen alle on tullut ja ei pääse pois. Rapsuttelisin kyllä nuo kohdat auki enkä ihan heti pinnottaisi millään vaan seuraisin ja yrittäisin päätellä miten se kosteus sinne tulee vai onko slammauksesta vaan niin vähän aikaa kun maali ja taulut on laitettu päälle?

Kellarit ovat haasteellisia paikkoja vanhassa talossa, joitain asioita ei korjata kuin suurella rahalla ja jotkin asiat on vain tiedostettava ja elettävä sen mukaan. Nehän tehtiin kellareiksi.
oldtimer
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 95
Liittynyt: Ti Joulu 03, 2013 14:15
Paikkakunta: Jyväskylä


Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa