Mummonmökin seinän rakenne.

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

Mummonmökin seinän rakenne.

ViestiKirjoittaja Ville_Matti päivämäärä Su Syys 13, 2020 20:22

Terve,

Tutkin hirsirunkoisen kesämökin seinärakennetta. Edellinen omistaja oli teetättänyt sisäremontin, jossa seinät on levytetty sisäpuolelta. Rakenne on mielestäni erikoinen, sillä levyseinän koolauksen alla on kipsilevykerros seinän sisällä.

Rakenne on siis sisältä ulospäin seuraava: paperitapetti > lastulevy > ilmansulkupaperi > pystykoolaus > kipsilevy > hirsiseinä > punamultamaalattu vanha ulkoverhous.

Mitähän kummaa kipsilevy tekee seinän sisällä? Koolauksesta on varmaan saatu tukevampi moisella rakenteella, muuta syytä en keksi. Remontti on tehty lähemmäs 20 vuotta sitten 2000-luvun alussa, eikä merkkejä homeesta tai muusta löytynyt. Torpassa on kuitenkin jonkin verran kuivalahoja hirsiä yläpohjan korkeudella, mutta vauriopaikat ovat vanhoja ja pölyävän kuivia. En ole vielä tehnyt kuivalahoille mitään ja tarvitseeko edes, kun pieni mökki pysyy ryhdissään muutenkin?

Mökillä käydään talvellakin pari kertaa kuukausittain, jolloin kylmillään oleva rakennus lämmitetään pariksi kolmeksi päiväksi. Tämän jälkeen rakennus jäähtyy jälleen kylmäksi. Piipun pellit ja ilmanottoaukot olen jättänyt auki. Onko tällaisesta lämmitys-jäähdytys -vaihtelusta kerran pari kuukaudessa haittaa, vai pitäisikö pitää sähköllä peruslämpöä?

Kiitos vastauksista!
Ville_Matti
Uusi jäsen
 
Viestit: 5
Liittynyt: To Kesä 27, 2019 12:56
Paikkakunta: Akaa

Re: Mummonmökin seinän rakenne.

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Ma Syys 14, 2020 9:42

Saattanut käydä siten että kipsilevy ollut alunperäinen tarkoitus suoristaa seinä ja sitten toki mennyt vähän mutkalle ja tehty sitten toisella tavoin?

Oliko niin että sinne lastun ja kipsin väliin ei sitten oltu laitettu minkäänlaista eristettä? Hyvä sekin, minun mielestä. Ei tuossa ainakaan mitään riskirakennetta ole saatu sitten aikaiseksi.

Tuo kylmä-lämmin episodi ei tietty ikinä ole hyvä juttu mutta hirsiseinä kestänee mitä vain, kunhan kuivahtaa kesäisin.
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17139
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Mummonmökin seinän rakenne.

ViestiKirjoittaja Ville_Matti päivämäärä Ma Syys 14, 2020 10:48

Lastun ja kipsin väliin ei ole eristettä laitettu. Kipsilevyäkään ei ole suoraan hirteen lyöty, välissä on sielläkin pystyrimat. Ihmeesti on kyllä pakkasellakin mökillä lämpö pysynyt.

Mutta mitä mieltä olette noista yläpohjan korkeudella olevista kuivalahohirsistä? Ne ovat siellä varmasti jo jonkin aikaa olleet, ja mökki pysyy pystyssä. Pitäisikö ne kuitenkin korjauttaa?
Ville_Matti
Uusi jäsen
 
Viestit: 5
Liittynyt: To Kesä 27, 2019 12:56
Paikkakunta: Akaa


Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa