Kreosoottia

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä Su Syys 08, 2019 9:44

Terve, enpäs uskonut että näin pian pääsen tänne osioon kirjoittelemaan.

Tehtiin reilu viikko sitten kaupat 1956 rakennetusta hirsirunkoisesta rintamamiestalosta. Hirsirunko on kierrätetty vanhasta riihestä tms. Maksettiin ihan oikeaa rahaa (joskaan ei älyttömästi) sillä sijainti oli hyvä, (5km ison kaupungin keskustasta, oma tontti) taloon oli uusittu putket ja viemärit pohjaviemäria lukuunottamatta ja sähkötkin oli laitettu tauluineen lähes kokonaan uusiksi. Talon alla on puolikas kellari joka on rakentamatonta tilaa betonipinnoilla. Toisella puolella on rossipohja. Edelliset omistajat olivat rakentaneet yläkertaan pari vuotta sitten kylpyhuoneen ja samalla osa sivuvinteistä oli otettu käyttöön. Alakerta on enemmän alkuperäiskunnossa, mutta siellä on otettu keittiössä ulkoseinien hirret näkyviin sekä purettu haltexit katosta. Lisäksi osa lautarakenteisista väliseinistä on on otettu paljaalle lautapinnalle (näissäkin on käytetty jotain kierrätettyä paneelia tms. jonka edelliset omistajat ovat ilmeisesti halunneet ottaa esiin). Keittiökalusteet on uusittu.

Talossa oli jo näytössä omanlaisensa tuoksu jota kuvailisin kuivan puun ja savun tuoksuksi. Haju on selkeä, mutta miellyttävä eikä kovin voimakas. Ensimmäinen reaktio oli että tuoksu on hyvä. Olin vakaasti siinä uskossa, että haju tulee hirsistä, sillä ne on kierrätetty rakennuksesta joka on ollut sisäänpäinlämpiävä ja läheltä haisteltuna hirret tuoksuvat selvästi savulle. Myös välittäjä ja kuntotarkastaja olivat sitä mieltä että haju tulee hirsistä.

Eilen talolla puuhastellessani aloin haistelemaan tarkemmin keittiön hirsiä ja muita seiniä ja yllätyin kun huomasin että katon rajassa ja lautarakenteisten seinien alueella haju oli selvästi pistävämpi. Tässä kohtaa sydän muljahti kun tajusin mistä haju on tuttu, ratapölkkyhän se. Koska haju oli selkein väliseinien ja katon alueella, päättelin sen tulevan tervapaperista, joka on suoraan yhteydessä huoneilmaan lautojen ja paneelien raoista. Sain parista paikasta leikattua tervapaperia puukolla ja kyllähän niissä on ilmiselvä ratapölkyn tuoksu.

Pikaisella päättelyllä tätä tervapaperia on käytetty talossa laajasti. Oletan sitä olevan ainakin alakerran väliseinissä molemmin puolin, yläkerran ja alakerran välisessä välipohjassa, alapohjassa rossipohjan alueella ja ainakin yläkerran rankarakenteisissa ulkoseinissä (rakentamattomassa sivuvintissä samaa paperia on näkyvillä ulkoseinässä).

Kellarin yläpuolisessa holvissa on oletettavasti jonkinlainen sively, joka on nähtävissä kellarin portaikossa. Tämä ei mielestäni haissut millekään, vaikka raaputtelin sitä puukolla (hajuttomuus ei tietenkään ole tae mistään, mutta se että tervapaperissa on kreosoottia, ei myöskään tarkoita että sitä on käytetty siveltävässä tavarassa).

Vien materiaalinäytteet laboratorioon huomenna, jotta saadaan varmuus asiasta. Tämän jälkeen pitää alkaa selvittää miten homman kanssa edetään. Toimenpidekynnys ylittyy suomessa jo silloin kun kreosootin haju on aistittavissa huoneilmasta, mutta lisäksi kannattaa varmaan teettää PAH-mittaus ilmasta. Tervapaperin poistaminenhan ei sinänsä ole temppu eikä mikään, paitsi kun sitä on kaikkialla, sen takana on purua ja lisäksi sen poisto pitäisi tehdä haitta-ainepoistona ammattilaisen toimesta.

En ole erityisen hysteerinen näistä asioista, mutta meille on syntymässä esikoinen vuoden vaihteessa ja sen suhteen en halua ottaa mitään riskejä. Emme olisi missään tapauksessa ostaneet taloa ainakaan tuolla hinnalla, jos olisimme tienneet että rakenteet on täynnä kreosoottia. Myyjät ovat kuitenkin avanneet rakenteita monesta paikkaa, joten tämä tervapaperi hajuineen on varmasti tullut vastaan. Keittiössä on vielä tosiaan otettu vanhoja rakenteita näkyviin tarkoituksella, ja sen takia on luotu suora ilmayhteys tervapaperin ja huoneilman välille. Talon piti olla sellainen johon voi muuttaa heti ja asua rauhassa vuosi ennen kuin tekee kummempia remontteja. Nyt näyttää siltä että talossa asuminen sellaisenaan on terveysriski.

En tässä kohtaa kaipaa saarnaa ostajan selonottovelvollisuudesta, tajuan kyllä itsekin että asia olisi pitänyt tajuta ennen kauppoja. En vaan osannut yhdistää tuota hajua kys. myrkkyyn enkä ollut edes tietoinen että kreosoottia on käytetty tervapaperin kyllästeenä laajamittaisesti. Voin kertoa että vituttaa ja ahdistaa.


Onko muilla tullut vastaan kreosootilla kyllästetyä tervapaperia ja jos on, miten olette asian kanssa menetelleet?
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä Su Syys 08, 2019 21:47

Kävin vielä rakennesuunnittelijakaverin kehotuksesta nuuhkimassa ikkunoiden tiivisteriveitä ja sama käry niissäkin. Tämä on toki pienempi murhe, mutta ilmankin olisi pärjätty.

Pitänee huomenna heti selvitellä noita huoneilman PAH-pitoisuuksien mittausmenetelmiä. Työterveyslaitokselta saa ilmeisesti tilattua laitteen vuokralle postitse?

Sellainen homma tuli myös mieleen, että osaako joku sanoa tarttuuko mahdolliset PAH-yhdisteet tiloissa säilytettäviin tavaroihin? Maalailen ehkä piruja seinille, mutta pitäisi nykyisestä kämpästä siirtää suurimmat tavarat talolle tämän kuun aikana vaikka johonkin muualle jouduttaisiin joksikin aikaa evakkoon.
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä Ti Syys 10, 2019 9:37

Jatkan yksinpuhelua. Saimme analyysiraportin ensimmäisestä tervapaperinäytteestä. Ongelmajätteen PAH raja-arvo on 200mg/kg, näytteessä PAH-yhdisteiden määrä oli yli 3200mg/kg eli vain 16 kertaa yli raja-arvon. Ja tämä on ollut suorassa yhteydessä sisäilmaan.

Saas nähdä minkälainen soppa tästä saadaan aikaan.

:-)
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Wespa päivämäärä Ti Syys 10, 2019 10:26

Tuliko siinä vahvistus sille että kyseessä on nimenomaan kreosiitti? Aika jännä jos sitä on tosiaan tervapaperiinkin lätkitty. :shock:

Jos nyt oikein ymmärsin niin teillä ei tässä tilanteessa ole aikaa eikä halua lähteä niin isoon remppaan mitä tuon tervapaperin poistaminen ja/tai ongelman muu ratkaisu vaatisi, eli ainoaksi ratkaisuksi jäisi kaupan purku sillä perusteella, että se ei sovellu siihen käyttöön mihin olette sen vilpittömässä mielessä ostaneet (eli asumiseen sellaisenaan). Tarkemmin yksityiskohtia tuntematta voipi olla että menee riitelyksi, mutta toivottavasti ei kuitenkaan.
-57 "tiilitalo" (tiiliverhous jonka päällä rappaus, puurunko & purueriste)
Käyttäjän avatar
Wespa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 105
Liittynyt: Pe Maalis 20, 2015 10:12
Paikkakunta: Karjaa

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä Ti Syys 10, 2019 10:30

Raportissa ei mainita sinänsä kreosoottia, mutta kreosootista vaarallisen tekee nimenomaan ne PAH-yhdisteet ja niitä oli tosiaan se 3200mg/kg. Näyte kärysi kolmen minigrip pussin läpikin selvästi ratapölkylle, joten eiköhän se ole sitä itseään.

En ollut itsekään tietoinen että sillä on kyllästetty tervapaperia eikä varsinkaan käynyt mielessäkään että joku laittaisi sitä sisäseiniin.
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Reiska22 päivämäärä Ti Syys 10, 2019 11:48

Meillä on rappukäytävän ulkoseinät purueristeisiä, ainakin yhdessä seinässä on tervapaperi eristeen molemmin puolin. Erilaista tavaraa se on tuoksultaan kuin nykyaikainen bitumipaperi, mutta ei se kyllä ratapölkyltä haise. Ei oikein haise paljoa millekään. Sellainen jämäkkä koostumus on, ettei ole ihan paperimaista. Tässä tapauksessa tervapaperi on pudotettu ylhäältä käsin seinän sisään molemmille reunuksille ja lopuksi seinä on täytetty puruilla. Tämän voi päätellä siitä, että muutamassa kohdassa tervapaperi oli kaksinkerroin seinän alaosassa, eikä siten yltänyt ihan alareunaan saakka. Tervapaperia ei siis ole saatu täysin rullattua auki. Tällaisessa tapauksessa paperin käsittely jälkikäteen jollakin aineella olisi aivan mahdotonta.

En tunne kreosootin käyttöhistoriaa kovin hyvin, mutta onko tervapaperi sitten mahdollisesti ensin uitettu kyseisessä aineessa ja sitten lätkitty seiniin ja muualle? Millainen tekstuuri aloittajan talon tervapapereissa on? Kiilteleekö, onko liukas, pinnan epätasaisuuksia tms? Kuvat olisivat tervetulleita.
1929 rakennettu hirsitalo, jossa on aikas paljon työnsarkaa.
Reiska22
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 84
Liittynyt: Su Tammi 18, 2015 17:11
Paikkakunta: Akaa

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä Ti Syys 10, 2019 12:02

Paperi on väriltään hyvin tumman ruskeaa ja tekstuuriltaan melko sileää mutta mattaa, ei kiiltele. Haju on tunnistettavissa seinässä kiinni olevassa paperissa mutta voimistuu selvästi kun paperia leikkaa tai repii.

En tiedä onko tuota tavaraa saanut aikanaan kaupasta valmiina vai onko isäntä sivellyt itse paperit työmaalla. Paperi on väriltään täysin tasaista eikä mitään sivelyjälkiä näy.

Tuosta aineen laillisuudesta 50-luvulla löytyy ristiriitaista tietoa, jossain sanotaan että se on ajan normaalin rakennustavan mukaista, jossain taas että sitä ei ole saanut ainakaan yksityishenkilönä käyttää vaan ainetta on "sosialisoitu" työpaikoilta jne. Koitan ottaa kuvan kunhan käyn jossain kohtaa talolla, nyt ei tee sinne mieli mennä kun ei siellä voi edes tehdä mitään.


Tuosta kreosootista rakenteissa ja myyjän vastuusta on ison profiilin ennakkotapaus jossa lopulta ostaja hävisi riidan. Siinä tapauksessa tosin aine on ollut vain kellarin holvin pinnalla sivelynä ja paljastunut neljän vuoden jälkeen kun rakenteita on avattu. Tässä tapauksessa tavaraa on joka puolella ja se on osittain esillä. Myyjät ovat myös tehneet remonttia eikä lakisääteisiä asbesti- ja haitta-ainekartoituksia ole tehty.
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Ti Syys 10, 2019 17:53

On sitä käytetty vapautuneesti "laaturakentamisessa"

Oman uuden projektin ikkunatiivisteet oli korkeilla PAH arvoilla. Kreosoottia varmaan....pois pois.

Bonuksena kaikki sisälläoleva lautatavarakin oli käsitelty jollain käsittelyaineella. Haisi vielä roskalavalla oikein voimakkaasti. Purin kaikki pois.

...jäi oikeeastaan vain kakkosneloset jäljelle :roll:
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3476
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja kkk päivämäärä Ke Syys 11, 2019 8:28

Varmistakaa nyt heti riittävä ilmanvaihto, joka laskee sisäilman pitoisuuksia (= esim ikkuna(t) raollaaan näin lämpöisemmällä enempi, kylmemmällä vähempi).
kkk
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 194
Liittynyt: La Tammi 14, 2006 0:01
Paikkakunta: tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä Ke Syys 11, 2019 12:19

Tässä vaiheessa en halua lisätä ilmanvaihtoa mitenkään erityisesti, koska teemme ilma-näyte mittauksen viikonloppuna tai alkuviikosta ja siinä tilanteen pitää olla mahdollisimman normaali.
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Pe Syys 13, 2019 14:16

Kurppa kirjoitti:Tässä vaiheessa en halua lisätä ilmanvaihtoa mitenkään erityisesti, koska teemme ilma-näyte mittauksen viikonloppuna tai alkuviikosta ja siinä tilanteen pitää olla mahdollisimman normaali.Älkää sit asuko siellä. Viikoksi evakkoon.
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3476
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä Pe Syys 13, 2019 18:41

Joo, ei olla vielä onneksi muutettu taloon. Saatiin jatkettua jo irtisanottua vuokrasopimusta niin välitöntä kodittomuuden uhkaa ei ole.

Käytiin taas tänään talolla ja todettiin että haju on selvästi voimakkain alakerran vessassa jossa on myös paljasta hirsiseinää. Siellä ratapölkyn haju on ilmiselvä, keittiössä se sekoittuu puun hajuun ja seisovaan ilmaan.

Tästä heräsi epäily että hirsiseinien pellavariveessä olisi myös jotain. Nuuhkin niitä ja niissäkin on selvästi pistävä haju. Näistä pitää teettää analyysi, mutta jos niissä menee PAH:it yli rajojen niin se on morjens tolle talolle. Eipä ollut ikipäivänä käynyt mielessä että joku uittaisi hirren tiivistepellavia kreosootissa :shock:

Myyjä sanoi että remontit on aloitettu ennen vuoden 2016 alusta voimaan tullutta lakia asbesti- ja haitta-ainetutkimuksista. Saimme kaupanteon ohessa ison läjän kuitteja rakennustarvikkeista sekä tehdystä työstä, näistä aikaisimmat on päivätty toukokuulle 2016, suurin osa 2016 loppuun ja 2017 alkuun. Ei kai se niin voi mennä että 2015 vuoden puolella on avattu joku seinä ja kaikki sen jälkeen tehdyt remontit lasketaan tehdyksi vuonna 2015? Löysimme ison kasan purettua kreosoottipahvia siivoamattomasta pihavajasta, joten kyllä sitä on tullut remonteissa vastaan. Jos myyjät olisivat teettäneet haitta-ainetutkimuksen niin tämä kreosoottiongelma olisi tullut ilmi.

Työterveyslaitoksen ilmanäytepumppu tuli postissa ja näyte olisi tarkoitus ottaa viikonloppuna (jos vaan myyjä vastaisi yhteydenottoihin ja tulisi paikanpäälle näytenottotilanteeseen). Näyte kannattaa varmaan ottaa sieltä, missä haju on voimakkain, eli vessasta.
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä Ti Syys 17, 2019 9:14

No niin, otin eilen ilmanäytteen ja materiaalinäytteitä.

Keittiön hirsiseinissä tilke on tavallista pellavakuitua jossa on vieno tuoksu, mutta kellarin portaikon paljaan hirsiseinän tilkkeet ovat ruskeaa kangassilppua (näyttää silputulta juuttisäkiltä). Siinä on voimakas ratapölkyn käry. Samaa kamaa kun ikkunoiden tilkkeenä.

Tuotahan ei sitten saa pois muuten kuin purkamalla hirsikehikko sokkeliin asti :lol:
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja Kurppa päivämäärä To Syys 26, 2019 13:54

Kyllähän niissä tilkkeissä oli kreosoottia. Keittiössä 380mg/kg, ikkunoissa 2000mg/kg ja kellarin portaikossa 9300mg/kg(!).

Mitähän seuraavaksi?
Kurppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Elo 09, 2019 11:22
Paikkakunta: Tampere

Re: Kreosoottia

ViestiKirjoittaja miikkajo päivämäärä Su Loka 20, 2019 17:54

kaupan purku?

todella ikävä tilanne kyllä, ihmettelisin miksi sitä silppua sinne olisi työnnetty rakennusvaihessa, ettei joku valopää olisi sitä riveraudalla hakannut hirsien väliin myöhemmässä vaiheessa?
kai niiden poistaminen mahdollista on, mutta työtä on eikä nyt tiedä mitä muita ylläreitä on luvassa...
ei käy kateeksi...
miikkajo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 35
Liittynyt: Ti Joulu 18, 2007 22:10
Paikkakunta: Pori

Seuraava

Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa