Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

Kokemukset kuntien ja kaupunkien rajoituksista ja määräyksistä. Toisissa kaupungeissa ei rajoituksia ole lainkaan ja joissakin hyvinkin tiukat määräykset vanhan rakennuskannan säilyttämiseksi. Kerro kokemuksesi.

Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja amyrem päivämäärä Ke Elo 06, 2014 22:22

Hei taas.

Soitin tänää rakennusvalvojalle kysyääkseni autotallin uusimiseen liittyvistä luvista. Puhelun aikana rakennusvaloja pani merkille, että talomme pihalla tontin rajalla seisoo muuri (n.40m leveä) johon koskaan ei ole haettu lupaa. Asiaa hankaloittaa se että alue missä talomme seisoo on tila eikä tontti, eli se tulisi muuttaa ensin tontiksi kun siihen saa rakennuslupia (1500e). Se miksi muuri häntä kovin kiinosti, johtu siitä kun muurin alta menee putki joka ongelmatilanteessa saatetaan kaivaa pois, jolloin muuri saa kyytiä. Soitin kunnalistekniikkaan ja he sanoivat että ei ole ainakaan viemäri, vesi tai sähköjohto, saattaa olla joku vanha putki.

Kysymykseni kuuluu: Edellisen talon omistajan tietäen, saattaa olla että hän ei ole valmis tekemään asialle mitään. Kuka laitetaan vastuuseen ja maksumieheksi, ja voiko kunta vaatia muurin poistoa? Omasta mielestäni selkeä juttu, mutta ei näistä aina tiedä.
amyrem
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ti Syys 24, 2013 9:17
Paikkakunta: Lahti

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja Jenkka päivämäärä Ke Elo 06, 2014 23:05

Periaatteessa mielenkiintoinen kysymys. Lähes joka toisessa torpassa taitaa olla luvattomia huoneita lähinnä nyt vaikka kellarissa ja luvattomia pihavajoja, varastoja jne,

itsellänikin nyt tulee omastani mieleen vaikkapa luvaton kellarihuone ja 15 m2 pihavaja, jotka edellinen isäntä tehnyt.
Isä ja lapset asuvat Espoon viimeistä purulaatikkoa vm. 1965 :)
Jenkka
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 331
Liittynyt: Ti Joulu 25, 2012 13:02
Paikkakunta: Espoo

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja Nihan päivämäärä Ke Elo 06, 2014 23:15

Ööö, mikä tuossa nyt olikaan se ongelma? Virkamies spekuloi jollain hyvin etäisellä uhkakuvalla joka kuulostaa lähinnä höpöhöpöltä. Ryhtyykö rakennusvalvonta johonkin toimenpiteisiin eli paneeko sinut hakemaan sen luvan? Jos ei niin jatkat elämää kuten ennekin.
Nihan
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 430
Liittynyt: Ti Elo 24, 2010 21:25
Paikkakunta: Pirkanmaa/Kanta-Häme

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja amyrem päivämäärä To Elo 07, 2014 0:30

Jenkka kirjoitti:Periaatteessa mielenkiintoinen kysymys. Lähes joka toisessa torpassa taitaa olla luvattomia huoneita lähinnä nyt vaikka kellarissa ja luvattomia pihavajoja, varastoja jne..

Jep. Näin olen ymmärtänyt että se on ihan normaalia että jokapaikassa noita luvattomia rakennelmia on.

Nihan kirjoitti:Ööö, mikä tuossa nyt olikaan se ongelma? Virkamies spekuloi jollain hyvin etäisellä uhkakuvalla joka kuulostaa lähinnä höpöhöpöltä.

Näin itsekkin tulkitsin että koitti vain pelotella. Hän kyllä sanoi, että putki-asia ei varsinaisesti ole ongelma, jos tietää mikä putki on ja esim. kunnalistekniikan kaverit tietää muurista ja sen sijainnista, mutta itse rakennelman olemassaolo ilman asianmukaista lupaa häntä alkoi närästää. Mutta siis lähinnä kehoitti tutkimaan putken näin alkuun, ettei tule yllätyksiä.

Nihan kirjoitti:Ryhtyykö rakennusvalvonta johonkin toimenpiteisiin eli paneeko sinut hakemaan sen luvan? Jos ei niin jatkat elämää kuten ennekin.

Hän sanoi että lupa muuriin tarvitaan ja sanoi että kannattaa periä siitä koituvat kustannukset edellisiltä asukkailta. Hän sanoi myös että muurin rakennuslupa-asiat voi siirtää samaan yhteyteen kun tila muutetaan tontiksi ja rakennusoikeus astuu voimaa. Sanoin kyllä että siihen voi mennä jopa jokunen vuosi johon hän ei oikeen vastannut mitään.

Lähinnä juuri mielenkiinnosta kyselenkin, että kuinka vakavasti nämä tämmöiset asiat tulisi ottaa. Koska jokatapuksessa asia tulee viimeistään silloin eteen kun autotalliprojekti alkaa.

Mutta hyvillä mielin ja en yöuniani moisen asian takia jaksa menettää.. vaikka kello jo 0:30 onkin. :-D
amyrem
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ti Syys 24, 2013 9:17
Paikkakunta: Lahti

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja STN päivämäärä Pe Loka 17, 2014 8:44

Muista myös, että jos muutat tilan tontiksi, kiinteistövero pomsahtaa. Eräällä Lahdessa asuvalla tuttavapariskunnalla se nousi 80 eurosta yli 300 euroon/vuosi. Eli saattaa kunnan miehellä olla tuokin asia mielessä kun vaatii tontiksi.
STN
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 126
Liittynyt: La Loka 11, 2014 12:08
Paikkakunta: Päijät-Häme

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja Labyrint64 päivämäärä Ma Tammi 15, 2018 16:14

Joskus kannattaa muistaa että virkamies ei aina ole ilkeä. Jos virkamies kävisi katselemaan asioita toisten kohdalla läpi sormien ja toisille huomauttaen, ei hän olisi luotettava ja johdonmukainen. Saattaa siis olla hyvä että on kaikille yhtä tiukka ja jos huomautettavaa löytyy, huomauttaa. Mutta jos on järjen virka"mies", niin miettii vähän keneltä alkaa sanktioita vaatimaan ja keneltä ei. Jos talo on vanha ja rakennelmat vanhoja, niin ei mitään järkeä aloittaa jotain prosessia. Mutta jos uutta tehdessä vähän "lipsutaan", niin hyvä että palauttaa rakentajat maanpinnalle.
Labyrint64
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 781
Liittynyt: Ke Elo 22, 2007 9:01
Paikkakunta: Lahti

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja kappalainen päivämäärä Su Loka 27, 2019 3:29

Tätähän nyt on alettu käyttää rahastamiseen. Luultavasti suomen linnakin määrätään purettavaksi...

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2459289
Matka rintamamiestalon ympäri kestää kauemmin kuin maailmanympärysmatka - Elämys sekin.
(Pahoittelen jatkuvia kirjoitusvirheitäni.)
kappalainen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1226
Liittynyt: Su Elo 08, 2010 23:12
Paikkakunta: Lounais-häme

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja Labyrint64 päivämäärä To Tammi 09, 2020 14:10

Joissain kunnissa ovat palkanneet jopa selvitysmiehen jonka ainut tehtävä on selvittää luvattomat rakennukset yms. Pääsyy tälle on kunnan varainkeruu, joka on helpointa kiinteistöveron kautta. Kiinteistöveroja kun ei uskalleta korottaa, on keksitty että luvattomat rakennukset täytyy paikallistaa ja rakennusluvista ekä myöhemmin kiinteistöverosta tulee kivat rahat.
Labyrint64
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 781
Liittynyt: Ke Elo 22, 2007 9:01
Paikkakunta: Lahti

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Su Tammi 12, 2020 11:47

Labyrint64 kirjoitti:Joissain kunnissa ovat palkanneet jopa selvitysmiehen jonka ainut tehtävä on selvittää luvattomat rakennukset yms. Pääsyy tälle on kunnan varainkeruu, joka on helpointa kiinteistöveron kautta. Kiinteistöveroja kun ei uskalleta korottaa, on keksitty että luvattomat rakennukset täytyy paikallistaa ja rakennusluvista ekä myöhemmin kiinteistöverosta tulee kivat rahat.


Varmasti osasyynä moisille kiinteistöjen kartoituksille on rakennusluvista ja kiinteistöveroista saatavat tulot kunnan kassaan. Mutta kyllä suurin syy tälläisiin kartoituksiin on kuntien asukkaiden ja kiinteistöjen omistajien tasavertainen kohtelu. Niissä tarkastellaan, että kiinteistöjen rakentamisoikeuksia eli rakennuksien neliömäärät toteutuvat kaavan sallimissa rajoissa. Tälläinen kartoitus on useimmiten yhdeltä henkilöltä kuukausien työ ja rikkeitä ei yleensä paljoa löydy, ainakaan merkittäviä sellaisia joista suurempia toimenpiteitä aiheutuisi. Yleensä ne on pienten varastojen ilmoittamatta jättämisiä. Näihin toki tulee hakea lupa/jättää ilmoitus, joista kunta saa rahaa kertaluontoisesti. Mutta itse ajattelen, että kunnan rahallinen hyöty on vähäistä ja tulee "tuottamaan" vasta pitkä ajan kuluttua, koska tälläinen projekti myös maksaa kunnalle paljon, kun siihen yleensä täytyy palkata ulkopuolinen tekijä.
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: Edelliset asukkaat rakentaneet ilman lupia.

ViestiKirjoittaja masi päivämäärä Su Touko 17, 2020 16:36

Meillä oli vinttiin tehty kaksi huonetta ja oleskelutila,joihin ei ollut rakennuslupaa haettu. 2018 kun teimme pihalle autotallin ja entisen ulkoeteisen tilalle uuden siiven, jossa on talon toinen sauna ja pesuhuone sekä kodinhoitohuone ja eteinen, niin kun niihin rakennusluvat haettiin, ja piirustukset hyväksytettiin, niin myös yläkerta on nyt luvallinen. Hyvä niin.
masi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 20
Liittynyt: La Tammi 04, 2014 11:31
Paikkakunta: Kajaani


Palaa alueelle Rajoitukset ja määräykset rintamamiestaloa remontoidessa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa