Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

Kokemukset kuntien ja kaupunkien rajoituksista ja määräyksistä. Toisissa kaupungeissa ei rajoituksia ole lainkaan ja joissakin hyvinkin tiukat määräykset vanhan rakennuskannan säilyttämiseksi. Kerro kokemuksesi.

Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja Perenna päivämäärä Ti Touko 08, 2012 8:29

Onko Suomen kansalaisella oikeus tietää kaikista yhteiskunnan häneen kohdistamista pakkotoimista jo ennen kuin niitä kohdistetaan? Keneltä pakkotoimista voi kysyä, jos ao. lähin viranomainen ei vastaa kysymyksiin?

Kesäpaikka otetaan faktisesti, käytännössä meiltä pois. En oikeasti uskonut sitä ennen kuin paikkakunnan ympäristöviranomainen kävi tarkastuksella kunnallistekniikkaan liittyvissä asioissa.

Jutellessamme sain vihdoin vuosien kyselyn, vastauksien anelun ja itkukohtausten (sic) jälkeen niin monta kunnallistekniikkaan liittymistä koskevaa tiedonmurusta, että niiden pohjalta itse päättelen seuraavaa.

Jos kansalaisen ei ole mahdollista liittää haja-asutusalueen taloaan kunnallistekniikkaan eikä ole lain edellyttämiä perusteita saada lykkäystä liittymiseen eikä kansalainen myöskään halua virallisesti sulkea taloaan pois käytöstä eikä toistaiseksi myydä sitä, vaan aikoo vielä vuoden parin ajan käydä talossaan kesäaikaan piknikillä ja yöpyäkin joskus, viranomainen voi antaa kansalaiselta enempiä kyselemättä liittymisen vaatimat kaivu-, louhinta- ym. työt tehtäväksi valitsemalleen urakoitsijalle, ja laskun maksaa kansalainen ulosotolla jos ei muuten.

En huomannut enää kysyä, ilmoitetaanko kansalaiselle liittymisurakan antamisesta urakoitsijalle ennen kuin urakkasopimus on tehty. Tämä on tärkeä tieto sikäli, että pakkotoimien uhatessa kansalainen mieluummin tunnustaisi tappionsa yhteiskuntaryöstölle ja luopuisi omaisuudestaan sulkemalla talon välittömästi pois käytöstä ja ilmoittamalla sen myyntiin välittäjälle. Näin ainakin me: emme mistään hinnasta halua urakan käynnistymistä, koska emme kuitenkaan aikoisi tehdä tontille tuodun kunnallistekniikan käyttöönoton vaatimaa järeätä sisäremonttia talon alustan kallion louhimisineen. Kunta pakkoteettää työt vain tontille asti.

Toinen kysymys on, voiko käytöstä poistetussa rakennuksessa käydä piknikillä ja käyttää sitä yöpymiseen teltan tapaan. Mitä käytöstä poisto tarkoittaa? Onko vanhat sakokaivot täytettävä soralla ja vesijohto katkaistava? Muistettakoon, että niillä haja-asutusalueilla, joilla ei kunnallistekniikkaa ole, vanhoilla sakokaivoilla on armonaikaa vuoteen 2014 asti. Tässä syntyy selvä vihollisasetelma viranomaisen ja kansalaisen välille.

Kolmas kysymys vailla vastausta on, miten kunta suhtautuu siihen, että kansalainen maksaa kunnan teettämät pakkotyöt mutta ei tee(tä) niitä töitä, joita kunnalla ei ole oikeutta tunkeutua tekemään - toisin sanoen ei ota tontin rajalle tuotua liittymää käyttöön. Tämä ei koske meitä (ei meillä niin paljon irtorahaa loju nurkissa että maksaisimme liittymän muttemme ottaisi sitä käyttöön), mutta tuntuu että kansalaisella pitäisi oikeusvaltiossa olla oikeus tietää kaikista yhteiskunnan häneen kohdistamista pakkotoimista jo ennen kuin niitä kohdistetaan.

Vapautusta kunnallistekniikkaan liittymisestä voi anoa lomakkeella, mutta anomus edellyttää niin paljon selvityksiä, että en tiedä jaksanko ryhtyä siihen, kun en saa viranomaiselta vastausta siihen, onko hänellä päätöstä tehdessään harkintavaraa vai meneekö kaikki automaattisesti. Meillä ei ole vesihuoltolaissa mainittuja edellytyksiä vapautuksen myöntämiselle, niin että jos harkintavaraa ei ole, on anomusta varten tarvittaviin laajoihin selvitystöihin ryhtyminen turhaa. Tämä on neljäs kysymys.

Mistä viranomaisesta saisi täsmällistä tietoa kansalaisiin kohdistuvista pakkotoimista vesihuoltokysymyksissä? Eduskunnan oikeusasiamieheltä? Kotipaikan oikeusaputoimistosta?

Talon aluskallion louhiminen saattaisi hajottaa koko talon ja vaatisi joka tapauksessa tukipalkitukset jottei talo rysähtäisi louhintatyön päälle. Jos talon joku ostaisi, hänen kannattaisi rakentaa elintasosiipi ja vetää kunnan johdot sen alle. Meiltä sellaisen rakennuttaminen enää tässä talon käyttövaiheessa (olisi iloinen yllätys jos pystyisimme taloa pitämään paria vuotta pitempään) ja tässä taloudellisessa tilanteessa osoittaisi syyntakeettomuutta ja mielenhäiriötä.

Tätä kirjoittaessani kuulen uutisista, että myös pakolliset energiaremontit ovat tulollaan. Tässä vaiheessa puhutaan vielä vain muun korjausrakentamisen yhteydessä tehtävästä energiaremontista, mutta kunnallistekniikkaremontti lienisi sellainen korjausrakentaminen, mikä pakottaisi suurempaan remonttiin kaiken repimisineen lisäeristeiden lisäämistä varten. Ryöstö on tehty ja lainvoimainen.
Käyttäjän avatar
Perenna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 119
Liittynyt: Ma Elo 08, 2005 17:09
Paikkakunta: Päijät-Häme / Helsinki

Re: Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja Kauppis päivämäärä Ti Touko 08, 2012 9:46

Ei voida pakottaa liittymään, jos homma ei kohtuudella(!) saa tehtyä. Kohtuuden rajoja ei ole tietääkseni määritelty missään, tai haettu oikeusteitse.

Kunta rakentaa omalla puolellaan ja maallaan niitä putkia, omaan piikkiinsä. Niiden vastuu on tuoda se tontin tuntumaan, ei asukkaan. Rokottavat sitten liittymis- ja kk-maksuissa.

Se, että siihen poikkeamaan tarvitaan lupa samoilta viranomaisilta, kuin päättävät näistä toimista, on jotenkin nurinkurista.
isompi leka tänne!
Käyttäjän avatar
Kauppis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 873
Liittynyt: To Huhti 10, 2008 10:34
Paikkakunta: Kiihtelysvaara - idässä
Kotisivu: http://palaios.com

Re: Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja Perenna päivämäärä Ti Touko 08, 2012 14:10

Kohtuuttomuuspykälä täyttyy varmasti, mutta vesihuoltolaissa on muita kohtia, jotka eivät täyty. Esimerkiksi vanhat sakokaivot eivät täytä uuden lain vaatimuksia. Meillä on armahduksen mahdollisuus vain, jos viranomainen voi käyttää harkintaansa. Siinä tapauksessakin vain, jos hänellä on halua olla armahtavainen - sentään on kyse kahden hengen tuottamista jätevesistä muutaman vuoden (pari, kolme, neljä? anoa voisimme viittä vuotta) aikana, muutamana kesäviikkona per vuosi, kenties vain muutamana PÄIVÄNÄ per vuosi, voinnistamme riippuen.

Jos harkinnanvaraa on, tuntuisi itsestään selvältä myöntää vapautus siihen asti mihin kunnallistekniikan toiminta-alueen ulkopuolisetkin talot voivat käyttää vanhoja jätevesijärjestelmiään.

On mielivaltaa ja vallantäyteyden mielihyvää pakottaa talo pois meiltä, jos harkinnanvaraa on.
Käyttäjän avatar
Perenna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 119
Liittynyt: Ma Elo 08, 2005 17:09
Paikkakunta: Päijät-Häme / Helsinki

Re: Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja tarmasti päivämäärä Ti Touko 08, 2012 16:09

Miksette vaihda wc:tä kompostoivaan (tai polttavaan tai pakastavaan) kuivakäymälään? Juoksevan veden voitte jättää rakennuksen ulkopuolelle, jolloin siitä tulee ns. kantovesi. Tällöin ei käsittääkseni tarvita kunnallistekniikkaa sen enempää kuin umpisäiliöitäkään.

Siis jos/kun kyseessä kerran on vapaa-ajan asunto.
tarmasti
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 237
Liittynyt: Su Helmi 26, 2006 11:18
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja Perenna päivämäärä Ke Touko 09, 2012 5:30

Tarmasti, jos talo pelkäksi piknikpaikaksi jää, jossa käydään vain päivällä käväisemässä, vessaa ei tarvita ja tarvittavat vedet voi tuoda mukanaan, se on selvä. Pitempi oleskelu ilman viemäriä tarkoittaisi kuivavessan lisäksi laskiämpärin kanssa puljaamista. Ei käy.

Realistiset vaihtoehdot ovat joko myynti heti (no, heti ja heti - milloin nyt kaupaksi menee) tai parin vuoden päästä ja siihen asti vapautuksen turvin paikan käyttäminen kuten tähänkin asti, käyttöasteen ollessa meidän omista syistämme kuitenkin murto-osa siitä mitä se paikan kukoistusaikana oli.

Ellei sitten vapautuspäätöksen tai -hylkäyksen saaminen kestä niin kauan että sitä odotellessa kuluu pari vuotta normaalikäytössä, minkä jälkeen olemmekin jo todennäköisesti itse kypsiä myymään.

Sen nyt kuitenkin haluan tietää, ilmaantuuko kunnan tilaama urakoitsija tontin nurkalle yllättäen vai tuleeko siitä etukäteisvaroitus niin että ehdimme ennen sitä luovuttaa ja antautua.
Käyttäjän avatar
Perenna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 119
Liittynyt: Ma Elo 08, 2005 17:09
Paikkakunta: Päijät-Häme / Helsinki

Re: Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja tessu päivämäärä Su Kesä 03, 2012 16:37

Joo ulkovessa pihanurkkaan ja vesi kaivosta kantaen ja kesällä vaikka letkulla sisään,ja KUKAAN ei koskaan tule tarkastamaan vaikka tekis mitä tönöönsä,ei niitä kiinnosta mitä on tehty ja mitä ei ole,kaikista pahinta on tuo ennakkoon kysely ja tarkastukset,pitää suunsa kiinni eikä tiedä mistään mitään!
Näitä eläjiä tiedän MONIA joita ei kiinnosta tietää kunnan jutuista eikä kunnan heidän jutuistaan kun ovat kuulemma "hankalia asiakkaita" yks kaverini on just tällanen ei omista mitää asuu poikiensa talossa ja on KOVA valittamaan HETI jos kaupunki häntä kohtaan jotain uhkaa,eipä ole uhannu pitkään aikaan hmm mitähän se kaupunki oikein suunnittelee,"eikös sitä sanota että tyyntä myrskyn edellä?"
Ei keneltäkään voi pakolla mitään ottaa noinvain pois,pakkolunastus tietty eriasia mutta siitäkin tulee tietää jo HYVISSÄ AJOIN!
Ja jollei muuta keksi niin toivotaan että on hyvät vakuutukset,tulta kulmaan ja luonto hoitaa loput! tuokaan vaihtoehto ei täälläkään käy päinsä,toisilla kuulemma menny jopa läpi hyvin korvauksin,kunhan ei tuu tavaks!
tessu
 

Re: Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Ma Kesä 04, 2012 12:49

me asutaan kahden kunnan/kaupungin rajalla. käyttövesi tulee vielä naapurikunnasta. viemäriputki rakennettiin viime kesänä 150 metrin päähän meidän tontista ja tähänhän olis niinku tarkoitus/pakko liittyä. samalla tuodaan oman kaupungin vesijohto meille. kaivuu ei ole välttämättä ihan helppo homma kun talot on ilmeisesti kallion päällä ja pihalla vielä lammikko ainoalla väylällä runkoputkeen. ensimmäinen kaivurikuski meni puihin eikä tunnu tätä toistakaan niin kauheesti kiinnostavan...no se on eri juttu se.

tuli kirje tuosta naapurikunnasta (josta siis vesi tulee) että tulppaavat vesiputken 1.8.2012.!! että niinku paras olis sitä enne olla liittynyt toiseen verkkoon!!?
ymmärrän kyllä heidänkin puolen asiasta, mutta ei kait niitä ihan niin vain voi tulpata.
mitä nyt yleensä noita sopimuksia miettii niin eihän niitä voi yksipuoleisesti purkaa ellei ole jotakin laiminlyöntiä (maksut maksamatta) tapahtunut asiakkaan puolelta?
meilläkin taloudessa kissojen ja koirien lisäksi 2 pientä lasta. voi tulla kusiset paikat (kirjaimellisesti) jos vesi katkaistaan.
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 425
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja jtbo päivämäärä Ti Kesä 12, 2012 16:52

Jos vesijohto tulee jo taloon, niin jos sen katkaisee tai poistaa putket sisätiloista? Jotain tälläistä itse mietin, mulla on jo huussi, kaivokin on, tosin pitäisi huoltaa, mutta voinhan kai pitää vesipostin ulkoseinässä, kun ei vessaan eikä keittiöön tule vesi sisälle siten, että se on sisältä otettavissa, niin luulisi, että ei sitten tarvitseisi mitään kalliita systeemejä laittaa?

Jos ne kantovedet sitten menee sakokaivoon, niin kai se olisi riittävä?

Tosin voihan ne vedet viskoa ojaankin ja poistaa sakokaivonkin käytöstä.

Energiaremontteja jos pakottavat, niin sitten taidan vetää valtion oikeuteen, 5 mottia puuta ja alle 4500kWh sähköä vuodessa purueristein on mielestäni ihan riittävän vähäinen taso, päättäjät voisivat samaan pyrkiä huippumodernilla tekniikallaan ensin :evil:
Käyttäjän avatar
jtbo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 10878
Liittynyt: Ti Maalis 04, 2008 22:32
Paikkakunta: Ulkona palveluista

Re: Kunnallistekniikka ja pakkotoimet

ViestiKirjoittaja Perenna päivämäärä Pe Kesä 22, 2012 11:11

Armonanomus on jätetty ja vastausta odotellaan. Mitä pakkotoimiin tulee, eräs lakia ja kunta-asioita tunteva tuttava kertoi, että ennen mitään pakkotoimia tulee monia varoituksia. Sitä en edelleenkään tiedä, mikä harkintavara viranomaisella päätöksissään on. Toivottavasti pakkotoimirutiinit eivät anna tulkinnanvaraa vaan aina ensin hyvissä ajoin tulevat varoitukset niin että vielä ehtii antautua.

Tämän asian kanssa yhtaikaa osui kylän yhteiskaivoksi luullun kaivon, josta vetemme tulee, veden pilaantuminen niin ettei sitä enää viitsisi käyttää astiainpesuunkaan eikä käsienpesuun eikä vedensaannin jatkuvuus edes ole varmaa. Kantovesiratkaisukaan ei siis enää kuulu kuvioon.

Kaiken kaikkiaan kesäpaikkamme taru on lopussa. Surutyötä tiedossa, kun tapahtumat eivät johtuneet meistä (kaivoasia tietenkin tyhmyydestämme).
Käyttäjän avatar
Perenna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 119
Liittynyt: Ma Elo 08, 2005 17:09
Paikkakunta: Päijät-Häme / Helsinki


Palaa alueelle Rajoitukset ja määräykset rintamamiestaloa remontoidessa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa