Onko Suomen kansalaisella oikeus tietää kaikista yhteiskunnan häneen kohdistamista pakkotoimista jo ennen kuin niitä kohdistetaan? Keneltä pakkotoimista voi kysyä, jos ao. lähin viranomainen ei vastaa kysymyksiin?
Kesäpaikka otetaan faktisesti, käytännössä meiltä pois. En oikeasti uskonut sitä ennen kuin paikkakunnan ympäristöviranomainen kävi tarkastuksella kunnallistekniikkaan liittyvissä asioissa.
Jutellessamme sain vihdoin vuosien kyselyn, vastauksien anelun ja itkukohtausten (sic) jälkeen niin monta kunnallistekniikkaan liittymistä koskevaa tiedonmurusta, että niiden pohjalta itse päättelen seuraavaa.
Jos kansalaisen ei ole mahdollista liittää haja-asutusalueen taloaan kunnallistekniikkaan eikä ole lain edellyttämiä perusteita saada lykkäystä liittymiseen eikä kansalainen myöskään halua virallisesti sulkea taloaan pois käytöstä eikä toistaiseksi myydä sitä, vaan aikoo vielä vuoden parin ajan käydä talossaan kesäaikaan piknikillä ja yöpyäkin joskus, viranomainen voi antaa kansalaiselta enempiä kyselemättä liittymisen vaatimat kaivu-, louhinta- ym. työt tehtäväksi valitsemalleen urakoitsijalle, ja laskun maksaa kansalainen ulosotolla jos ei muuten.
En huomannut enää kysyä, ilmoitetaanko kansalaiselle liittymisurakan antamisesta urakoitsijalle ennen kuin urakkasopimus on tehty. Tämä on tärkeä tieto sikäli, että pakkotoimien uhatessa kansalainen mieluummin tunnustaisi tappionsa yhteiskuntaryöstölle ja luopuisi omaisuudestaan sulkemalla talon välittömästi pois käytöstä ja ilmoittamalla sen myyntiin välittäjälle. Näin ainakin me: emme mistään hinnasta halua urakan käynnistymistä, koska emme kuitenkaan aikoisi tehdä tontille tuodun kunnallistekniikan käyttöönoton vaatimaa järeätä sisäremonttia talon alustan kallion louhimisineen. Kunta pakkoteettää työt vain tontille asti.
Toinen kysymys on, voiko käytöstä poistetussa rakennuksessa käydä piknikillä ja käyttää sitä yöpymiseen teltan tapaan. Mitä käytöstä poisto tarkoittaa? Onko vanhat sakokaivot täytettävä soralla ja vesijohto katkaistava? Muistettakoon, että niillä haja-asutusalueilla, joilla ei kunnallistekniikkaa ole, vanhoilla sakokaivoilla on armonaikaa vuoteen 2014 asti. Tässä syntyy selvä vihollisasetelma viranomaisen ja kansalaisen välille.
Kolmas kysymys vailla vastausta on, miten kunta suhtautuu siihen, että kansalainen maksaa kunnan teettämät pakkotyöt mutta ei tee(tä) niitä töitä, joita kunnalla ei ole oikeutta tunkeutua tekemään - toisin sanoen ei ota tontin rajalle tuotua liittymää käyttöön. Tämä ei koske meitä (ei meillä niin paljon irtorahaa loju nurkissa että maksaisimme liittymän muttemme ottaisi sitä käyttöön), mutta tuntuu että kansalaisella pitäisi oikeusvaltiossa olla oikeus tietää kaikista yhteiskunnan häneen kohdistamista pakkotoimista jo ennen kuin niitä kohdistetaan.
Vapautusta kunnallistekniikkaan liittymisestä voi anoa lomakkeella, mutta anomus edellyttää niin paljon selvityksiä, että en tiedä jaksanko ryhtyä siihen, kun en saa viranomaiselta vastausta siihen, onko hänellä päätöstä tehdessään harkintavaraa vai meneekö kaikki automaattisesti. Meillä ei ole vesihuoltolaissa mainittuja edellytyksiä vapautuksen myöntämiselle, niin että jos harkintavaraa ei ole, on anomusta varten tarvittaviin laajoihin selvitystöihin ryhtyminen turhaa. Tämä on neljäs kysymys.
Mistä viranomaisesta saisi täsmällistä tietoa kansalaisiin kohdistuvista pakkotoimista vesihuoltokysymyksissä? Eduskunnan oikeusasiamieheltä? Kotipaikan oikeusaputoimistosta?
Talon aluskallion louhiminen saattaisi hajottaa koko talon ja vaatisi joka tapauksessa tukipalkitukset jottei talo rysähtäisi louhintatyön päälle. Jos talon joku ostaisi, hänen kannattaisi rakentaa elintasosiipi ja vetää kunnan johdot sen alle. Meiltä sellaisen rakennuttaminen enää tässä talon käyttövaiheessa (olisi iloinen yllätys jos pystyisimme taloa pitämään paria vuotta pitempään) ja tässä taloudellisessa tilanteessa osoittaisi syyntakeettomuutta ja mielenhäiriötä.
Tätä kirjoittaessani kuulen uutisista, että myös pakolliset energiaremontit ovat tulollaan. Tässä vaiheessa puhutaan vielä vain muun korjausrakentamisen yhteydessä tehtävästä energiaremontista, mutta kunnallistekniikkaremontti lienisi sellainen korjausrakentaminen, mikä pakottaisi suurempaan remonttiin kaiken repimisineen lisäeristeiden lisäämistä varten. Ryöstö on tehty ja lainvoimainen.