rakennusalueen ulkopuolelle rakentaminen?

Kokemukset kuntien ja kaupunkien rajoituksista ja määräyksistä. Toisissa kaupungeissa ei rajoituksia ole lainkaan ja joissakin hyvinkin tiukat määräykset vanhan rakennuskannan säilyttämiseksi. Kerro kokemuksesi.

rakennusalueen ulkopuolelle rakentaminen?

ViestiKirjoittaja seppja päivämäärä Ti Helmi 12, 2008 21:44

oletteko saaneet rakentaa rakennusalueen ulkopuolelle kokonaan tai osittain? millainen oli tapauksesi?
seppja
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 107
Liittynyt: Pe Syys 14, 2007 9:48
Paikkakunta: varkaus

ViestiKirjoittaja maanma päivämäärä Ti Helmi 12, 2008 22:22

Voisitko tarkentaa mitä tarkoitat tässä rakennusalueella?

Rakennuspaikkaa, Asemakaava-aluetta, yleiskaava-aluetta, rakentamiskielto aluetta vai mitä?
Käyttäjän avatar
maanma
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 2371
Liittynyt: Ma Tammi 10, 2005 22:21
Paikkakunta: 80m2, talo -48/50, pelletti, aurinko, sähkö, öljy
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja seppja päivämäärä Ke Helmi 13, 2008 15:39

en nyt tiedä oikeeta nimitystä alueelle, mut oiskohan se rakennuskielto aluetta :oops:
siis meidän tontin kuvissa ainakin kulkee viivaa jonka ulkopuolelle ei sais rakentaa tai viivotuksen sisäpuolelle saa rakentaa.
olis vaan tarkotus jatkaa taloa ja se menis rakennuskieltoalueelle, mutta olis tyylikkäin tapa jatkaa taloa.
meidän paikkakunnalla se vois olla mahdollista kenties, jos esim naapuri antaa luvan rakentaa metrin päähän raja-aidasta.
ihan vaan mielenkiinnosta ajattelin että minkälaiset on muiden mahdollisuudet ollut rakentaa tän rakennusalueen ulkopuolelle?
seppja
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 107
Liittynyt: Pe Syys 14, 2007 9:48
Paikkakunta: varkaus

ViestiKirjoittaja Hower päivämäärä Ke Helmi 13, 2008 15:55

Rakennusalasta kai on kysymys.
Asemakaavaan tontille merkitty rakennusala on on tontin osa jolle rakennus voidaan/pitäisi rakentaa. Vanhoissa kaavoissa näitä ei välttämättä ole merkitty vaan noudatetaan jotain rakennusjärjestyksen 4 metrin sääntöä rajasta.
Yleensä rakennusala on piirretty suht väljäksi, eli talo voidaan sijoittaa ja rakentaa aika monellakin tapaa. Uusilla kaava-alueilla ja varsinkin pienillä tonteilla alue on aika tiukastikin mitoitettu. Yleensä nää on suhteessa naapuritonttien rakennusaloihin yms.

Jos halutaan rakentaa rakennusalan ulkopuolelle niin kysessä on asemakaavasta poikkeaminen ja siihen tarvitaan poikkeamishakemus rakennusvalvontaan... riippuu sitten siitä kuinka isosta ylityksestä on kiinni kuinka kevyesti tuo poikkeaminen myönnetään.
Ihan normaalitouhua se sinänsä on ja harkitaan tapauskohtaisesti.
Kantsii mennä rakennusvalvontaan keskustelemaan.


Täytyy sanoa, että jos olisin naapurisi niin suostumusta tulla metrin päähän tontin rajasta ei heltiäisi vaikka minulla vapaata pihatilaa olisikin siinä kohtaa. Käytännössä talojen väliin tarvitaan 8 metriä paloteknisistä ym. syistä ja jos sinä rakennat talosi metrin päähän niin naapurin kiinteistön (tontin) käyttökelpoinen rakennusala siirtyy sitten seitsemän metrin päähän rajasta... Eli naapurin tontin käyttökelpoisuus ja samalla arvo ainakin tulevaisuutta silmälläpitäen laskee. Vaikka kuinka ollan hyviä naapureita niin mun mielestä kiinteistöt keskustelee näissä (rahan arvoisissa) asioissa keskenään.
Pienet ylitykset rakennusalasta, jotka jäävät väh. neljän metrin päähän rajasta eivät tietty periaattessa rasita naapurikiinteistöä.
Jos tullaan lähelle tai kiinni rajaan niin siitä on kyllä syytä olla hyötyä molemmille kiinteistöille, esim rakennetaan varastorakennukset vaikka kiinni toisiinsa niin ei jää naurettavia ja käyttökelvottomia tontisuikaleita rajalle, jää enemmän oleskelupihaa. Pienillä tonteilla näin kannattais tehdä.
Käyttäjän avatar
Hower
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1866
Liittynyt: To Elo 25, 2005 13:00

ViestiKirjoittaja juh päivämäärä Ke Helmi 13, 2008 19:42

Meillä ainakin onnistui lupa ihan vaan puheilla kun käytiin rakennusvirastolla. Ja samalla meille myös ehdotetiin piharakennuksen tekemistä lähemmäksi rajaa (normaalisti 4m, ja nyt sitten suunniteltiin 2 metrin päähän). Eli ei välttämättä tarvitse hirveitä luparuljansseja.
peukalo keskellä kämmentä...
Käyttäjän avatar
juh
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 500
Liittynyt: Pe Touko 12, 2006 13:39
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Hower päivämäärä Ke Helmi 13, 2008 19:56

juh kirjoitti:Meillä ainakin onnistui lupa ihan vaan puheilla kun käytiin rakennusvirastolla. Ja samalla meille myös ehdotetiin piharakennuksen tekemistä lähemmäksi rajaa (normaalisti 4m, ja nyt sitten suunniteltiin 2 metrin päähän). Eli ei välttämättä tarvitse hirveitä luparuljansseja.


Naapurin suostumuksella? Jos lupa tuli ilman sitä niin ihmettelen.
Piharakennus voidaan katsoa tietyissä tapauksissa "kevyemmäksi" rakennelmaksi.
Käyttäjän avatar
Hower
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1866
Liittynyt: To Elo 25, 2005 13:00

ViestiKirjoittaja juh päivämäärä Ke Helmi 13, 2008 23:08

Jos tuota lähemmäksi rajaa rakentamista tarkoitit, niin tontti rajoittuu siltä osin kaupungin puistoalueeseen (tai pusikkoon). Naapurilausunnot tietysti haettu, nehän vaaditaan täällä kaupungialueella kaikkiin rakennuksen ulkopuolelle tahtäviin luvanvaraisiin muutoksiin. Tosin olen ymmärtänyt, että naapurilausunnot on vaan "neuvoa antavia"..
peukalo keskellä kämmentä...
Käyttäjän avatar
juh
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 500
Liittynyt: Pe Touko 12, 2006 13:39
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Hower päivämäärä To Helmi 14, 2008 9:18

juh kirjoitti: Naapurilausunnot tietysti haettu, nehän vaaditaan täällä kaupungialueella kaikkiin rakennuksen ulkopuolelle tahtäviin luvanvaraisiin muutoksiin. Tosin olen ymmärtänyt, että naapurilausunnot on vaan "neuvoa antavia"..


Rakennusluvan hakemisen yhteydessä naapureille tulee kyllä tiedottaa hankkeesta. Se ei tarkoita sitä, että piirustusnipun kanssa pitää kierrellä ovelta ovelle, vaikka kätevintä ja nopeinta se monesti näin onkin. Riittää, että paperit ovat nähtävillä rakennusvalvontavirastossa, joihin tulee tutustua määräajassa jos haluaa. Naapureilla on oikeus lausua mielipiteensä ja jopa huomauttaa asioista, mutta siihen se sitten jääkin jos suunnitelma on asemakaavan ja rakennusjärjestyksen mukainen. Rakennusluvan saaminen ei kaavan mukaan rakennettaessa edellytä, että naapureilta tulee hakea ja saada nimi (lausunto/suostumus) johonkin paperiin.
Jos asemakaavasta poiketaan, niin siihen naapureilla on huomattavasti enemmän valtaa vaikuttaa. Vähintäänkin hanketta pystyy valituksilla viivyttämään.
Käyttäjän avatar
Hower
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1866
Liittynyt: To Elo 25, 2005 13:00

ViestiKirjoittaja seppja päivämäärä To Helmi 14, 2008 21:43

tänään kävi yks suunnittelija vilkasemassa hommaa.
uskoi homman onnistuvan kun vaan hakee rajanaapurilta luvan. :lol:

en oikeen jaksa uskoa että naapuri kehtaa hanttiin laittaa kun oma talonsa on ihan tontin toisella puolella, eli kaukana meidän talosta ja tonttia naapurilla varmaan 2000m2. mut mistä sitä koskaan tietää... :roll:

kyseessä ois siis meidän tilanteessa se että laajennusta tulis n.3m, ja lupaa ois virallisesti rakentaa ehkä se metri. jos laajennettas, raja-aitaan matkaa jäis metri. siis seinä vaan lähenis naapuria kolmella metrillä, ei tule kulkuja eikä muuta, joten ei luulis järkyttävä homma olevan kyseessä.

suunnittelija sanoi hinnaks 400e+alv. ja rakenne kuvat päälle n.150e.
olen kuullu pahempiakin hintoja :?: , mut pitää vielä kysellä.
seppja
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 107
Liittynyt: Pe Syys 14, 2007 9:48
Paikkakunta: varkaus

ViestiKirjoittaja Hower päivämäärä To Helmi 14, 2008 22:16

en oikeen jaksa uskoa että naapuri kehtaa hanttiin laittaa kun oma talonsa on ihan tontin toisella puolella, eli kaukana meidän talosta ja tonttia naapurilla varmaan 2000m2. mut mistä sitä koskaan tietää.


Ei nykytilanteessa varmaan naapurin elämää haittaakaan, mutta jos se laskee (niinkuin syytä on) että joskus tulevaisuudessa tontti jaetaan kahtia niin toisen talon rakentaminen sille uudelle tontille on selkeästi vaikeampaa jos talonne on metrin päässä rajasta.
Näin minä sinun naapurina asian ajattelisin. Ei siinä mistään hanttiin laittamisesta ja kehtaamisesta kyse ole. Ikinä ei tiedä mihin rahapulaan voi joutua ja pitää realisoida omaisuutta.
Kyse on omaisuuden arvon ja perinnön säilyttämisestä.
Käyttäjän avatar
Hower
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1866
Liittynyt: To Elo 25, 2005 13:00

ViestiKirjoittaja seppja päivämäärä Su Helmi 17, 2008 22:40

näinhän se on :wink:
seppja
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 107
Liittynyt: Pe Syys 14, 2007 9:48
Paikkakunta: varkaus

Re: rakennusalueen ulkopuolelle rakentaminen?

ViestiKirjoittaja STN päivämäärä Pe Loka 17, 2014 12:00

STN
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 126
Liittynyt: La Loka 11, 2014 12:08
Paikkakunta: Päijät-Häme

Re: rakennusalueen ulkopuolelle rakentaminen?

ViestiKirjoittaja Suru Hibi päivämäärä Ma Joulu 01, 2014 23:06

Ei kai se mitään poikkeuslupia tarvi.
Jos rakennusoikeus riittää niin RakMK E-osion mukaan REI/EI- vaatimukset täyttävät rakenteet vaan. Tulee sitte monimutkasia räystäsrakenteita.. Ja jo EI30-(avattava)ikkuna maksaa hunajaa.
Suru Hibi
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Marras 04, 2014 0:35
Paikkakunta: Yka

Re: rakennusalueen ulkopuolelle rakentaminen?

ViestiKirjoittaja ryytinen päivämäärä La Maalis 14, 2015 20:01

saankohan mä sitte rakentaa tohon pihalle ihan eri paikkaan uuden talon, kun tässä tontissa on 3sataa neliöö oikeutta, ja tässä talossa ei o rakennettu ku alle puolet siitä. kaikki muut tontit tässä vieressä on rakennettu suunnilleen kohdilleen johon ne on kaavotettu, tää oli tässä ennen kaavoja, ja kaavat on vaan heitetty tonne pihalle, on ne tän talon päälläki kai jonku sentin nurkkamatkalta, mut ei edes järkevästi suorassa mitenkään. ei se punanen o, vaan musta piirros.. (maan-alainen osio ei veis rak-oikeutta lainkaan, kun olis mania niin tekisin koko hehtaarin tontin kokosen 4 kerroksisen kellaritilan!) ja jättäisin rintsikanki pystyyn. :mrgreen:
ryytinen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 101
Liittynyt: Ke Kesä 20, 2012 7:42
Paikkakunta: häme

Re: rakennusalueen ulkopuolelle rakentaminen?

ViestiKirjoittaja kakkaroolari päivämäärä Ma Maalis 16, 2015 19:28

Tutun tontilla tuolla Pohjanmaan suunnalla oli juuri tuollainen viiva tontin halki määräämässä aluetta jolle saa rakentaa. Toi on pitkänmallinen tontti ja tuo peräosa on kaiketi varattu muinoin perunamaaksi. Näin epäiltiin kun ely keskuksesta poikkeusta anottaessa syyksi laitettiin elannon hankkiminen, ei perunamaalla vaan uudessa pajassa.

Eiköhän noilla tonteilla voi olla rajotus että vain yksi talo. Paritalo on kai helpompi.
kakkaroolari
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 469
Liittynyt: Ti Heinä 20, 2010 10:39
Paikkakunta: Kangasala


Palaa alueelle Rajoitukset ja määräykset rintamamiestaloa remontoidessa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa