Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

Kokemukset kuntien ja kaupunkien rajoituksista ja määräyksistä. Toisissa kaupungeissa ei rajoituksia ole lainkaan ja joissakin hyvinkin tiukat määräykset vanhan rakennuskannan säilyttämiseksi. Kerro kokemuksesi.

Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja Milli päivämäärä Pe Heinä 17, 2009 14:25

Tarkoituksena olisi nyt muutaman vuoden sisällä rakentaa 1920-luvulla rakennettuun hirsirunkoiseen taloon lisäosa, johon tulisi sauna- ja kodinhoitotilat. Talo ei sijaitse kaava-alueella. Onko asiaan uskomista, että uudet rakennusmääräykset vaativat rakenteelta niin mahdottomia, että kannattaisi toimia pikaisesti ja hakea rakennuslupa ennen vuodenvaihdetta ja uusien määräysten voimaan astumista? Mieluummin sitä kuitenkin asustelisi tässä "uudessa" kodissa hetken ja suunnittelisi lisäosan sitten kaikessa rauhassa. Voiko järkeviä ja luontevia hirsirakenteita yleensä enää rakentaa? Ajatuksena meillä on alustavasti käyttää samoja rakennusperiaatteita kuin vanhassa osassakin, eli rossipohja ja seinärakenteena hengittävä hirsi ja puukuitulevy. Muu puurakenne myös mahdollinen vaihtoehto.

Ja toinen kysymys on sitten nuo vanhat navetat yms. joita kunnostetaan kodeiksi ja työtiloiksi. Miten niiden eristykseltä tulevaisuudessa vaaditaan, jos tilan käyttötarkoitusta muutetaan? Ja miten hoitaa asia järkevästi... Itselläkin tulevaisuudessa tarkoitus muuttaa navetan ylinen studiotilaiksi ja alakertaankin voisi kaiketi miettiä lämmintä tilaa.
Milli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: La Marras 08, 2008 16:41
Paikkakunta: Kanta-Häme

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja Limes päivämäärä Pe Heinä 17, 2009 18:24

Vaikka laki ja määräykset onkin kaikille samat,niin tulkintaa valitettavasti (??) löytyy. Siksi oikea paikka asiaa kysyä
onkin sen kunnan/kaupungin rakennusvalvonnasta jonka alueella remonttikohde sijaitsee. Kysymysmerkit siksi,että joskus
tulkitaan lievemminkin...kuulemma.

Minun remontissa/laajennuksessa saunan,pesuhuoneen ja WC:n rakentaminen aiheutti rakennusluvan saamiseksi jätevesisuunnitelman,
kiinteistö ei ole kaava-alueella. Ovet on myöskin nykyvaatimusten mukaiset kooltaan. Tälläkin foorumilla on tarinaa juuri noista
ovi hommista,jossain on joustettu jossain melki vaadittu vaihtamaan vanhatkin ovet.
Mutta esim. ilmastoinnin osalta ei tullut mitään vaatimuksia. Eristeet laajennukseen voimassaolleen säännön mukaan.
Lupa myönnetty marraskuussa 2007.

Kovalla kiireellä itse lupaa lähdin hakemaan,ehkä pientä hienosäätöä olisi vielä voinut tehdä.
Eli kyllä hyvä olisi varata aikaa omien toiveiden määrittelyyn.
Niistä sitten voi vääntää suunnittelijan kanssa kättä...
Limes
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1179
Liittynyt: Ma Heinä 23, 2007 14:31
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja Oto Hascak päivämäärä La Heinä 18, 2009 9:21

Milli kirjoitti:lisäosa, johon tulisi sauna- ja kodinhoitotilat.
------
Ajatuksena meillä on alustavasti käyttää samoja rakennusperiaatteita kuin vanhassa osassakin, eli rossipohja ja seinärakenteena hengittävä hirsi ja puukuitulevy.


Tuon idean kuoppaamista voit alkaa harkita jo tässä vaiheessa. Sauna, pesutila sekä kodinhoitohuone ovat kosteusrasitukseltaan sen luokan tiloja, että seiniin lätkitään kinkkupahvit, höyrynsulut ja asianmukaiset vedeneristykset. Tällöin ne hengittävät materiaalit voi ajatella menevän enemmän tai vähemmän hukkaan, ainakin hirren yhteydessä. Ja jos on ajateltu tilata se hirsikerhikko joltain nykyvalmistajalta, niin sitten omat ongelmansa tuovat tuoreen puun mukana tulevat painumiset/kutistumiset, olkoonkin että niiden kanssa pärjää liukukoolauksilla...

Pitkästä tavarasta pystyrunko tämän päivän standardien mukaan ja sinne sitten ekovillat ja muut vastaavat härpäkkeet lämmöneristeeksi. Rossipohjan voi toteuttaa tuossa yhteydessä ihan fiksusti.
Rakennuskonservaattori, restaurointirakentaja ja restaurointikisälli
http://www.suorakon.com
Oto Hascak
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2338
Liittynyt: La Huhti 08, 2006 15:26
Paikkakunta: Sastamala
Paikkakunta: Pirkanmaa/Sastamala
Kotisivu: www.suorakon.com

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja Nyberg päivämäärä Ti Heinä 21, 2009 23:25

Meillä tehtiin hirsitaloon laajennut tuolla Oton menetelmällä. Sokkeli harkoista, rossipohja ja iso aukko josta pääsee alapohjaan. Runko pitkästä tavarasta, eristeenä selluvilla ja puukuitulevyt. Laajennuksessa kodinhoitohuone ja yksi makuuhuone. Uusien määräysten mukaanhan se menee, kun uutta on. Ei vaikuttanut mitenkään vanhaan puoleen ja sen ratkaisuihin kuten painovoimaiseen ilmanvaihtoon ja pelkkään hirteen ja puukuitulevyyn eristeenä.
Tehtiin myös sillä periaatteella, että voi joskus purkaa ja pystyy silti palauttamaan taloa lähes alkuperäiseksi. Sitä kun ei tiedä tulevien polvien haluja.
Nyberg
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 169
Liittynyt: To Heinä 12, 2007 15:13
Paikkakunta: Päijät-Häme

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja Palom päivämäärä Ke Syys 08, 2010 22:17

Voisi kuvitella, että paras lopputulos tulisi, jos teettää käsin veistetyn hirsikehikon (tasaharjaan) ja muuraa kylppärin sen sisälle kivitavarasta erilliseksi kopikseen. Käsinveistetty kehikkokaan ei maksa maltaita, jos kun sen koko ei ole kovin suuri. Muurattu kiviseivä on aina varmin ratkaisu kosteisiin tiloihin. Se antaa tulevissa kosteusvahingoissa paljon anteeksi. Hirsikehikon voi vaikka teettää jo nyt muutama vuosi ennen rakentamisen aloittamista. Antaa painua ja odotella tarkempia suunnitelmia ja rakennuslupaa jossakin veistäjän laanilla.
Palom
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 98
Liittynyt: Ke Syys 01, 2010 17:15
Paikkakunta: Suomi

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja Limes päivämäärä To Syys 09, 2010 18:21

Palom kirjoitti:Voisi kuvitella, että paras lopputulos tulisi, jos teettää käsin veistetyn hirsikehikon (tasaharjaan) ja muuraa kylppärin sen sisälle kivitavarasta erilliseksi kopikseen. Käsinveistetty kehikkokaan ei maksa maltaita, jos kun sen koko ei ole kovin suuri. Muurattu kiviseivä on aina varmin ratkaisu kosteisiin tiloihin. Se antaa tulevissa kosteusvahingoissa paljon anteeksi. Hirsikehikon voi vaikka teettää jo nyt muutama vuosi ennen rakentamisen aloittamista. Antaa painua ja odotella tarkempia suunnitelmia ja rakennuslupaa jossakin veistäjän laanilla.


Eiköön nuo eri-ikäiset hirsikehikot elä turhan paljon eri tavalla toisiinsa nähden,tietty jos uudemman kehikon suuremman lähiaikojen painumisen osaisi ottaa huomioon.
Limes
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1179
Liittynyt: Ma Heinä 23, 2007 14:31
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja Oto Hascak päivämäärä To Syys 09, 2010 19:42

Palom kirjoitti:Voisi kuvitella, että paras lopputulos tulisi, jos teettää käsin veistetyn hirsikehikon (tasaharjaan) ja muuraa kylppärin sen sisälle kivitavarasta erilliseksi kopikseen.


Jos "kivitalon" haluaa, niin turha siihen on hirsikehikkoa ulkovuoraukseksi veistätyttää.
Rakennuskonservaattori, restaurointirakentaja ja restaurointikisälli
http://www.suorakon.com
Oto Hascak
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2338
Liittynyt: La Huhti 08, 2006 15:26
Paikkakunta: Sastamala
Paikkakunta: Pirkanmaa/Sastamala
Kotisivu: www.suorakon.com

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja kappalainen päivämäärä To Loka 20, 2011 10:00

Eikös hirsitalossa ole livemmät määräykset.

Noh minä tekisin varaston tänä kesänä talon kupeeseen ja sitten vasta teen siitä lämpimän. Silloin on paha enää määrätä eristeitä sun muita, kun ei mahdu.

Vanhaa korjatessa otetaan huomioon kumminkin toteutuksen järjevyys. Jos seinä paksuuntuisi kesken matka, saat tehdä vanhalla paksuudella. Kannattaa suunnitella asiat hieman kierosti.

Heheh, olisi siinä pykäliä talossa, kun mummon mökistä olisi lähtenyt laajentamaan ja joka vuosi tehnyt pätkän lisää. Ulkona sitten seinä joka osuudessa 5 senttiä paksumpia ja katto 10 senttiä korkeammalla.
Matka rintamamiestalon ympäri kestää kauemmin kuin maailmanympärysmatka - Elämys sekin.
(Pahoittelen jatkuvia kirjoitusvirheitäni.)
kappalainen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1226
Liittynyt: Su Elo 08, 2010 23:12
Paikkakunta: Lounais-häme

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja MikaelT päivämäärä Pe Joulu 02, 2011 4:59

Mites onko projekti edennyt? Itsellä olis vähän samansuuntaista suunitelmaa, mutta ilman kosteita tiloja.

Lähtökohta on -20 luvun talo, jossa 30 luvulla tehty 2. kerros, eli siis ei kokonaan hirttä. Rossipohjat ja mansardikatto, konesaumapeltiä. 87-88 tehty isompi remontti, mm. alahirret vaihdettu, lisäeristys ja vuorilaudoitus, lattiat uusiksi, pesutilat ja tietenkin sähköt ja vedet. Samalla takka muurattu ja ilmeiseti piippu korjattu. -98 tehty uusi eteinen. Parisen vuotta oon hiljalleen sisäremppaa tehnyt ja nyt alkaa olla saunaa vailla valmis. Mutta nälkä kasvaa syödessä ja asumistarpeet sattuneista syistä muuttuneet.

Talolla siis kokoa 12x5,7m, ulkoseinistä. Taloon tehty vähän suunnitelmaa että jatkoa tulisi n.6m. Alakertaan, nykyisen tupakeittiön jatkoksi tulisi kaksi pienempää huonetta, tai pienenpi ja isompi. Yläkerran nykyinen makuuhuone muuttuisi "olohuoneeksi" tai aulaksi ja siihen jatkoksi isompi makuuhuone.

Talossa siis luonnonkivestä kivijalka ja rossipohja. Uuteen osaan antura ja sopiva määrä leca-harkkoja. Seinät ihan pitkästä tavarasta, koska missään muuallakaan ei enää hirttä ole näkyvissä. Mutta...sitten tuo mansardikatto. Millainen mahtaa olla kattotuolien rakenne jos alkaa tekemään. En ole mistään löytännyt hyvää kuvaa tai selvitystä kuinka saisi mahdollisimman paljon tilaa yläkerrasta käyttöön. Nykyinen huone 3,5x3,5 eli toista m on sivuilla tilaa. Vanhastaan siellä sivuilla on kylmävintit, tosin toiseen ei ole enää edes pääsyä. Laskin että nykyisen yläkerran aulan mukaan, joka leveämpi kuin huone, saisi lähemmäs 5m leveyttä lattiaan, tosin katto alkaisi kaareutua aika matalalta, mutta se ei välttämättä haittaa, jos seinään tulee kiinteät kaapistot, ylimmät hyllyt sitte vähä lyhempiä.
- Mitä materiaali seinätolpat, siis pystypiirut pitäis olla. Käykö tavallinen lankku vai meneekö kertopuuksi.
- Entäpäs nuo kattotuolit? Kertopuuta vai kävisikö hirsi? Vai tehdastekoiset?

Varsinainen rakennustyö olisi perustan ja rungon osalta ammattilaisten hommaa, loput sitten omana työnä välillä vuorilaudoitus- tapetti/maalaus. Tosiaan mitään kosteita tiloja ei tule laajennukseen. Mietityttää tuo ilmanvaihto ja eristysmääräykset, tosin nykyinen seinänpaksuus on jo aika reilu, että kyllä villaakin mahtuu. Yläpohjan eristys ehkä villaa tehokkaammilla (ohuemmilla ja kalliimilla) aineilla, mutta menekki ei nyt kauhee kuitenkaan ole. Jos taas vaaditaa jotain LTO koneita niin pelkästään niiden sijoittelu mietityttää ja muutoinkin miten yhdistää ns. vanha ja uusi puoli. Nii tosiaan lämmitys nyt sähkö/puu.

Niin ja rakennusoikeutta pitäisi olla tontilla vielä jtn. +100 neliötä, naapureiden kanssa väleissä olen mutta rakenunsvalvontaan ei vielä ole yhteyksiä otettu. Kuulostaako idea hyvältä...vai teenkö saunan valmiiksi ja pistän talon myyntiin? Kustannuksia kun yrittää jotenkin arvioida niin...menee päänraapimiseksi. Jossain heitetty OK talojen laajennus hinnaksi 1000e/m2, jolloin hintaa tulis n. 60te (siis n 30m2 x2 kerrosta) mutta olikohan kyse "avaimet käteen" laajentamisesta. Tekis kyllä mieli käydä jossain laskettamassa materiaali kustannuksia ja kyselemässä tarjouksia rungon rakentamisesta. Tosin muutamat enempi asiaan perehtyneet, siis rakentamista töikseen tehneet/tekevät arvioivat 30-45te välille laajennuksen hinnan...En tiedä ovatko optimisteja....
MikaelT
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ma Tammi 11, 2010 20:29
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja Limes päivämäärä Pe Joulu 09, 2011 7:58

Aika lailla pitkä tulisi pirtistä...junamainen kuten sanonta taitaa kuulua. Onko tutkittu mahdollisuus että lisää tilaa saisi
noista sivuvinteistä, kaiken kaikkiaanhan niissä on neliöitä "joutokäynnillä".
Tai että laajennus olisikin etu tai takapuolelle niin että laajennus 90 asteen kulmassa vanhaan.

Rakenneuunnittelijan tuo kuitenkin tarvitsee,joten sieltä kautta nuo rungon materiaalit selviää ja se onko viisainta käyttää valmiita kattotuoleja.
Käsittääkseni ne on kustannustehokkaita verrattuna paikallatehtyyn.

Mahdolliset ilmastoinnit voinee vedellä siellä käyttämättömässä sivuvintissä ??

Budjetissa kannattaa olla inhorealisti ja toivottavasti sitten alittaa se.
Limes
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1179
Liittynyt: Ma Heinä 23, 2007 14:31
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja villelap päivämäärä Pe Joulu 09, 2011 8:36

Jos taloa jatkat pituussuunnassa niin siitä tulee junahallin näköinen. Meillä alkuperäinen talo 6x8m ja emme jatkaneet pituussuunnassa vaan päätyyn tehtiin(on vielä kesken) poikittain laajennus 6x7,4m. Mielestäni meille olisi tullut pituussuunnassa jatkettuna aika karmeen näköinen junahalli. On se kuitenkin mukava, että talo näyttää ulospäinkin hyvältä vaikkei se periaatteessa asumiseen vaikuta. Talon pitää olla aika leveä, että sitä voi pituussuunnassa jatkaa hyvännäköisesti.

Kustannuksista voisi näin äkkiseltään todeta kokemuksella, että jos teet suurimman osan itse niin hintaa tulee 1000€/neliö ja vierestä katsellen 2000€/neliö. Siis kun lasket ihan kaikki mitä siihen menee. Tietysti jos on ihan hirveen hyvät suhteet sähkäreihin, putkareihin, kaivureihin ym. ja saa tavarat suhteilla jotenkin erikoishalvalla niin voi allekin päästä.
villelap
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 501
Liittynyt: Ke Heinä 28, 2010 14:09
Paikkakunta: NOkia

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja MikaelT päivämäärä Pe Joulu 09, 2011 10:26

Nykyisin talo on aika laatikon näkönen. Tein kyllä kokeeksi phoitosoppauksen ulkokuvasta eikä nyt pahemmalta näyttänyt. Sivuvinteistä ei saa tilaa lisää, sitä joskus suunnittelin, no korkeintaan osittain upotetun kaapiston vois sijotella.Sitä kulmaakin mietin, mutta en piirtämällä saanut mitää kovinkaan hyvää aikaseksi. Talo lisäksi ihan tontin nurkalla, eli oikeastaan yksi tai kaksi suuntaa mihin laajentaa.

Suhteita kyllä on sähkömieheen/ilp -asentajaan ja entinen työkaveri lupas tulla telakoneella tekeen perustuksia, kun sellasen eläkepäiville hommas. Putkimiestä ei edes tarvita. Konesaumattu katto tietysti jonkin verran maksaa.
MikaelT
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ma Tammi 11, 2010 20:29
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Uudet rakentamismääräykset ja laajennus hirsitaloon

ViestiKirjoittaja villelap päivämäärä Pe Joulu 09, 2011 14:28

Makuasioitahan nuo tietysti on, mutta en tiedä olenko ymmärtänyt oikein kun ymmärsin, että talo olisi laajennuksen jälkeen 5,7mx18m ulkomitoiltaan ja vielä kahdessa kerroksessa? Aikamoinen pitkula. En ole kyllä tuollaista missään nähnyt joten voihan olla, että se ihan hyvä on.
villelap
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 501
Liittynyt: Ke Heinä 28, 2010 14:09
Paikkakunta: NOkia


Palaa alueelle Rajoitukset ja määräykset rintamamiestaloa remontoidessa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa