Patolevyt, salaojat, yms. rakennuspiirustuksissa

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Patolevyt, salaojat, yms. rakennuspiirustuksissa

ViestiKirjoittaja joh päivämäärä Pe Kesä 12, 2020 14:12

Harkitsemme ensimmäisen oman kodin ostoa, ja kiikarissa on ollut monenlaisia kohteita aina 20-luvulla rakennetuista taloista rintamamiestaloihin ja hieman uudempiin omakotitaloihin. Tyypillisesti itseäni eniten arvelluttava asia näissä taloissa on kellarin eristykset. Nyt olemme menossa katsomaan erästä kohdetta, joka on vuonna -87 rakennettu. Kuten tyypillistä, ilmoituksessa ei lue mitään salaojista, sadevesien ohjauksesta, patolevyistä tai muusta kellarin eristyksestä. 80-luvulla voisi kai olettaa käytetyn jo patolevyjä. Alkuperäiset rakennuspiirustukset ovat kuitenkin saatavilla. Näkeekö niistä onko patolevyjä tai muita eristyksiä asennettu, ja jos, niin miten asiaa tuntematon ne piirustuksista tunnistaa? Onko jotain muuta, johon olisi syytä kiinnittää huomiota piirustuksia tarkastellessa?
joh
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Ma Kesä 01, 2020 10:17
Paikkakunta: Tampere

Re: Patolevyt, salaojat, yms. rakennuspiirustuksissa

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Su Kesä 21, 2020 21:46

Valitettavasti patolevyt voivat olla suunnitelmissa, mutta huonommin selviää onko asennettu tai miten asennettu. Hyvä asia kuitenkin jos suunnitelmat löytyy ja korjatuissa kohteissa mahdolliset laskutkin.
Pelkkä patolevyn olomassa olo ei tarkoita kuitenkaan , ettei ongelmia olisi. Millainen kapillaarikatko anturan alla ja millaiset täytöt lattian alla ?
Rännivesien ohjaus tai sen puute näkyy helposti, onko maakallistukset puutteelliset tai onko syöksytorvien alla kaivoja.
Sisäpuolinen lämmöneristys niin seinissä, kuin lattiassa on tunnettu riskirakenne, jossa usein ongelmia. Ylös asti tuotu sepelöinti seinän vierillä voi näyttää hienolta, mutta on rakennustapaohjeiden vastainen.
Kuntotarkastus on tarpeellinen asiakirja ja se kannattaa lukea hyvin, remonttia jo 33 vuotiaassa talossa varmaankin on tiedossa. Hintaneuvotteluissa nämä kannattaa ottaa huomioon, jälkeenpäin nurina ja vaatimukset pääsääntöisesti rikastuttaa vain lakimiehiä.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2188
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36


Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa