Betonikellarin sauna ilman peruslämpöä

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Betonikellarin sauna ilman peruslämpöä

ViestiKirjoittaja Rintama_mie_stallone päivämäärä Su Loka 17, 2021 19:21

Terve,

remontoinnissa on 1935 rakennettu "huvila" ja tällä hetkellä tarkemmin ottaen kellarisauna. Ongelmana ovat kylmät betoniseinät jotka "imevät" lämmön ja löylyn (tiivistyy seinään pisaroiksi) eikä kiukaassa riitä puhti nykyisellään. Jatkuvalla löylyn luonnilla saa jonkinlaiset löylyt ja tila on kuin turkkilainen höyrysauna. Tuota piiskausta kiuas ei sitten kestä kauaa ja 20 litran jälkeen alkaa siitä olla puhti pois. Saunassa on kaksi maanvastaista seinää. Kolmas seinä on myös paksu(1-1.5m) kylmä kellariseinä ja neljäs on noin 15-20cm paksu betoni/tiiliseinä pukuhuoneeseen. Saunan pohja on 3,4m x 2m ja korkeus 2m.

Talossa koko alan suuruinen kellari. Kellarin seinät ovat "pula-ajan" betonia, eli melko suurta murkulaa alkaa löytyä heti kun mennään 10cm pintaa syvemmälle sokkelin vierestä. Jotain on kuitenkin onnistuttu tekämään oikein, sillä "kivijalka" on lähes virheettömässä kunnossa (suora jne) ainoastaan yhdessä kohtaa näkyy pieni halkeama maan pinnan yläpuolella. Salaojia ei ole, mutta talo on mäellä mikä lie auttanut paljon. Myös parin vuoden takainen sadevesien ohjaus ränniputkilla kauas talosta kuivasi kellaria huomattavasti ja kellari on hyvinkin kuiva. Kellarissa ei ole mitään peruslämmitystä, mikä olikin syy miksi perustin oman ketjun kun en mielestäni vastaavaa löytänyt foorumilta, usein jokin lämmitys lisättiin muissa ketjuissa. Tarkoitus on pitää tilanne samana, eli ei ole tulossa lämmitystä kellariin.

Kysymykseni onkin millä rakenteella tuon saunan saisi pelaamaan, jotta seinien kylmyys ei estäisi saunomista. Tulipa vielä laitettua kertalämmitteinen kiuaskin mikä ei suoranaisesti helpota tilannetta :cool: Tuo on toki vaihdettavissa ulospäin lämpenevään, mutta tuskin riittää ainoana keinona ratkaisuksi tai sitten puuta palaa aikamoisesti.

Itse ajattelin/toivon, että riitäisikö muutaman sentin paksuinen pystykoolaus ja päälle puupaneeli (18-28mm). Ehkä bitumihuopasuikale koolauksen ja betonin väliin. Tämä seinään ja kattoon. Panelointi alkaisi 10-15cm lattian rajasta. Eli eristeenä seinästä olisi ilma ja paneeli jolloin lämpö ja löyly pääsisivät paremmin iholle? Tila on melko ahdas ja haluaisin minimoida seinien ja katon paksuuden. Kommentteja, kokemuksia tai muita ehdotuksia kaipaillen.

Kesäkuumilla seiniin ei tiivistynyt vettä mutta maanvastaisten seinien kohdalla esim maalin kuivuminen oli selvästi hitaampaa. Kertonee kosteudesta/lämpötilasta. Linkki kuvaan saunan rakenteesta https://ibb.co/vqRnQt3 . Ulkoapäin: maa - betoni - sementtipohjainen tasoite fescon WTT - kivitex silikaattimaali

T: Syltty
Rintama_mie_stallone
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Syys 15, 2021 20:36
Paikkakunta: Espoo

Re: Betonikellarin sauna ilman peruslämpöä

ViestiKirjoittaja Rintama_mie_stallone päivämäärä Su Loka 24, 2021 15:14

Eikö kenelläkään ole ollut vastaavaa keissiä?

Itseä mietityttää, että jos laitan sauna satua tms betonia vasten niin kosteus joka seinästä puskee ei pääse haihtumaan ja alkaa syntymään jotain kasvustoa sinne.

Tein jotain epätarkkoja laskuja tuosta lämpövirtauksesta saunan sisäilmasta betoniin olettaen 3cm ilmaraon ja 2cm paneelin.

P_hukka = 1 / (0.02/0.14 + 0.03/0.025) * Pinta-ala (20m2) * delta_T
P_hukka = 0.74468 W/m2K * 20m2 * 60K = 890W

Vaikka tuo 890w tuplaantuisikin kun ilma raossa liikkuu eli 1.6kW niin ei kuulosta aivan tekemättömältä paikalta. Uskoisin että kiukaasta sen verran löytyy lämmitystehoa että saadaan mökki pysymään lämpimänä ja vielä vähän löylyjäkin.

Aiemmasta kokeesta päättelen että kiukaassa lämmitettynä on noin 45 MJ energiaa (20l vettä höyrystettynä 100asteesta), jolloin 3h saunomisen aikana hukkalämpö seiniin olisi noin 3x3600s*1.6kW = 17 MJ -> löylyihin jäisi vielä noin pari ämpärillistä. Ja ajatus on että vähemmänkin riittäisi kun löyly ei tiivisty seiniin kuten aiemmin.

Laittaisitteko höyrysulkupaperia paneelin taakse? Itse ajattelin että en laittaisi jolloin kosteus pääsii paremmin betonista huoneilmaan kun saunaa ei käytetä. Onhan siinä se ilmarako, mutta kuitenkin.

Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

-Syltty
Rintama_mie_stallone
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Syys 15, 2021 20:36
Paikkakunta: Espoo

Re: Betonikellarin sauna ilman peruslämpöä

ViestiKirjoittaja ismox päivämäärä Ti Marras 02, 2021 13:39

Mulla on jonkun edellisen omistajan tekemä kellarisauna ( tehty joskus 80 luvulla luultavasti) joka kyllä toimii eikä ole homeessa vaikka onkin hiukan erikoinen rakenne.
Betoniseinään on rakennettu koolaus 60cm jaolla. Koolausten väleissä 5cm styrox levy. Tuon päällä alumiinipaperi ja ilmarako ja sitten pintapaneeli.

Uudistin pinnat noin 10v sitten ja missään ei ollut mitään hometta tms. Tuore ilma tulee lattian alta kiukaan viereen josta se johdetaan 110 putkella kiukaan yläpinnan lähelle (sopiva varoetäisyys).
Poisto menee hormiin jos avaa lautasventtiilin, muuten poistuu oven alta suihkutilaan josta myös hormi katolle (piippu ainakin 8 m).

Ne kylmät pinnat pitää saada eristettyä mutta pitäisi huomioida kosteuskäytöskin jotta sinne ei ala kasvamaan hometta.

Mun kellarisaunaa ei hirveän usein lämmitetä kun pihalla on kunnon puusauna. Jos kellarisaunaa lämmitetään usean kerran viikossa niin sitten pitää ihan kunnolla miettiä sitä kosteutta.
ismox
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 92
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2017 14:14
Paikkakunta: Vesilahti

Re: Betonikellarin sauna ilman peruslämpöä

ViestiKirjoittaja Labyrint64 päivämäärä Ti Marras 09, 2021 12:23

Tämä on paha. Olen nähnyt näitä tehtävän saunasatulla, tiivistämällä vain tarkasti. Mutta jos maanvastainen seinä on ihan märkä, jää tietysti urenaatilevyn ja betonin väliin rako johon kosteutta voi kertyä. Varmin ratkaisu olisi rivinteeraus, sen sisäpintaan saunasatu ja panelointi.
Rouheempi ratkaisu on isompi jatkuvalämmitteinen kiuas. Olen törmännyt tuohon kylmän saunan ongelmaan jo ihan puisissa mökkisaunoissa, joissa kertalämmitteinen kiaus. Siinähän on jonkinmoinen haaste aina saada myös sauna lämpenemään ja vaikka avaisi luukun niin pitää aika pitkään varsinkin talvella pitää sitä auki ennen saunomista, jotta lauteista ei saa paleltumia. Silti saunoessa seinät hohkaa kylmää.
Vähän hölmö, mutta ratkaisu muiden joukossa, on laittaa saunan lämmityksen aikaan saunaan puhaltamaan rakennuslämmitin. Se nostaisi saunan peruslämpöä jottei itse kylpemään käydessä rakenteet olisi aivan jäässä.
Labyrint64
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 785
Liittynyt: Ke Elo 22, 2007 9:01
Paikkakunta: Lahti


Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa