Kosteusongelmia ja rakenne kiinni kalliossa, miten korjaan ?

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Kosteusongelmia ja rakenne kiinni kalliossa, miten korjaan ?

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä La Helmi 23, 2019 19:58

Talon perustus kiinni kalliossa on lujuusteknisesti hyvä, ei roudi eikä painu. Kosteusteknisesti monasti haasteellinen, varsinkin silloin kun kallio viettää kohden rakennusta.
Usein taustalla voi olla suuretkin kallioiset alueet ja vettä virtaa runsaasti maan alla piilossa kallioita pitkin talon kellariin tai ryömintätilaan. Rakenne on voinnut toimia kohtuu hyvin ja maaperä jämähtänyt hyvin paikoilleen, mutta jos talon ympäryksiä kaivellaan voi tilanne jopa pahentua. Maaperä häiriintuu ja vesi voi etsiä uusia reittejä, pahimmassa tapauksessa salaojaremontin yhteydessä mennäänkin huonompaan suuntaan.
Mikäli kallio viettää kohti taloa ja vastaan tulee vesitaskuja joissa vesi seisoo on parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi istuttava alas ja mietittävä. Varmin tapa on louhia kanaali talon ympäri johon salaojiusputket voidaan asentaa vähintään 300 mm lattiapinnan alapuolelle. Putkistolle kaato 5 mm metrille on riittävä ja vedet ulospäin perustuksista. Homma työläs, mutta miltei ainoa varmasti toimiva ja kannattava kerralla kuntoon periaate. Nykyisin urakoitsijoilla melko tehokkaita kiilauskoneita, jopa kaivinkoneisiin kytkettäviä, jolloin ei tarvita naapuritalojen videointeja ym. vauriovarmistuksia. Homma voi kuitenkin olla kohtuullisen helppo ja edullinenkin.
Kapillaarisuus poistuu erinnomaisesti kellarinseinästä Tupla Fuktisolilla 200 mm, tällaisten töiden yhteydessä ja kosteusongelmista päästään kuivaavan rakenteen avulla lopullisesti. 200 mm Fuktisol eristettä nostaa kellarin betoniseinän lämpötilaa reilusti maaperän lämpötilaa korkeammaksi ja höyrynpaine-ero siirtää ylimääräisen kosteuden kohti maaperää, huokoinen vanha betoni kuivuu kohtuullisen nopeasti.
Mikäli kellarinseinän ulkopuolella on vanha bitumointi, se poistetaan mahdollisimman hyvin, jotta höyrynsulku ei hidasta kuivumista. Vähintään 1/3 osa bitumista on saatava poistettua ja alaosa on tärkeämpi.
Kun putket, kaivot ja eristeet ovat paikalla viimeistellään maanpinnan kaltevuudet ulospäin vähintään 3 metrin matkalla ja ylimmäiseksi 200 mm mahdollisimman vesitiivis maaperä. Bentoniittimatto on myös erittäin kätevä tuote silloin kun pintavesiä ei haluta rakenteeseen. Se on kuivattua savea, joka turpoaa tiiviiksi kun sitä kastellaan.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2190
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 18 vierailijaa