Salaojittan lämmöneristteen tuplaaminen

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Salaojittan lämmöneristteen tuplaaminen

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Su Elo 18, 2019 22:39

Salaojittavan lämmöneristteen kuivaava vaikutus perustuu lämpötilaeroihin, periaatteella että lämpimämmässä on korkeampi vesihöyryn osapaine. Kosteus sitten pyrkii tasaantumaan matalamman paineen suuntaan.
Mitä suurempi on lämpötilaero, sitä tehokkaampaa on perustuksen kuivuminen. Useasti kysytään kuinka kauan sokkelia pitää kuivattaa, ennen kuin salaojittavan eristeen voi asentaa ? Mitään kuivumista ei tarvitse odottaa, oikeastaan sen parempi mitä nopeammin kaivanto täytetään ja maaperä pysyy viileänä, sekä sokkeli alkaa kuivua ulospäin. Lämpö päälle kellariin ja vesihöyrynpainetta ylös, niin kuivuminen tehostuu.
Miniminä voidaan pitää 100 mm kerrosta Fuktisol eristettä, mutta kuivumista voidaan tehostaa tuplaamalla eristekerros 200 mm. Tuplaaminen voidaan toteutta koko rakenteen syvyydeltä tai lisätä kerrospaksuutta alaosaan, jossa kuivumisen tarvetta kapillaarisen kosteudennousun vuoksi enemmän.
Ruotsissa 200 mm kerros on enemmistössä remontteja ja Suomessakin tämä aletaan jo oivaltaa varsinkin suurissa kohteissa, joissa rakennesuunnittelija mukana. Samalla täyttyy myös C 2 rakennustapaohje, joka lähtee pystysalaojituksen toimivuudesta.
Aivan kaikilla rautakauppiaillakaan ei ole käsitystä minkä lujuista eristettä pitäisi käyttää, näitähän löytyy useita eri lujuuksia. 60 - 200 kpa. 60 kpa tuotteen maksimi asennussyvyys on 2,5 metriä, mutta jo jostain 2,3 metristä on syytä tuotetta jo vaihtaa lujempaan 99 kpa eristeeseen.
Mikäli on ongelmaa eristeen lujuuden valinnassa, löytyy Futisol asennusohjeista kuormitustaulukko ja niitä saa tarvittaessa allekirjoittaneelta matti@malander.fi
Muitakin ohjeita saa esim. lattian rakentamiseen. Kelluvan lämmitettävän lattian kapillaarikatkoksi ja lämmöneristeeksi 200 mm kerros 99 kpa tuotetta on pääsääntö. Mikäli lattiaa kuormitetaan runsaasti autotallia ym. saatetaan tarvita esim. 170 kpa eristettä. 60 kpa ja 99 kpa eristeen hintaero on hyvin pieni, mutta 60 kpa tuotettakin on käytetty, eikä ongelmia ole ainakaan minun korviini kulkeutunut.
Kpa luku tarkoittaa rikkoontumiskuormitusta 60 kpa = 6 tonnia neliölle.
Lämmitettävissä lattiossa 200 mm kerrosta käytetään estämässä haitallista maaperän lämpiämistä kosteusteknisesti, estämässä vesihöyryn tunkeutumista maaperästä huonetilaan.
Eristeiden vettymistä tapahtuu eristeen joutuessa veden- tai höyrynpaineen vaikutukseen, salaojittava eriste ei vety koska sen harvan rakenteen ansiosta siihen ei synny painetta, eikä kapillaarisuuttakaan.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2189
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa