Autotallin luiska ja tukimuurit

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Autotallin luiska ja tukimuurit

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Ke Marras 13, 2019 19:03

Miten toteutan salaojitusremontin yhteydessä autotallinluiskan kohdan on yleinen kysymys. Ennenvanhaan autotallin ajoluiskan tukimuurit kiinnitettiin vankasti tartunnoilla kellariperustukseen, josta seurasi koko perustuksen repeäminen tukimuurien routiessa. Nyt remontin yhteydessä huonokuntoiset tukimuurit on pääsääntöisesti järkevintä purkaa ja korvata rakenne suurehkoilla muurikivillä. Näitä ei kiinnitetä kellarin seinään, vaan rakenne kallistetaan yläosastaan kohti maaperää varsin reilusti ja takaosan voi salaojittaa salaojittavalla lämmöneristeellä, joka myös vähentää routimista.
Autotallin luiskan pohjalta löytyy yleensä kaivo, josta putki talon sisään autotallin öljyn/hiekan erotuskaivoon ja siitä likavesiviemäriin. Tiilinen salaojaputki löytyy autotallin luiskan alta ja aikoinaan tehty ilman routasuojausta, jonka vuoksi putki pääsääntöisesti atomeina. Kätevä tapa korjata autotallin luiskan kohdalta salaojitus, on käyttää Fuktisol salaojitusmoduulia. Tämä hyvin eristetty tuote ei jäädy ja toimii erinomaisesti salaojittajana ympäri vuoden. Moduulin pituus on 120 cm leveys 30 cm ja korkeus 20 cm ja se mahtuu hyvin tiiliputken paikalle. Näitä voidaan sitten jatkaa holkein peräkkäin ja tarvittaessa liittää uuteen 110 mm muoviseen salaojaputkeen.
Moduulin päälle suodatinkangas ja mahdollinen betonivalu. Tähän rakenteeseen voidaan kätevästi yhdistää pohjaton 315 mm kaivoputki ja ritiläkansi pintavesiä varten, suodatinkangas väliin laittaen. Rakennustapaohjeistamme ei tätä jäätymätöntä pintavesikaivoa löydy, emmekä ole sitä patentoineet, mutta hoitaa hommansa hyvin. Suodatinkankaan päältä voi sitten aika-ajoin poistaa lehtiä ja sakkaa jos sitä ilmaantuu.
Tämä on vain yksi nerokas tapa toteuttaa tämän hyvin pienen vesimäärän poisto autotallin luiskasta ja estää veden valuminen autotalliin. Kaivon voi myös rakentaa ja liittää sadevesiviemäriin, likavesiviemäriin ei pintavesiä saa enää puhdistamojen toimintahäiriöiden vuoksi johtaa. Matala kaivo sitten helposti jäätyy, siihen voi tarvittaessa laittaa saattolämmityksen. Jäätymistä voi estää myös suolaamalla ja jäätymisenestoelementillä.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2189
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa