Sokkeli eristys

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Sokkeli eristys

ViestiKirjoittaja Waltoosa päivämäärä Ke Marras 20, 2019 16:12

Tilanne tämä, salaoja monttu kaivettu auki johon laitan vesijärjestelmät (sadevesi/salaoja) rintamamiestalo 65vm tehty laatta rakenteella (ei tupla). Sokkeli kohoaa maanpinnasta vielä n. 40cm ja maanalla 50-100cm sokkelia. Ei ole papereiden mukaan eristetty sisäpuolelta tai keskeltä. Olen asentanut patolevyt jo siihen. Laitanko routaeristeen maanmukaisesta vain, vai laitanko sokkelia vasten myös eristeen? (styrox,finnfoam, kuinka paljon mihin asti nostan eristeen?)
Waltoosa
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: To Syys 13, 2018 16:03
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sokkeli eristys

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Ke Marras 20, 2019 21:49

Hankala tilanne, kun sokkelista puuttuu lämmöneristys, energian hukka melkoinen. Patolevyn toimintaperiaate kuitenkin kuivaajana kastepiste patolevyn selkämyksessä ja siitä kondenssiveden valuminen alaspäin kohti salaojitusta. Lämmöneristyksen asentaminen patolevyn päälle, nostaa ilmaraon lämpötilaa ja estää kondenssin. Kosteus jää seinään ja leviää kapillaarisesti, sekä lopulta työntyy kohti huonetilaa korkeamman höyrynpaineen vuoksi. Anturan kapillaarikatkon puute vielä pahentaa asiaa ja kosteus maaperästä pyrkii rakenteen huokoisalipaineen vuoksi ylös pitkin perustuksia.
Sisäpuolen diffuusioavoin pinta on tässä tapauksessa eduksi ja kosteus siirtyy kuivempaan sisätilan suuntaan, josta voidaan ainakin osittain tuulettaa ulos.
Yleisin vanhojen talojen ongelma joissa betonisokkeli on kapillaarinen kosteudennousu, joka näkyy läikkinä kellarinseinän alaosassa lattiapinnan rajassa. Syöksytorvien vedet taas etupäässä kastelevat nurkkia, kun syntyy vedenpainetta maaperän ja seinän väliin, usein näkyvät hyvin myös sisäpuolella. Salaojitus on pohjavedenpinnan nousua vastaan ja sen avulla pyritään pohjaveden pinta erottamaan perustuksista.
Parasta olisi jos kaikki lämmöneristys olisi ulommaisena ja toimiva tuote maan allaisella osalla on tällöin salaojittava ja hengittävä lämmöneriste. Mitä paksumpi kerros tätä on sitä suurempi lämpötilaero ja vesihöyryn osapaine-ero ulospäin aikaansaadaan. Anturan hyvä eristäminen salaojittavilla eristeillä on ratkaisevaa, jotta kuivaava prosessi aikaan saadaan jo sokkelin alimmaisissa kerroksissa ja estetään kosteudennousua ylemmäs perustusrakenteeseen.
Maanpinnan yläosan eristämiseen hyvä ratkaisu on rappaus eps 60 tai 100 kpa, näin estetään kellarinseinän yläosan talviaikainen kondenssi ja osa lämmönhukkaa. Kesäaikainen kellarin kondenssi estetään ulkopuolen salaojittavalla lämmöneristeellä maanpinnan alapuolisella osalla.
Kannattaa tutustua aiheeseen fuktisol.fi ja jos patolevyt jo hankittu, niin kellarin seinän sisäpuolen diffuusiavoin rakenne on eduksi . Syöksytorvien vedet kannattaa samalla putkittaa ja kumitiivisteisillä viemäriputkilla vuotojen välttämiseksi, käyttäen viemäriosia. Usein nähdyt haitariosat ovat melko heikko esitys ja vaikeahkoa saada putkituksia pysymään edes suorassa. Juurilla on myös vapaa pääsy putkituksiin joissa ei kumitiivisteitä. Rännisuppilo on helposti jäätyvää rännikaivoa parempi vaihtoehto ja niistä kannattaa valita korkeammat versiot, joissa vuodon estävä pokkaus putken liitoksessa.
Lämmin kellariperustus harvemmin tatvitsee vaakasuuntaisia routaeristeitä, mutta jos niitä käytetään on kuivumiselle eduksi sijoittaa ne mahdollisimman alas aivan salaojitus- ja rännivesiputkituksen päälle. Näin maaperä pääsee jäähtymään ja kuivuminen ulospäin lämpötilaerojen ansiosta toimii paremmin.
Vielä lopuksi salaojituksen asentamiseen, ympäristöministeriön ohje C 2 neuvoo asentamaan salaojitusputken alle 100 mm sepelikerroksen esim. raekokoa 5-11 mm. Toteuttamaan 200 mm pystysalaojituskerroksen ja ylimmäiseksi 200 mm vahvuinen vesitiivis maakerros ulospäin luiskattuna. Salaojaputken lujuusluokaksi kannattaa valita SN 8 tuplaseinämäisenä. Tarkastuskaivot sisä- ja ulkokulmiin 200 mm lietepesillä ja kunnollisilla teleskooppikansistoilla, suojahatut on tarkoitettu vain väliaikaiseen työmaakäyttöön.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2187
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36


Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa