Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

Seinien, ylä- ja alapohjan eristäminen uusilla tai vanhoilla eristeillä.

Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja johanna88 päivämäärä Ma Syys 19, 2016 8:17

Meillä on 50 luvulla rakennettu hirsirunkoinen omakotitalo. Teimme 4 vuotta sitten remonttia ja vaihdoimme yläpohjan eristeet. Ennen eristeenä oli sahajauho mikä imettiin pois. Tilalle pistettiin alle tervapaperi ja päälle puhallettiin kivivilla. Nyt kuitenkin ollaan jälkeenpäin kuultu että kivivilla vaatii ehdottomasti alleen höyrysulkumuovin. Me ei muovia laitettu koska se ei mielestäni kuulu hirsitaloon. Mutta kukaan ei maininnut rautakaupassa tai muuallakaan että kivivilla ei ehkä paras vaihtoehto ole puu talolle ja vielä huonompi valinta tervapaperin kanssa? Yläpohja on tuulettuva mutta nyt olemme ruvennut miettimään että ollaanko me tehty talostamme home mökki tuolla ratkaisulla? :( jos joku asiasta tietävä voisi valaista vähän että onko tässä taas edessä eristeitten vaihto? Ja onko se todella niin huono ratkaisu mitä jotkut ovat väittäneet?
johanna88
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Joulu 12, 2011 23:17
Paikkakunta: pohjois-karjala

Re: Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja Rakennusinsinööri päivämäärä Ma Syys 19, 2016 9:32

Lyhyesti vastattuna, ette ole.

Todellisuus on sitten pikkaisen monimutkaisempi. Kivi- ja lasivillat on ensisijaistesti tarkoitettu höyrynsulullisiin rakenteisiin, perustuen niiden purua/selluvillaa huonompaan kykyyn luovuttaa imettyä kosteutta. Koska höyrynsulun tarkoitus on estää rakennuksen sisäsäpuolista kosteutta tunkeutumasta rakenteiden lävitse, on kivi- ja lasivillat "suojassa" sisäpuolista kosteutta - näin siis ainakin teoriassa. Höyrynsuluttomaan rakenteeseen tulisi siis mielummin valita joku muu kuin mineraalivilla. Muotolisin asian niin, että villavalintanne ei ole ollut parhaan tietämyksen mukainen, mutta en menisi niin pitkälle että väittäisin tässä tapahtuneen niin suurta virhettä, että rakenteet pitäisi uudestaan auki repiä. Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla, että millä perusteella joku on "ehdottomasti" vaatinut kivivillan alle höyrynsulun?
Rakennusinsinööri
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 61
Liittynyt: Ke Loka 07, 2015 7:21
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja johanna88 päivämäärä Ma Syys 19, 2016 11:08

Kiva kuulla ettei tässä nyt ihan niin suurta virhettä ole käynyt. Eräs rakennustarkastaja oli kauhistellut niin valintaamme ettei missään nimessä olisi näin saanut tehdä. Ei antanut sen kummempaa selitystä kuin sen hörysulun käytön ja ettei villa sovellu puutaloon. Ajattelin tämän kuitenkin olevan todella iso virhe hänen puheistaan päätellen. Me ei varmaan sillon edes ajateltu/tiedetty että villoissakin semmosia eroja mikä ei sovellu tiettyihin taloihin. Uskottiin vaan mitä rautakaupasta tarjottiin. Mutta onneksi nyt tieto tuli tästä nyt, kun tarkoitus oli vaihtaa myös laajennus osaan eristeet ettemme ainakaan siellä käytä samaa villaa.
johanna88
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Joulu 12, 2011 23:17
Paikkakunta: pohjois-karjala

Re: Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja Hiulihei päivämäärä Ma Syys 19, 2016 18:33

johanna88 kirjoitti:Eräs rakennustarkastaja oli kauhistellut niin valintaamme ettei missään nimessä olisi näin saanut tehdä. Ei antanut sen kummempaa selitystä kuin sen hörysulun käytön ja ettei villa sovellu puutaloon.


Himpskatti kun mulla on vaikeuksia luottaa ihmisiin, jotka eivät osaa perustella kommentejaan tai mielipiteitään... Ehkä tässäkin asiassa on hyvä kuunnella useita mielipiteitä ja jättää sitten titteliltään "ammattilaisen" mielipiteen tarvittaessa huomiotta.
Hiulihei
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 206
Liittynyt: Ti Heinä 15, 2008 0:16
Paikkakunta: Lahti

Re: Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja Rakennusinsinööri päivämäärä Ti Syys 20, 2016 8:29

Niin, hauskaa sinänsä että usein nämä ovat juuri niitä mielipiteitä, vaikka ei kai fysiikan lait ole mielipidekysymys - talon ulkomaalin väri on. :)
Rakennusinsinööri
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 61
Liittynyt: Ke Loka 07, 2015 7:21
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja kkk päivämäärä Ti Syys 20, 2016 10:18

Vaikka se risikrakenne onkin, ei välttämättä mitään ongelmia ilmene. Onko tiiviimmän höyrynsulun lisäys sisäpintaan vaikeaa ? Pääsetkö seuraamaan tilannetta yläpohjassa konttaamalla esim asettelemalla kulkulautoja villan päälle ja kaivelemalla villaa aina pohjalle asti. Itse seuraisin tilannetta jonkin kostean tilan ja varsinkin läpivientien (sähkörasiat, liitokset ilmansulussa yms) kohdalla, esim keittiön päällä, missä kosteaa höyryä esiintyy. Varsinkin talvella ja ilmojen vaihdellessa pakkasesta kosteaan nollakeliin voi kosteutta kertyä. Toisaalta home tarvii vähintään muutaman lämpöasteen.
Yläpohjassa jos käy pieni tuuli raoista ja ilmanvaihtoritilästä on tilanne parempi kuin esim umpiseinnässä ilman ilmarakoa.
Rakenne kannattaa pitää ulospäin harvenevana kosteusvastusmielessä.
kkk
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 194
Liittynyt: La Tammi 14, 2006 0:01
Paikkakunta: tampere

Re: Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja Labyrint64 päivämäärä Su Syys 25, 2016 0:42

Meillä ollut jo 60 vuotta villat yläpohjassa tervapaperin kera ja ei ole vielä homehtunut torppa.

Mutta kertokaas viisaammat; voiko tuonne kivivillojen päälle puhaltaa selluvillaa. Vähän voisi kerrospaksuutta lisätä ja valmistajahan suosittelee selluvillaa ihan joka paikkaan.
Labyrint64
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 777
Liittynyt: Ke Elo 22, 2007 9:01
Paikkakunta: Lahti

Re: Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja johanna88 päivämäärä To Syys 29, 2016 18:33

Kiva kuulla ihan käytännön kokemusta asiasta ja ettei tämä nyt ollutkaan ihan niin vakava juttu mitä annettiin meidän ymmärtää. Täytyy lähiaikoina kuitenkin varmuuden vuoksi käydä yläpohjaa tutkimassa. Höyrysulun laitto on aika mahdotonta saada tuonne väliin ilman että villat ottaa pois tai sisäkatot repii auki. Joten ehkä me vain seuraillaan aina välillä tilannetta ja käydään yläpohjassa tarkastus käynnillä :)
johanna88
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Joulu 12, 2011 23:17
Paikkakunta: pohjois-karjala

Re: Apua! olemmeko tehneet rakennusvirheen?

ViestiKirjoittaja trionic päivämäärä Ke Maalis 07, 2018 0:13

Rakennusvirheen suuruus riippuu täysin talon kokonaisteknisistä ominaisuuksista, lähinnä miten talon lämpötilaa pidetään yllä, miten tuuletus on hoidettu ja miten kostea rakennus ylipäätään on(maaperä). Siis ongelman ydin ei nyt ole siinä höyrysulun puutteessa, vaan siinä, että ylöspäin nouseva vesihöyry pääsi ennen välipohjan läpi heittämällä kun se oli purua, nyt ei enää.

Nykyaikaiset talot voi muovittaa kaikilta suunnilta, koska näissä on voimakas koneellinen ilmanvaihto. Vanhoissa taloissa ilmanvaihto on tyyliin: vuotava ikkuna ja eteisen ovi. Itse laittaisin tässä tilanteessa pari kosteusmittaria katon rajaan eri huoneisiin seuraamaan tilannetta, siitä voi sitten tehdä johtopäätökset 1-2v seurannan jälkeen.
trionic
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ma Maalis 05, 2018 0:09
Paikkakunta: Möttölä


Palaa alueelle Eristäminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa