60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VILLAA?

Seinien, ylä- ja alapohjan eristäminen uusilla tai vanhoilla eristeillä.

60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VILLAA?

ViestiKirjoittaja Asukki päivämäärä Su Helmi 18, 2018 14:36

Terve,
Aikeissa on avata ulkovuori ja vaihtaa villat sekä lisätä tällä hetkellä puuttuva tuuletusrako ulkovuorilautojen alle. Seinän rakenne on tällä hetkellä sisältä päin listattaessa tällainen
Paperitapetti - halltex - ilmansulkupaperi - raakalauta - huokoinen pahvi - mineraalivilla n 15cm - tuulensuojalevy - tervapaperi - ulkolauta - lateksimaali.

Osassa huoneista tapetin ja halltexin sijaan on puupaneeli.

Sisäilma on hieman tunkkainen ja ajattelin, josko syynä olisi vanhat eristeet. Sisäpuolelta remontoin vanhat lastulevyt ja tervapaperin pois vuosi sitten.
Mutta, mitä mineraalivillan tilanne? Toivoisin hengittävää ratkaisua, joten olisiko pellavalevyeriste tai selluvillalevy sopiva ratkaisu? Lisämuutoksena tulisi se tuuletusrako ulkovuorilautojen taakse sekä joku hengittävämpi maalivaihtoehto.

Kokemuksia?
Asukki
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 20:34
Paikkakunta: Salo

Re: 60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VILLAA?

ViestiKirjoittaja Hekuli päivämäärä Ma Helmi 19, 2018 22:42

Iso remontti sulla tulossa. Ulkoa päin ihan järkevä ja hyvä tehdä. Itse laittaisin selluvillaa, sen päälle tuulensuojalevy ja ristiinkoolaus ulkovuorauksen alle. Toivottavasti räystäissä sen verran mittaa, että voi kasvattaa seinän vahvuutta ilman, että näyttää typerältä. Maalilla ei sitten rakenteen toimivuuden kannalta enää juurikaan merkitystä ole, kun ilmarako löytyy.
Hekuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ma Loka 28, 2013 8:28
Paikkakunta: Satakunta

Re: 60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VILLAA?

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Ti Helmi 20, 2018 11:21

Kun sisäilma on tunkkainen syy on ilmanvaihdossa tai sen puutteessa. Materiaalien hajut on seurausta, ei syy.

Silloin 60 luvulla ei oikein uskottu ilmanvaihtoon ja luultavasti poistot löytyy vessasta ja keittiöstä. Tuloilma tulee perinteisesti postiluukusta :-)

Jos teet materiaalinvaihdon ilman mitään ilmanvaihdon remppaa niin tilanne on ihan sama ...taas 50v kuluttua...

Ja ulkokuoreen laittaisin 25mm tuulensuojalevyn tuuletusraon alle. Paljon helpompi käsitellä ja lopputulos parempi pääsääntöisesti. Villana ehkä se märkäpuhallettu selluvilla olisi järkevin kun vanhat koolausvälit on vähän mitä sattuu ja levyvillojen kanssa pelaaminen on vaikeaa.
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3476
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: 60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VIL

ViestiKirjoittaja Asukki päivämäärä Ti Helmi 20, 2018 20:32

Ilmanvaihto sinänsä tuntuu toimivan suht ok. Tuloräppänöitä on joka huoneessa ja poistot wc:ssä ja keittiössä. Lisäksi asuinkerroksessa on kaksi tulipesää, joiden kautta ilmaa myös vaihtuu. Poistoväylä on myös suoraan muurissa olevaan ilmahormiin.

Lastulevyjen ja lattian liimaisten kovalevyjen poiston jälkeen haju väheni, mutta tosiaan joku käry vielä tulee, välillä enemmän välillä vähemmän. Kun tuo seinärakenne on niin umpinainen ja villat siellä hautoneet vuosikymmeniä, mietin josko sillä olisi vaikutusta myös sisäilmaan.
Asukki
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 20:34
Paikkakunta: Salo

Re: 60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VILLAA?

ViestiKirjoittaja mikko86 päivämäärä Ti Helmi 20, 2018 22:05

Millainen lattian eristemateriaali? Jos (todennäköisesti) puru tai kutteri saattaa olla, että on imenyt itseensä hajua vuosikymmenten aikana ja siitä lähtee se haju.. Itsellä nimittäin ajoittain esiintyy myös tuollaista epämääräistä hajua varsinkin avoimen portaikon alaosassa.

Paras olisi kun vaihtaisi lattiaeristeen esim. selluvillaan ja tekisi paremman ilmansulun niin luultavasti pääsisi eroon ongelmasta. Toki ilmanvaihdon parantaminen ala- ja yläkerrassa on auttanut huomattavasti. Alakerran wc:ssä pyörii jatkuvasti poistopuhallin ja korvausilma tulee hallitusti venttiilien kautta.
mikko86
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: Ma Heinä 11, 2016 20:06
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: 60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VILLAA?

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Ti Helmi 20, 2018 22:31

Hyvä.

Omassa torpassa haju istui puutavarassa ja helpotti vasta kun kaiken lautatavaran laitoin kaatopaikalle. Meni purutkin, mutta ne laudat haisi ulkona roskalavalla - ihan selvästi.

Ei ollut kosteusvaurioita eikä muuta. Vanhat laudat oli keränneet jonkin mikrobin itseensä aikojen kuluessa.

Hajun muistan kyllä...

Vielö: Kivivilla epäorgaanisena ei ole hyvä kasvualusta sienille ja homeille joista noi hajut lähtee, mutta puu on. Hajuja kannattaa tutkailla tällä.idealla.
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3476
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: 60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VILLAA?

ViestiKirjoittaja Asukki päivämäärä Ke Helmi 21, 2018 17:45

Kiitos kommenteista.

Lattia remontoitiin samalla kun sisäseinätkin. Siitä poistettiin laminaatti ja sen alla ollut liimainen ja haiseva kovalevy. Raakalaudat, jotka tulivat esiin sen jälkeen, eivät vaikuttaneet haisevan juuri millekään. Availtiin sieltä täältä lautoja (nähdäksemme myös patteriputkien kunnon), mutta kutterikin oli tiivistä, kuivaa, eikä tuntunut haisevan miltään. Lautojen päälle laitoin ilmansulkupaperin ja päälle ponttilaudan. Eli sitä en mielelläni uudelleen ryhtyisi avaamaan.

Paikka paikoin, esim eteisessä missä lattia on vielä vähän kesken, laudat ja kutteri ovat siinä näkyvillä, eivätkä ne kyllä tunnu haisevan miltään.

Vahvin haju tuntuu olevan pohjoisseinän huoneissa, siksi mietin, josko käry tulisi kuitenkin seinästä. Vuosikymmenet hautonut tuulensuojalevykin voisi ehkä aiheuttaa hajua, vai mitä luulette?
Asukki
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ti Helmi 10, 2015 20:34
Paikkakunta: Salo

Re: 60-luvun alun OKT:n eristysremontti, mitä VILLAA?

ViestiKirjoittaja Juss0 päivämäärä Ke Touko 16, 2018 22:30

Meillä menossa parhaillaan vastaava "lisäeristys" remppa. Vanhaa ulkovuorta purkaessa löytyi yhdestä yläkerran seinästä vanhan vuotaneen huopakaton aiheuttama lahovaurio. Oli kylläkin jo kuivanut mutta puut osittain haperoa. Sen korjattua parani sillä seinustalla olleen huoneen sisäilma kummasti. Haju ilmeni vain aina sillointällöin. Vaikka oletin aluksi että kaikki johtui heikosta ilmanvaihdosta.
Suosittelisin myös homekoiraa paikallistamaan hajua.
Juss0
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Syys 08, 2017 13:58
Paikkakunta: Kokkola


Palaa alueelle Eristäminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa