Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

Seinien, ylä- ja alapohjan eristäminen uusilla tai vanhoilla eristeillä.

Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

ViestiKirjoittaja Sähköpässi päivämäärä Ma Touko 06, 2019 19:50

Terve.

Pitäisi alkaa rakentamaan kellari loppuun. Maanvarainen laatta räjäytetty ja rakennettu oikein uudelleen katkojen ja eristeiden kanssa. Taloa ei tulla eristämään ulkoa päin sillä taloyhtiö ei ole aiheesta innostunut eikä maanpäälliseen osaan saa kajota suojelukohteen määräyksien vuoksi. Harkot on hommattu rivinteerauksen uudelleenrakennusta varten mutta en löydä selkeää linjaa jolla tämä toteutettaisiin kaikista vähiten ongelmia aiheuttavalla tavalla.

Ensimmäinen insinööri ehdotti että koolataan ja eristetään sisältä sokkelia vasten eikä muuta kuin levyä päälle. Sen jälkeen olen saanut vinkkejä joka lähtöön mutta kukaan ei ole oikein ollut tällaisesta rakentamisesta perillä. Olen koko ajan ajatellut että rivinteeraus ilmaraolla toimisi, mutta viimeisin rakennesuunnittelija ja 20 vuotta kosteusvahinkoja tutkinut herra sai epäilemään sitäkin vaihtoehtoa. Hän oli sitä mieltä että jos jätämme maanpäällisen osan sisältä eristämättä, kylmimpinä talven aikoina kosteus tiivistyy sokkeliin ja valuu vetenä alas homehtumaan.

Kellarin peruslämpö tulee olemaan 16-20c ja 68 harkko rivinteerauksena. Lattiassa on myös lämmitys joka yltää noin 15cm päähän tulevasta rivinteerauksesta eli pitäisi lämmittää laattaa myös rivinteeraukselle asti. Jos ajatellaan että kosteus tiivistyy pakkasella maanpäälliseen osaan ja valuu alas, kuivaakohan se uudelleen lattialämmön/huonelämmön seurauksena ja haihtuu huoneilmaan? Pinnat jätetään hengittäviksi saunan ulkoseinää(5m2) lukuunottamatta johon tulee kai saunasatu.

Neuvo tältä viimeisimmältä oli siis kokonaisuudessaan seuraava: Polyuretaanieriste sokkelia vasten maanpäälliseen osaan ja noin 30cm limittäin maan pinnan korkeuden kanssa. Siittä alas asti tyhjä ilmarako jota hän suositteli koneellisesti vaihtamaan ulkoilmaan niin että korvausilma tulisi ns. kuivasta tilasta eli ei pesutiloista. Käsittääkseni rivinteerauksen ajatus on liikkumaton ilmarako joka toimii eristeenä. Katoaako siis koko rivinteerauksen ajatus jos ilmaa vaihdetaan koneellisesti jotta sokkelista sisään tuleva kosteus siirtyy ulos?

Mitä mieltä olette tästä ja mitä mahdollisia huomioita tai vinkkejä voisitte tilanteeseen antaa?
Sähköpässi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 24
Liittynyt: Su Kesä 24, 2018 9:23
Paikkakunta: Tuusula

Re: Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

ViestiKirjoittaja esai päivämäärä Ti Touko 07, 2019 5:02

esai
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 23
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2013 19:40
Paikkakunta: Tampere

Re: Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

ViestiKirjoittaja kkk päivämäärä Ke Touko 08, 2019 11:06

Sähköpässi kirjoitti: Katoaako siis koko rivinteerauksen ajatus jos ilmaa vaihdetaan koneellisesti jotta sokkelista sisään tuleva kosteus siirtyy ulos?

Katoaa.

Tuossa faktaa toisesta ketjusta :

Aiheesta diplomityö;
HEISKANEN ROOSA MAANVASTAISTEN SEINIEN SISÄPUOLINEN LISÄLÄMMÖNERISTÄMINEN:
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q= ... S6biIVdfoR

mm sivulla 78:
"Sisäpuolelta lämmöneristetyille seinille (MS 1959 ja MS 1963) ainoaksi toimivaksi ratkaisuksi
osoittautunut 50 mm paksu kalsiumsilikaattieriste.."
kkk
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 196
Liittynyt: La Tammi 14, 2006 0:01
Paikkakunta: tampere

Re: Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

ViestiKirjoittaja Sähköpässi päivämäärä Pe Touko 10, 2019 13:05

Toimiikohan mainitsemasi kalsiumsilikaattieriste samalla tavalla jos jättää harkkoseinän väliin? Tuli jo hankittua harkot pihalle jonkin aikaa sitten ja käyttäisin mielellään pois. En keksi syytä miksi tuota ei voisi laittaa maanvaraisen seinän ja harkon väliin jos hengittävyys vain säilyy läpi asti. Onko teorioita?
Sähköpässi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 24
Liittynyt: Su Kesä 24, 2018 9:23
Paikkakunta: Tuusula

Re: Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Su Touko 12, 2019 8:41

Koolatut kellarinseinät ja puulattiat betonin päällä ovat tunnettuja riskirakenteita.
Siitä on lähdettävä, että kellarinseinä ja lattia rintamamiestalossa pyrkii kuivumaan sisäänpäin kohti tasapainotilaa ja ilmanvaihdon osuus on tärkeää.
Rivinteeraus on todettu toimivaksi rakenteeksi jo vuosikymmeniä ja toimii kohtuullisesti edelleen. Koska eristys vaatimaton energiaa kyllä kuluu runsaasti ja maaperän lämpiäminen ulkopuolella yhdistettynä korkeaan suhteelliseen kosteuteen nostaa vesihöyryn osapainetta. Kosteutta työntyy vesihöyrynä kohti huonetilaa.
Pahin ongelma kuitenkin yleisesti kapillaarinen kosteuden siirtyminen perusmuuriin, jonka vaikutusta voidaan välttää rivinteerauksella, jonka alla huopa. Ennen rivinteerauksen toteuttamista on hyvä imuroida kaikki raviteeksi sopiva pöly huolellisesti pois ja mahdollisesti desinfioida taakse jäävä perusmuuri.
Jos eristetään sisäpuolelta on eristeen paras paikka mielestäni rivinteerauksen päällä ja mahdollisimman höyrytiiviinä. Takavuosina teimme eps-harkoilla ja tuotteen maskiharkoilla vastaaviin kohteisiin rivinteerausta ja on toiminut erinomaisesti. Rakenne on kevyt ja kosteutta kestävä, sen päälle voidaan myös laatoittaa tai saneerauslaastilla asentaa Gybrock levy. Homma kuuluu sarjaan Pelle Pelottoman keksinnöt, mutta toimii ja eristääkin hyvin.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2189
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Re: Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

ViestiKirjoittaja Sähköpässi päivämäärä Ti Touko 14, 2019 22:27

Matti Alander kirjoitti:Pahin ongelma kuitenkin yleisesti kapillaarinen kosteuden siirtyminen perusmuuriin, jonka vaikutusta voidaan välttää rivinteerauksella, jonka alla huopa.


Millä tavalla rivinteeraus vähentää tuota ongelmaa? Rivinteeraus voisi olla toimiva vaihtoehto, sillä tarkoitus ei ole tehdä kellarista energiatehokasta sillä puhutaan vanhasta talosta. Olisi silti kiva saada pientä eristystä esim. rivinteerauksen avulla että ulkoseinänä ei olisi suoraa maanvastainen sokkeli.

Tuo ylempänä ehdotettu kalsiumsilikaattieriste olisi ollut varmasti hyvä vaihtoehto mutta hätähousuna ehdin jo hommata harkkoja pari lavaa.

Uskaltaako uretaania käyttää ikkunoiden ympärystän tiivistämiseen tiiviin lopputuloksen saamiseksi?
Sähköpässi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 24
Liittynyt: Su Kesä 24, 2018 9:23
Paikkakunta: Tuusula

Re: Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Ke Touko 15, 2019 18:19

Rivinteeraus on aivan oma rakenteensa, joka irti ulkoseinästä, huopakaistale katkaisee mahdollisen kapillaarisuuden. Kevytsoraharkko huokoisena myös erittäin vähän kapillaarinen.
Vanhatkin rivinteeraukset on käytännössäkin todettu toimiviksi.
Uretaania uskaltaa oikein hyvin käyttää ikkunoiden tiivistyksessä ja tätä varten on olemassa joustavat versiotkin.
Edelleen paras rakenne kuitenkin on eristys kokonaan ulkopuolella.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2189
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Re: Kellarin sisäpuoleinen eristäminen

ViestiKirjoittaja Sähköpässi päivämäärä La Touko 18, 2019 8:41

Kiitos Matti. Suurin ongelma meillä onkin se ettei ulkopuolista eristystä noin vain tehdä sillä kohde on suojeltu. Käsittääkseni harkko kuitenkin päästää kosteuden huonetilaan eikä jää rakenteisiin muhimaan. Valvoja maalaili uhkakuvia siittä että kovimmilla pakkasilla ilmaraon kosteus tiivistyisi sokkelin maanpäälliseen osaan ja valuisi siittä alas välin pohjalle muhimaan. Niin harvoin kun tätä tapahtuisikin, uskon että se kuivaa sieltä huoneilmaan kunhan ei jätetä sinne mitään homehtuvaa vaan putsataan väli hyvin ennen umpeen laittoa.
Sähköpässi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 24
Liittynyt: Su Kesä 24, 2018 9:23
Paikkakunta: Tuusula


Palaa alueelle Eristäminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa