Patolevy puuttuu yhdeltä seinustalta.

Seinien, ylä- ja alapohjan eristäminen uusilla tai vanhoilla eristeillä.

Patolevy puuttuu yhdeltä seinustalta.

ViestiKirjoittaja Joonas K päivämäärä To Kesä 06, 2019 17:05

Moi.
En tiedä meneekö nyt aiheen vierestä sillä en ole rintamiestalon omistaja (tein pari vuotta sitten tunnukset, kun olin ostamassa taloa), vaan 70-luvun elementtitalon. Olen melkoinen peukalo keskellä kämmentä -tyyppi, mutta yrittänyt nyt vähän viime aikoina paneutua talotekniikkaan. Sitten varsinaiseen aiheeeseen:

Asun siis 78-vuoden rinnetalossa. Kuntotarkastuksessa todettiin yläpihan puolella olevan patolevyn ylälistan puuttuvan (ensimmäinen kysymys oikeastaan olisi, onko tämä miten vakavaa?). Kävin tätä ihmettelemässä ja ajattelin hieman kurkata patolevyä samalla. Poistelin vähän kasvillisuutta seinänviereen tehdystä kivetyksestä, kaikki vaikutti olevan muuten ok. Tutkailin samalla sitten rinteen puolta,koska patolevytys näytti olevan melko alhaalla. Kaivelin kiviä pois ja huomasin ettei sivustalle ole vedetty levyä ollenkaan, vaan se päättyy yläpihan puoleiseen kulmaan. Tällä seinustalla on siis "vain" autotalli (rakennettu kiinni taloon) ja ilmeisesti siksi ei ole nähty tarpeelliseksi laittaa patolevyjä, ainoastaan jonkinlainen muovitus näytti olevan seinässä kiinni. Onkohan miten vaarallinen ratkaisu? Muille seinustoille on siis laitettu patolevyt. Toisen puolen rinnesivulle on laitettu patolevyt (ehkä uusittukkin joskus) ja siinä on reunalista nätisti kiinni (Tämän seinän takana on kosteat tilat; suihku ja sauna). Tälle sivulle ei ole tehty "kivetystä", kuten muille sivustoille. Pitäisiköhän tämäkin hoitaa kuntoon? Patolevyn lisäksi näytti olevan styroxit ja ne ihan hyvin kiinni. Ja niin ennen kuin kukaan kysyy, salaojat on...ilmeisesti aivan tukossa, mutta huuhtelu on jo tilattu.

Toivottavasti joku nyt tajusi jotain sepustuksestani. Olen täysi noviisi siis tällä alalla.
Joonas K
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: To Tammi 26, 2017 11:55
Paikkakunta: -

Re: Patolevy puuttuu yhdeltä seinustalta.

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Pe Kesä 07, 2019 9:00

Menee ohi.

Sinulla ei ole rintamamiestalo ja tekniset ratkaisut on ihan erilaisia.

Jos anturan alla kapillaarikatko niin muovikin käy. Ei ole kyllä asiallinen.
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3491
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Patolevy puuttuu yhdeltä seinustalta.

ViestiKirjoittaja kkk päivämäärä Pe Kesä 07, 2019 11:17

Ei vältämättä mitään ongelmaa, seuraa tilannetta, sisäpuolelta seinien alaosista, varsinkin ylärinteen puolelta, ettei kosteus aiheuta ongelmia. Lumien sulaessa ja rankkasateiden jälkeen voi tulla kosteutta, jos kaikki ei kunnossa. Tietenkin perusasiat, rännivesien poisjohtaminen seinustalta ja maakallistukset ettei tule lätäköitä seinän viereen pitää olla kunnossa, nämä ovat helppoja toteuttaa yleensä. Olen nähnyt 3 talossa kosteusongelmia nurkissa kun rännivedet on kastellut seinustaa.
kkk
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 196
Liittynyt: La Tammi 14, 2006 0:01
Paikkakunta: tampere

Re: Patolevy puuttuu yhdeltä seinustalta.

ViestiKirjoittaja Joonas K päivämäärä Pe Kesä 07, 2019 15:40

Joo, sorry tiedän että menee vähän aiheen vierestä, mutta muistin että minulla oli vanhat tunnukset tälle foorumille.

En ole tallin seinustalla huomannut mitään kosteusvaurioon viittaavaa. Kallistukset pitäisi olla ok, ei kerry nurkkiin lätäköitä. Sadevedet on johdettu asiallisesti viemäreihin. Ei pitäisi rasittaa seinää. Ehkäpä tässä on sitten kaikki vielä hallinnassa, mutta kun vainoharhainen luonne on :-D
Seuraillaan tilannetta...
Joonas K
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: To Tammi 26, 2017 11:55
Paikkakunta: -

Re: Patolevy puuttuu yhdeltä seinustalta.

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Su Kesä 09, 2019 21:16

Yleinen ohje on kyllä, ellei ole ongelmaa ei tarvitse korjatakkaan.
Ylläpitoa voi järjestää maakallistuksilla ja rännivesien ohjauksella, periaattella ohjata vesi poispäin rakennuksesta kauttaaltaan.
Muuten kyllä vaikuttaa kovin sekalaiselta sopalta, jos salaojituskin tukkeessa ja talo vuodelta -78. Saattaisi jopa täysremontti tulla kyseeseen, varsinkin jos tarkoituksena tehdä sisäpuolelle muutoksia . Samalla voisi parantaa lämmöneristystä ja vähentää energiahukkaa maaperään.
Jos oikein hyväksi tehdään, niin ympärys auki ja 200 mm hengittävää salaojittavaa lämmöneristettä koko talon ympäri. Rännivesien putkitus kumitiivisteisillä viemäriputkilla ja hulevesiviemäröinti kuntoon samantien. Saattaapi vesijohdon ja viemärinkin uusiminen olla järkevää samaan syssyyn.
Rahaa kyllä palaa helposti 30 000 €, mutta toimii pitkään ja säästää perustusrakenteita.
Patolevyn sijainnin kuuluisi olla pari senttiä maan alla ja suojalista yläosassa estämässä epäpuhtauksien pääsy perustuksen ja patolevyn väliin. -78 talosta myös melko varmasti kapillaarikatko anturan alta puuttuu ja patolevyn kuivaava vaikutus heikohko varsinkin syvissä perustuksissa, joissa päälle vielä eps-eristys laitettu.
Kapillaarisesta kosteudennoususta kielii yleisesti läiskät ja tummuneet betonit lattianrajassa, tietyst tukkeutunut salaojituskaan ei ole eduksi. Kannattaa seurata, tutkia tilannetta ja paneutua asiaan rauhallisesti, kapillaarisuus on yleisin riesa perustuksissamme tässä maassa.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2189
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36


Palaa alueelle Eristäminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa