Ympärivuotisen ulkosaunan rakolattia, kokemuksia?

Seinien, ylä- ja alapohjan eristäminen uusilla tai vanhoilla eristeillä.

Ympärivuotisen ulkosaunan rakolattia, kokemuksia?

ViestiKirjoittaja Tyyppi päivämäärä Ma Marras 11, 2019 19:20

Onko foorumilaisilla kokemuksia rakolautalattiasta ympäri vuoden käytössä olevassa ulkosaunassa? Onko jalalle kylmä? Puuritilä lattialla auttanee tähän ongelmaan. Hidastaako ko. lattiaratkaisu saunan lämpenemistä? Muuta huomioitavaa?

Entäs onko itselläsi tai tiedätkö jollakulla olevan lämpöeristettyä rakolautalattiaa? Olen yrittänyt pääni puhki miettiä, mitä haittaa rakolautalattian lämpöeristämisestä voisi olla. Kosteusongelma tietenkin tulee ensimmäisenä mieleen. Olen suunnitellut rakenteen, joka olisi ylhäältä lähtien: käsittelemätön tai öljytty ponttilautalattia, vesieristekerros esim. muovimatolla, vettä imemätön lämmöneriste. Eriste voisi olla jopa kesäksi irroitettava, jolloin se vain kylmäksi kaudeksi asetettaisiin tiiviisti lattianiskojen väliin. Raosta toki tulisi jonkun verran kylmää ilmaa saunaan, mutta varmaan lattia pysyisi huomattavasti lämpimämpänä kuin ilman eristettä ja tällöin myös lattialaudat kuivuisivat oletettavastikin ihan hyvin.

Ajatuksia?
Tyyppi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 250
Liittynyt: Ti Marras 18, 2008 23:17
Paikkakunta: Vantaa

Re: Ympärivuotisen ulkosaunan rakolattia, kokemuksia?

ViestiKirjoittaja Tilley päivämäärä Ti Tammi 14, 2020 17:13

Juuri viime kesänä korjasin ympärivuotisen ulkosaunan lattian. Sauna siis mallia kylmä, eli ei kiukaan lisäksi mitään lämmitysjärjestelmää.

Saunalla ei ole valettua perustusta, vaan pohjan rakenne on nurkkakivien varassa olevat kolme hirttä/parrua, ja lattiarakenteen ja maan välissä on aina ollut iso (vähintään 30 cm) rako. Vedenpoisto keskellä lattiaa olevan uran kautta, kaadot keskiuraa kohti kahdelta suunnalta. Saunan teki alun perin paikallinen itseoppinut timpuri, ja lattian oli yrittänyt tehdä lämpöeristetyksi, mutta rakenne jätti toivomisen varaa. Siinä oli pohjan tukihirsien päällä 2x4 koolaus, ja koolausten välissä styroxlevyt (ja niiden alla harva tukilaudoitus), niiden päällä raakalautalattia ja sen päällä jostain käsittämättömästä syystä laminaatti (!). No, laminaattihan hajosi mössöksi jo parin vuoden käytöllä, kun ei se kuivunut kesälläkään, ja lahotti samalla raakalautaa. Ehkä jossain 3 vuoden käytön jälkeen poistin laminaatin, ja raakalautalattia meni vielä pari vuotta. Lautaan oli kuitenkin tullut jo lahovaurioita, joten viime kesänä sain aikaiseksi uusia sen.

Revin kaiken vanhan pois. Rakenne oli pahemmin lahonnut kuin oletinkaan, mustaa lahoa mössöä oli aika monet laudat ja koolauksetkin menneet huonoiksi. Onneksi kannatinparrut eivät olleet sentään kärsineet, joten laitoin niiden päälle lehtikuusesta uudet koolaukset ja lattialaudat. Lehtikuuset oli vanhoja pihapuita, jotka sahasin Timmerjigg-merkkisellä moottorisahan apuvälineellä lankuiksi, viimeistellen reunat vielä käsisirkkelillä. Vedenpoistoraon säilytin lattian keskellä. Tein reilut kaadot, koska lattian kaltevuus elää routimisen mukaan melkoisesti. Mitään eristystä ei siis tullut. Nyt on jo saunottu pakkasellakin, eikä lattia tunnu mitenkään erityisen kylmältä. Pelkkää puuta oleva lattia kuivuu nopeasti ja lämpenee kiukaan lasiluukun kautta loimottavasta liekistä juuri siitä kohtaa, mihin astutaan eniten (sauna on pieni). Ehkä hieman tuntuu vetoa lautojen välien raoista, vaikka yritin vähän niitä sovitella mahdollisimman pieniksi ja tiukkaan ruuvata. Pontti olisi ollut poikaa, mutta ei ollut pontintekovälineitä. Entinen lattia oli kylmempi, koska se jäi märäksi, ja jäätyi sitten saunomisten välissä. Kuin olisi sauna ollut järven jäällä.

Näkisin tuossa ehdottamassasi rakenteessa sen ongelman, että vedeneristettä vasten oleva puupinta lahoaa vääjäämättä.

Kuvia projektista:

Kuva
Vanhat lahot laudat.
Kuva
Reunojen viimeistely menossa.
Kuva
Valmis lattia.
Tilley
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2020 20:06
Paikkakunta: Jyväskylä


Palaa alueelle Eristäminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa