Piipun eristäminen välipohjassa + tulisijan eteen valu

Seinien, ylä- ja alapohjan eristäminen uusilla tai vanhoilla eristeillä.

Piipun eristäminen välipohjassa + tulisijan eteen valu

ViestiKirjoittaja mikleh päivämäärä Ma Joulu 30, 2019 14:52

Hei,

Meillä on 2. kerroksessa Porin Matti tuomassa lämpöä. Sen ympärillä on perinteinen hiekka..sora.. tiili"laatikko" paloeristeenä. Ajattelin tuon tyhjennellä pois ja laittaa tilalle palovillaa. Eikös se niin ollut rakennusmääräysten mukaan että välipohjaan riittää 100mm piipun ympärille?

Kuinka laajalta alueelta laittaisitte palovillaa tulisijan edustalle?

Lisäksi tulisijan eteen olisi ajatus valaa pieni betonilaatta (esim. kokoa 600x600) mihin sitten laatoitus päälle josta sitten starttaisi lattialaudoitus. Onko kokemuksia tälläisen toteuttamisesta? Kuinka paksu laatan tulisi olla ja mitä olette laittaneet sen alle? Sitä ei ihan pelkästään alakerran katon varaan kehtaa valaa tai voipi tulla reikä kattoon ja betonimurikka alakertaan. Vanerihan on palavaa muotin pohjaa ajatellen, ja eristeet alapuolellakin luultavastitarvisivat olla palovillaa?
mikleh
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: Su Heinä 02, 2017 16:30
Paikkakunta: Pori

Re: Piipun eristäminen välipohjassa + tulisijan eteen valu

ViestiKirjoittaja Reiska22 päivämäärä To Tammi 02, 2020 8:38

Meillä on menossa juuri yläkerran rakentaminen asuinkäyttöön. Puuhella ja pönttöuuni löytyy ennestään yläkerrasta. Rakennesuunnittelija piirsi juurikin sen 100 mm palovillaa piipun ympärille. Sama 100 mm tulee myös esim. seinän ja piipun väliin, jos seinä alkaa piipusta. Seinän ala- ja yläjuoksu saa ottaa "kiinni" piippuun, mutta pystysuoran osuuden väliin pitää laittaa se palovilla. Ei olla vielä päästy rakentamisessa seinärunkoihin asti, niin en osaa sanoa miten tuo sitten käytännössä toteutetaan.

Uunit on perustettu ratakiskojen päälle johon sitten valettu jonkinlainen laatta. Ratakiskot menevät siis piipun poikki ja vastakkaisilla puolilla olevat uunit ovat tavallaan toistensa vastapainot. Laatan alla on tyhjää tilaa, jonka suunnittelija pyysi myös täyttämään palovillalla "varmuuden vuoksi". Muualle kuin suoraan piippua vasten laitettiin 50 mm kaistale palovillaa, esim. juuri lattiavasojen ja uunien perustusten väliin.

Tuollainen jälkeenpäin tehtävä laatta pitäisi varmaan saada tuettua jollakin pilarilla alakerrasta, kuitenkin painoa tulee aika helposti ja paljon. Joku asiantuntevampi osannee tuossa neuvoa paremmin, meillä kun tuo laatan osuus oli jo tehty 90 vuotta sitten..
1929 rakennettu hirsitalo, jossa on aikas paljon työnsarkaa.
Reiska22
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 80
Liittynyt: Su Tammi 18, 2015 17:11
Paikkakunta: Akaa


Palaa alueelle Eristäminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa