Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja dalilander päivämäärä Ti Loka 13, 2020 22:00

Tervehdys kaikille, tämä on ensimmäinen postini, hienoa, että täältä voi kysellä neuvoja.

Ostin Kemiönsaaresta 4 vuotta sitten 60-luvun OK talon ja oma tietotaitoni LVI puolelta on nolla ja nyt on aika kinkkinen soppa ratkaistavana. Talossa on öljylämmitys.

Ensimmäinen kysymys:

Miten saan selvitettyä, onko paisuntasäiliön (vrt. kuva) kalvo mahdollisesti rikki, tai onko siitä ”vastapaine” mahdollisesti karannut? Tilanne on hankala, kun saunan patteri on kallellaan niin, että sitä ei saa ilmattua tyhjäksi ja ilmatasku toiminee nyt myös paineen tasaajana.

Löytyisikö neuvoja miten lähtisin purkamaan tilannetta, pitäisi saada itse tehtyä, kun budjetti, ei antaisi periksi. En uskalla ryhtyä suoristamaan patterin asentoa ennen kuin tiedän paisunta-astian olevan kunnossa ja hoitavan painevaihtelut.

Astian halkaisija on n. 25cm ja korkeus n. 40cm. 100m2 yksikerroksisessa talossa on 10 patteria, osa aika matalia. Liekö kenties jopa liian pieni tilavuudeltaan.

Toinen kysymys:

Miten tulpata lattiasta ylös tulevat patterin putket dia (n. 17 tai 18 mm) lähes lattian tasoon, tilalle tulisi sähköpatteri? Kylppärin remontissa lisätyt vedeneristelevyt + seinäkaakelit tekivät sen, että patterin putket ovat nyt liian lähellä seinää, eikä patteri mahdu entiseen paikkaansa.

Kiitti!

PS. Liitetiedostojen raja tuli vastaan kun en saanut kokoa tarpeeksi pieneksi, ja laski näköjään yrityksetkin liitteiksi.
dalilander
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: La Kesä 06, 2020 22:12
Paikkakunta: Dalsbruk

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja Lerssinen päivämäärä Ke Loka 14, 2020 21:21

Kalvosäiliö ?

Naputtele sitä jollain meisselillä, jos on jommalla kummalla puolella terävä kling (eli se on puoliksi tyhjä) se on luultavast ehjä mutta jos on ummessa oleva klonk se ääni niin se on täynnä vettä / rikki.
Käyttäjän avatar
Lerssinen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 375
Liittynyt: To Touko 31, 2012 22:21
Paikkakunta: Oulainen

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Ke Loka 14, 2020 23:58

Aika hyvä ollut http://imgbb.com liittää kuvan ja sitten valitsee BBCode linkin, jonka liittää tekstin sekaan.

Kuva tosiaan helpottaisi.

Lerssisen juttu toki toimii jos on tarkkana.

Täältä voi kysyä neuvoja mutta suodatin vastauksiin pitää olla kunnossa, näkemättä ja amatööreiltä saa usein vain vinkkejä. Lopullinen päätös omasta vatsanpohjasta tai sitten ihan vain etsii ammattilaisen. Ammattilaisia on toki erilaisia ja joku foorumin antama vinkki voi olla fiksumpi mutta sitten pitää itse hankkia tieotoa muualtakin ja toki kokemusta ei niin vain saa oikein mistään.

Tulppaaminen on yleistä käytöstä poistetuille putkille mutta ainakin omasta mielestä tulpata ei kannata mitään piiloon.
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17063
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja ismox päivämäärä To Loka 15, 2020 12:59

Patterit saa ulommas seinästä kahdella peräkkäisellä kulmalla, ( 45 tai 90 astetta, kai 30 kävisi jos löytyy). Niin mun piti tehdä yläkerran pattereille kun seiniin oli (ennen minua) lisätty joku levy tapettien pohjaksi, oli patterit ihan kiinni seinässä. Tuli yllättävän siisti ja sai passattua uusia pattereita vaihtaessa liitoksetkin hyvin kohdilleen kuun standardi lienee muuttunut jossain vaiheessa. Alakerran pattereissa sitten niistin noin 1cm pois pystyputkista niin meni liitokset kohdilleen. Oli ihan kiva homma 3/4 tuumaista lyhentää :-)
ismox
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 64
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2017 14:14
Paikkakunta: Vesilahti

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä To Loka 15, 2020 21:28

Kalvosäiliö:

Siinä on sellainen auton ilmaventtiili pyöreän kannen alla.

Paina siitä keskeltä jollain sopivalla tikulla. Jos sieltä tulee ilmaa suhahtaen, on säiliö ok.

Jos tulee vettä niin kalvo on puhki ja uusi kaupasta.

Jos ei tule mitään, niin kaikki paineet on karannut, mutt kalvo on ehjä. Pumppaa pyöränpumpulla se 1,5 bar joka on se esipaine.


Putket:


Teräsputket on paras laittaa kierre ja tulppa. Kierrepakka ja varsi saa rautakaupasta....tai putkari käymään
..
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3484
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja dalilander päivämäärä To Loka 15, 2020 23:56

Suuri kiitos vastauksista, pääsin vasta nyt lukemaan, täytyy kokeilla vinkkejä huomenna.

Tuuman antamalla ohjeella linkki kuvaan säiliöstä (mutta BBCode ohjetta en ymmärtänyt):

https://ibb.co/sb1rXYg

ismoxin ohje on se mitä on jossakin vaiheessa ajateltu ja säästäisi sähhköjen vetoja, mutta mistähän sitä löytäisi sopivat kulmat jostakin tuollaiseen vanhaan patteriin?

Putkistoista ei ole minkäänlaista piirustusta, että saisi selville mistä paineet tyhjätään systeemistä. Kuvassa ylhäällä näkyy kaksi messinkistä "kelloa" lienevät jotakin varoventtiilejä tms., liittyisivätkö asiaan?

PS. Mittarin paine on seurausta siitä, että lisäsin systeemiin vettä runsaiden ilmausten jälkeen. Kun olin (toissa)keväällä sammuttanut kiertovesipumpun ja Oumanin, oli seuraavana syksynä paine valahtanut nollaan. Kun käynnistin lämmityksen paine nousi takaisin. Tuosta paineen nollaan valahtamisesta ajattelin kalvon mahdollisesti olevan rikki. Mutta huomenna sitten toivon mukaan selviää jotakin.
dalilander
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: La Kesä 06, 2020 22:12
Paikkakunta: Dalsbruk

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja ismox päivämäärä Pe Loka 16, 2020 9:59

Kulmia saa melkein mistä tahansa putkiliikkesstä, Bauhaus:issa on ollut ennen noita ihan hyvin saatavilla mutat en tiedä onko enää mustia saatavilla, sinkittyjä näytti viimeksi ainakin olevan kun muita osa hain.
Nuo sinkityt ei kai oikein sopi patteriputkistoon muistaakseni vaikka mekaanisesti menisikin.

Tampereelta Näsin vesijohtoliike ainakin, Akaa (Toijala) on putkiliike josta ainakin saa (pari viikkoa sitten hain). Lisäksi putkikittiä ja hamppua, itse en luota putkiteippiin.

Varmasti noita löytyy mutta osa on tällä seudulla lopettanut, Viialan Vesi&Lämpö sekä Akaan Putki ( Viialassa) ei myy vähittäin.

Jengakoneen saa netistä halvalla jos sellaista tarvitsee, mulla on ylimääräinen 1/2 ja 3/3 putkille sopiva vanha ammattivehje, siitä voin luopua sopuhinnalla, ne harvat kerrat kun noita putkitöitä teen niin hoidan ne halpissarjalla.
ismox
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 64
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2017 14:14
Paikkakunta: Vesilahti

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja dalilander päivämäärä Pe Loka 16, 2020 18:32

OK, kiitos ismox, täytyy yrittää löytää ja kysellä kulmia jostakin.

Löytyi venttiili säiliön pohjasta, mutta se oli niin jumissa, että kun sain sen painettua sisään se ei enää palautunut. Ensin tuli aivan pieni kostea kupla, mutta sitten vain pelkkää ilmaa ja painemittarin näyttö laski nollaan. Ilmeisesti astian kalvo on sitten ehjä ja vain venttiili pitää nyt saada vaihdettua. Kun mittari näytti vain kalvon ilmanpuoleisen paineen, vesipuolella voi kai sitten edelleen olla painetta, jota ylläpitää saunan vinon patterin ilmatasku, täytyy vielä avata ilmausruuveja.
dalilander
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: La Kesä 06, 2020 22:12
Paikkakunta: Dalsbruk

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja Keijo päivämäärä Su Loka 18, 2020 15:50

Se venttiili on kiinni paisarin kalvossa, joten koko venttiiliä ei pysty vaihtamaan, mutta venttilin sisuskalut eli sielun pystyy vaihtamaan. Sielutyökalu (kai sillä joku virallinenkin nimi on...) maksaa muutaman euron autotarvikeliikkeessä ja samasta paikasta saa uuden sielun venttiiliin. Ilmausruuveja ei kannata availla ennenkuin saat paineet takaisin paisariin. Verkostossa säilyy toki paine mutta kun reserviä ei ole kun paisarin esipaine puuttuu, niin ei se ilma sieltä verkostosta nyt tule ulos.
Keijo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 895
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2005 17:22

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja dalilander päivämäärä Su Loka 18, 2020 23:12

Editoituja kohtia.

Murphyn lakien mukaan näköjään mennään, lauantaina bensa-asemalta ostetussa auton renkaan venttiilin hatussa oli sielunavaaja päässä, se oli kuitenkin niin pehmeätä metallia että murtui ja murtunut pala on nyt varmaan jumissa siellä venttiilissä. Paisarista on tähän mennessä tihkunut aivan pieni lätäkkö vettä lattialle, vaikka painemittari näyttää 0 bar. Täytyy soittaa flexconin myyjälle ja kysyä missä mennään.

LAINAUS: " Ilmausruuveja ei kannata availla ennenkuin saat paineet takaisin paisariin. Verkostossa säilyy toki paine mutta kun reserviä ei ole kun paisarin esipaine puuttuu, niin ei se ilma sieltä verkostosta nyt tule ulos."

Vettä sieltä tulee ilmausruuveista, kun kallellaan olevan patterin ilmatasku pitää yllä (pientä) painetta vesipuolella ja toisaalta ilmausruuvit eivät myöskään ole koko systeemin korkeimpia kohtia ja vesi tuppaa valumaan alaspäin.

Eräässä rakentaja.fi keskustelussa neuvottiin, että verkossa ei pitäisi olla paineita siinä vaiheessa kun esipaineistettu paisunta-astia laitetaan paikalleen. Sinänsä selvä ja välttämätön juttu, kun tässä tapauksessa ei ole edes mitään hanaa, josta voisi katkaista yhteyden paisuntasäiliöön sen asennusvaiheessa. En kuitenkaan näe missä tässä putkistohässäkässä olisi venttiili, josta vesipuolen paineet saisi kunnolla ulos, alla on lisää kuvia. Viimeisessä kuvassa oleva kello on kiinni putkessa, joka menee vaaleanpunaiseen kiertovesipumppuun. Ilmeisesti kyse on jostakin automaatti-ilmaajasta(?). Kyseinen kello on korkeimmassa kohdassa putkistoa, joten se olisi hyvä kohta ilmata koko vesipuoli, mutta en löydä mistään käyttöohjetta, että voiko tuosta ilmata manuaalisesti koko systeemin. Tietäisikö joku?

LAINAUS: ”Kun mittari näytti vain kalvon ilmanpuoleisen paineen, vesipuolella voi kai sitten edelleen olla painetta, jota ylläpitää saunan vinon patterin ilmatasku, täytyy vielä avata ilmausruuveja.”

Nyt kun rupean vähitellen hahmottamaan paremmin huomaan, että tuo päätelmäni meni täysin metsään. Mittarihan on kiinni vesipuolen putkessa ja näyttää vesipuolen painetta. Kun vettä lisätään niin painelukema mittarissa nousee ja kun mittari näyttää 0.5 bar on paine sama kalvon molemmilla puolilla silloin kun säiliön esipaine on tuo 0.5bar. Siitä kun lisätään vettä edelleen, kaasun tilavuus alkaa pienetä ja paine typen puolella nousta. Heureka!

Jos uusi säiliö ei maksa maltaita, ehkä on viisainta vain vaihtaa samantien.

Kuvia pannuhuoneesta:

https://ibb.co/d501mT0
https://ibb.co/xGCzCzC
https://ibb.co/xLxK6j8
https://ibb.co/C5cwDpH
https://ibb.co/x78hRRD

PS. 3. kuvan venttiili on samassa putkessa jossa painesäiliö roikkuu ja lienee ylipainesuoja, kannessa lukee 1.5 bar. Venttiilistä menee hukkaputki viemäriin.

PPS. Kuvat, joissa näkyy mittari on otettu ennen kuin kokeilin avata sielunavaajalla. Tällä hetkellä mittari näyttää siis nollaa.
Viimeksi muokannut dalilander päivämäärä Ma Loka 19, 2020 11:13, muokattu yhteensä 1 kerran
dalilander
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: La Kesä 06, 2020 22:12
Paikkakunta: Dalsbruk

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja ismox päivämäärä Ma Loka 19, 2020 9:28

Viimeinen kuva bäyttäisi olevan automaatti-ilmaaja, ihan varmaksi en osaa sanoa. Tuo missä on 1.5 on ylipaineventtiili, kun paine menee yli merkatun lukeman niin aukeaa ja laskee vettä ulos kunnes
paine on taas alle tuon. Ellei sitten järjestelmä jää värähtelemään, mulla tahtoo tehdä sen ( kun vaihdoin viimeksi pattereita niin piti laittaa aika tasasn 1.5 että ei tarvitse hirvesäti juosta yläkerran ja kellarin väliä.
Pikkaisen kun pääsi yli niin laukesi ja alkoi koko systeemi värähtelemään, piti varovasti laittaa tuo kiinni niin asettui.

Se painesäiliö ei hirveästi maksa, joku 25L riittänee hyvin. Esipaine niissä on yleensä kai jo valmiina. Sen kytkennässä ei saa muistaakseni olla sulkua koska se estäisi toiminnan jos jää kiinni.
ismox
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 64
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2017 14:14
Paikkakunta: Vesilahti

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja dalilander päivämäärä Ma Loka 19, 2020 11:36

@ismox

OK kiitti tiedoista. Tuo nykyinen säiliö on flexcon 18 eli 18 litraa. Paisarin vaihdon jälkeinen koko järjestelmän ilmaus vaikuttaa aika ufolta hommalta, toivottavasti tuo automaatti-ilmaaja hoitaa homman.
dalilander
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: La Kesä 06, 2020 22:12
Paikkakunta: Dalsbruk

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja Keijo päivämäärä Ma Loka 19, 2020 15:54

ismox kirjoitti:Se painesäiliö ei hirveästi maksa, joku 25L riittänee hyvin. Esipaine niissä on yleensä kai jo valmiina. Sen kytkennässä ei saa muistaakseni olla sulkua koska se estäisi toiminnan jos jää kiinni.


Saa siinä olla sulku, mutta ei saa olla helposti/vahingossa suljettavissa. Meillä lämmitysrempassa putkari laittoi paisarille menevään putkeen sulun, mutta otti kahvan irti. Jos tarvitsee huoltaa, niin kaivetaan kahva esille ja laitetaan sulku kiinni paisarin vaihdon ajaksi.
Keijo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 895
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2005 17:22

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja Keijo päivämäärä Ma Loka 19, 2020 16:02

dalilander kirjoitti:Vettä sieltä tulee ilmausruuveista, kun kallellaan olevan patterin ilmatasku pitää yllä (pientä) painetta vesipuolella ja toisaalta ilmausruuvit eivät myöskään ole koko systeemin korkeimpia kohtia ja vesi tuppaa valumaan alaspäin.


Kyllä sieltä vähän tulee varmasti, mutta ei kovin paljon jos verkosto on tiivis. Ilmaruuvin reikä on niin pieni että ei se pysty korvausilmaa siitä imemään, joten aika pian paineet on tasapainossa ja sen jälkeen vesi "roikkuu" siellä systeemissä vaikka ruuvi olisi auki.
Keijo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 895
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2005 17:22

Re: Painesäiliö rikki vai ei - kinkkinen tilanne muutenkin

ViestiKirjoittaja dalilander päivämäärä Ma Loka 19, 2020 16:57

Keijo kirjoitti:
ismox kirjoitti:Se painesäiliö ei hirveästi maksa, joku 25L riittänee hyvin. Esipaine niissä on yleensä kai jo valmiina. Sen kytkennässä ei saa muistaakseni olla sulkua koska se estäisi toiminnan jos jää kiinni.


Saa siinä olla sulku, mutta ei saa olla helposti/vahingossa suljettavissa. Meillä lämmitysrempassa putkari laittoi paisarille menevään putkeen sulun, mutta otti kahvan irti. Jos tarvitsee huoltaa, niin kaivetaan kahva esille ja laitetaan sulku kiinni paisarin vaihdon ajaksi.


Hyvä idea, mutta ei nyt ehdi auttamaan tässä vaihdossa. 3/4" hanan voisin kyllä yrittää löytää ja laittaa väliin.

Tilasin uuden pöntön lvitarvikkeet.fi nettikaupasta, hinta posteineen 40€+. Hieman on eri halkaisijalla, saattaa nippa nappa mahtua osumatta seinään, muuten tulee putkihommia.
dalilander
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: La Kesä 06, 2020 22:12
Paikkakunta: Dalsbruk

Seuraava

Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa