Sähköt ja vintin lisäeristys

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja Capu päivämäärä Su Joulu 23, 2018 1:30

Pakkasten taas tultua herättiin pohtimaan vanhan talomme yläpohjan lisäeristämistä. Nyt yläpohjassa on n. 15-20 cm purua ja katsottiin, että tuonne purun päälle menisi hienosti n. 30 cm puhallettavaa selluvillaa (avovintti kyseessä). Tuota pohtiessa tuli mieleen, että aiemman omistajan aikana talon sähköjä on uusittu ja sähköt on viety vintin porrashuoneen kautta ylös vintille yläpohjan purueristeiden päälle, jossa johdotukset kulevat nätisti muoviputkissa. Kysymys kuuluukin nyt voidaanko tuo puhallusvilla levittää noiden sähköputkien päälle, jolloin ne jäävät syvälle eristeen sisään, vai pitääkö tilata sähkömies purkamaan kaikki pois ja nostamaan putkitukset 30 cm ylöspäin uuden eristepinnan tasalle? Käytännössä tuo tarkoittaisi myös muutaman vuoden ikäisten, putkissa olevien johdotuksien uusimista, joka räjäyttäisi lisäeristysbudjettiin varatun rahasumman . Lisäkysymys samaan aiheeseen liittyen on että, jos laitamme tyhjiä putkituksia odottamaan mahdollisesti joskus tulevia sähkön lisävetoja, niin voiko ne jättää vanhojen putkien tasalle vai pitääkö ne jo valmiiksi yrittää viritellä tulevan eristepinnan yläpuolelle?
Capu
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ke Huhti 01, 2015 14:27
Paikkakunta: HML

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja Wespa päivämäärä Su Joulu 23, 2018 11:09

En toki ole sähköasentaja, mutta ihan näin maalaisjärjellä ajateltuna merkitystä lienee ainakin sillä miten avaraa ko. putki on. Jos putkessa ei ole tarpeeksi ilmatilaa sähköjohdon jäähdytystä varten niin sitten ei voi vetää eristekerroksen sisällä. Mikä sitten on tarpeeksi avara tässä tapauksessa ja mitä rakennusmääräykset sanovat on toki ihan oma juttunsa.
-57 "tiilitalo" (tiiliverhous jonka päällä rappaus, puurunko & purueriste)
Käyttäjän avatar
Wespa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 99
Liittynyt: Pe Maalis 20, 2015 10:12
Paikkakunta: Karjaa

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Su Joulu 23, 2018 11:14

Jos siis menee putkessa ja ei ole sullottu järjerttömän tiukkaan niin upotus eristeeseen ok. Paljasta piuhaa ei saa upottaa juuri tuosta kuumenemismitoituksesta johtuen.

Jos jaksat mittailla lämmitysenergian ennen ja jälkeen ilman muita enetgiansäästö/kulutusmuutoksia niin se olisi kiva.

Postaa tänne sit :-)
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3447
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja Juppe päivämäärä Su Joulu 23, 2018 16:23

Läpivientejä lukuunottamatta ei putkessakaan oleva johto saa olla eristeen sisällä. Läpivienneissäkin pitää huomioida kuormitettavuuden aleneminen huonomman jäähtymisen takia, siihen löytyy ihan laskentaohjeet sähköasennusstandardista.
Juppe
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 155
Liittynyt: Ma Marras 23, 2009 17:04
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja Capu päivämäärä Su Joulu 23, 2018 22:20

Harmillista taitaa nyt tuo lisäeristysremppa kaatua tältä vuodelta tuohon sähköistyksen uusimisvaatimukseen :( kustannukset karkaa käsistä. Olettaisin, että jos kysessä lähes kaikkien v. 2008 vinttiin rakennettujen kytkentöjen uusinta, niin summa voi olla aika suolainen. No onnneksi tuli kysyttyä ensin, että ei tullut tehtyä mitään hölmöä.
Capu
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ke Huhti 01, 2015 14:27
Paikkakunta: HML

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja TaloVM26 päivämäärä Ma Joulu 24, 2018 0:38

Yläpohjan lisäeristystä tehokkaampi konsti on ilmavuotojen tukkiminen, jos niitä löytyy. Jos katossa sulia laikkuja, niin ilmavuotoja on. Itse juuri yhden huoneen katon tein uusiksi, ei enään varvitse villasukkia, eikä pitää sähköpatteria päällä.
TaloVM26
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 134
Liittynyt: La Helmi 19, 2011 23:55
Paikkakunta: Turenki

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja ReijoL päivämäärä Ma Joulu 24, 2018 21:11

Olisiko varaa uhrata 5 cm sisäkorkeutta? Laitoin itse sisälle kattoon viiden sentin polyuretaanin, vastannee lähes 10 cm tavanomaisia eristeitä. Siihen vielä päälle Halltexin kattolevyn, hyvä tuli. Ei tarvi murehtia kastepisteistäkään, kun eristys tuli sisäpuolelle, ja tuulettuva puru jäi kylmän vintin puolelle. Oli vielä helppo tehdäkin, eikä sisäkaton ulkonäkö ainakaan huonontunut.
ReijoL
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 61
Liittynyt: Ti Elo 21, 2012 8:14
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja Capu päivämäärä Ma Joulu 24, 2018 22:50

Tuo sisäpuolinen eristäminen on aika "no no", kun kaikki on laitettu kuntoon viimeisen päälle sisäpuolelta ja tuossa oli tarkoitus vain viimeistellä remppa paremmalla eristyksellä. Paperoinnit käytiin läpi sisäpuolelta ja vaikuttavat olevan kunnossa, jäätä ei vintillä kimmellä missän pinnoissa.Vintti sinällään on reilusti pakkasella nytkin. Mutta tosiasiahan on että vain 15-20 cm purua yläpohjassa on lämpötaluden osalta heikoin lenkki. Talon ulokuori laitettin jokin aika sitten kuntoon ja samalla uusittiin vintin päätylaudoitukset, yms rakenteet vain sähköjä ei uusittu, kun olivat tosiaankin noinkin tuoreet.
Capu
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ke Huhti 01, 2015 14:27
Paikkakunta: HML

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja pvalila päivämäärä Ti Tammi 01, 2019 22:25

Pyydä sähkäri paikalle vilkaisemaan tilanne.

Eräs halpa vaihtoehto on pienentää sulaketta.

Jos nuo sattuvat olemaan 2,5 mm2 piuhoja 16A sulakkeen perässä niin voisin kuvitella, että 10A virta sallitaan, vaikka olisivat ihan kohtalaisen pahasti eristeen joukossa.

Mutta soita sähkärille ja kysy, ihan vain yhdellä soitolla selviää paljon.

Tai ota kännyllä valokuvat ja meilaa ne sähkärillesi, vielä parempi vaihtoehto.

Yleensä puhallusvillan päälle ei laiteta ilmasulkupaperia, mutta ehkä se kannattaisi: jos ilma pääsee liikkumaan eristeen sisällä vapaasti niin kyllähän se pahasti pilaa koko eristeen toiminnan.
- Sahanpurut ovat vuosikymmenien jälkeen kyllä niin tiukassa paketissa että niiden joukossa ei ilma kulje mihinkään.
Käyttäjän avatar
pvalila
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17860
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2006 16:54
Paikkakunta: Vantaa

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja Capu päivämäärä Ke Tammi 02, 2019 11:31

Katselin tuon johtokourun sisälle, jossa johdot kulkevat ylös vintille, niin johtojen kylkeen on merkitty poikkipinta-alaksi 1,5mm2 ja 10A:n sulakkeen perässä ovat. Johdotus tuo sähkön kattovalaisimille ja niiden kytkimille. Jalkalistan pistorasiaoille sähkö tuodaan rossipohjan alapuolella kylmässä tilassa, josta nosto putkella alapohjan läpi. Noissa johdoissa merkintöjen mukaan käytetty 2,5mm2 johtoa.

Sen verraan kyseltiin tutulta sähkäriltä arviota työn hinnan suuruusluokasta ja vastaus oli että haarukka olisi 3000 - 7000€. Arvio annettu vain suullisen kuvauksen perusteella, mikä selittää ison hintahaarukan. Tuo halvinkin hinta ylittää budjetin nyt sen verran reippaasti, että päädyttiin toistaiseksi lykkäämään tuota rempan osuutta.

Täytyy pohtia tuota paperointia. Purut ovat tosiaankin aivan tiiviiksi painuneet. Kun tein koekuoppaa puruihin kerrospaksuuden selvittämiseksi, oli pieni työ saada niitä kaivettua. Edellisen omistajan mukaan purujen päällä on aiemmin ollut n. 5cm:n kerros hienoa hiekkaa painona, mikä selittää tiiviyden. Olivat kuitenkin poistaneet hiekan, kun heilläkin oli ajatus lisäeristää vinttiä ja heille oli suositeltu hiekan poistoa ennen uuden eristeen lisäystä, mutta jostain syystä sitten eristys oli jäänyt tekemättä ennen sähköremppaa.
Capu
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ke Huhti 01, 2015 14:27
Paikkakunta: HML

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja kkk päivämäärä Ke Tammi 02, 2019 12:01

Yksi halpa konsti päästä ongelmasta on jäähdyttää eristeen alle jääviä sähköputkia leveähköllä peltisoirolla, joka jakaa lämmön isolle pinta-alalle eristeen sisällä. Teknisesti toimii, mutta määräysten vastaisuudesta en ole varma. Pelti, leveys 20-30 cm ? siis purun pintaan sähköputkeen nojaamaan, eikä vaikuta eristävyyteen kun pelti on tasalämpöisessä kerroksessa vaakasuorassa. Määräyksissä saattoi lukea "...tai mittauksin varmistettava.." eli voinee tehdä kuormituskokeen parin metrin matkalle uutta rakennetta (lämpöanturi sähköjohtoon kiinni ja esim 2300W (=10A) rakennuslämmitin useiksi tunneiksi kuormaksi ja mittaa niin kauan ettei lämpö enää nouse, valvomassa tietenkin koko ajan. MMJ maks lämpö lienee n. 70 C, lämpenemä laskettava tietenkin myös helleolosuhteisiin.

Sulakkeen pienennyksessäkin tekisin vastaavan kuormituskokeen, jos haluaa olla varma.
kkk
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 189
Liittynyt: La Tammi 14, 2006 0:01
Paikkakunta: tampere

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Ke Tammi 02, 2019 21:20

Jos putki on upotettuna eristeessä, niin suunnittelija laskee uuden kuormitettavuuden ja lämpenemisen...varmaan 20mm putkessa mahtuu 3x1.5mm2 @10A varmaan jäähtymään jotenkin. Ehkei jatkuvalla 10A kuormituksella...

Johtosuoja sen mukaan sitten....isompaa putkea...paksumpaa johdinta....vai miten?
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3447
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja Kervi päivämäärä To Tammi 03, 2019 18:20

Moi.

Kuinka paljon noita johtoja siellä vintissä kulkee kun tuo hinta on noin jumalattoman suuri ?
Olisiko vaikka kuvaa selventämään tilannetta ?

-K-
Kervi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 23
Liittynyt: To Loka 19, 2006 21:30
Paikkakunta: Varkaus

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja ErkkiXC päivämäärä To Tammi 03, 2019 23:01

Samaa ihmettelin minäkin, eikö tuohon hintaan tee jo (ainakin näillä seuduin) jonkinmoisen talon koko sähköistyksen, kun eihän tuohon tarvii keskuksia tms uusia? Ja jos kyseessä on vain valaistuksen ja niiden kytkinten johdotukset. Meillä tuohon n 40m² laajennuksen koko johdotus vei sähkäriltä aikaa yht. 8h ja piuhaa on kyllä tuolla alaslasketun katon päällä ja seinissä aikalailla, laskun mukaan n 300m 3x15---5x2,5 MMJ:tä. Lasku reilusti alle tonnin ja siinä mukana myös rasiat yms as.tarvikkeet, vielä tosin puuttuu kalustus ja lopullinen kytkentä.

Ja pitää vielä kysyä asiantuntijoilta tuosta kaapeleiden asennuksesta eristeeseen. Laajennusosan runko 198mm ja 200mm eriste, sisäpuolella höyrysulku ja 48x48 koolaus ja 50mm eriste sekä gyproc, sähköt välikatosta alas rasioille ja kytkimille kulkee tuon 50mm eristeen ja höyrysulun välissä, ei putkessa vaan pelkkä MMJ. Onko tuo nykymääräysten mukainen asennustapa?
Käyttäjän avatar
ErkkiXC
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 62
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 17:15
Paikkakunta: Valkeamäki

Re: Sähköt ja vintin lisäeristys

ViestiKirjoittaja juha1 päivämäärä Pe Tammi 04, 2019 8:41

ainakin mun sähkäri sanoo että ei tartte nykyisin putkea enää siellä villojen välissä. talliin tuli 150 villa, sitten johdot väliin, 50 villa, paperi ja tuplakyprokki.. ulkoseinässä tuo. sisäseinään meinasi että mahd pintaan asentaa johdot eli levyn taakse. toki siihen tulee vaan yksinkertainen 150 villa, niin olis hankala kyllä vetää ne sinne villan väliin kokonaan.
sen siitä saa kun ei ole rakennusmies, joutuu pähkäilemään ja kyselemään tyhmiäkin..
juha1
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 618
Liittynyt: La Marras 27, 2010 19:17
Paikkakunta: kemistä 11km etelään...

Seuraava

Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa