Alahirren vaihto rankarakenteiseksi

Kaipaatko vinkkiä ikkunoiden kunnostukseen? Mitä tehdä pinkopahveille?

Alahirren vaihto rankarakenteiseksi

ViestiKirjoittaja Rulliooska päivämäärä La Elo 27, 2022 23:24

Onko jollain detaili kuvaa alahirren tai 2 alimman hirren muuttamiseksi rankarakenteiseksi? alapuun kiinnitys sokkeliin ahtaassa tilassa mietityttää, että tulee tukeva. Hirrelle korvaaminen ei ole mahdollista. Resurssipula
Rulliooska
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Elo 03, 2020 0:48
Paikkakunta: Kotka

Re: Alahirren vaihto rankarakenteiseksi

ViestiKirjoittaja Keijo päivämäärä Ma Elo 29, 2022 20:45

Millainen sokkeli rakennuksessa on? Uusitaanko koko rakennuksen ympäri vai osittain?

Jos yläpuolelle jää loput hirsikehikosta, niin en hahmota miksi alapuu pitäisi kiinnittää sokkeliin - kyllä painovoima pitää sen alapuun paikoillaan. Jos koko alin hirsikerta vaihdetaan niin sivuttaisjäykistys on mielestäni huomattavasti tärkeämpi pohdittava. Itse olen tehnyt vain niin pieniä paikkauksia ettei niissä tarvinnut murehtia tukemisesta ja isommat pätkät sitten kengitin ihan oikeasti.
Keijo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 938
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2005 17:22

Re: Alahirren vaihto rankarakenteiseksi

ViestiKirjoittaja Rulliooska päivämäärä La Maalis 25, 2023 23:56

Sokkeli on valettu. Vähä niin kuin rintsikoissa yleensä. Rakenne tasakertaan asti hirttä. Hirsiä pitäisi vaihtaa reilu puolet alimmista.. Millä tavalla itse kengitit nuo pidemmät pätkät? Se on totta että painoa tuohon alapuun päälle tulisi kyllä. Normaalisti (ranka taloissa) nuo alapuut kun kiinnitetään niin ajattelin että tässäkin nyt pitäisi.. Korvaavaksi rakenteeksi ajattelin 150x50 alapuun jonka alle sokkelikaista. Siitä pystyrankaa 50 cm välein kulmaraudoilla kiinnitettynä. Naulauslevyillä sitoo alapuut toisiinsa. Pystyrankoihin ajattelin vielä ruuvata vaakaan lankun sitomaan. Vähä niin kuin kehälankun. Nuo lattiaa kannattavat haltiahirret on tietty myös lovettu kahteen alimpaan hirteen. Minulla on koko talon mittainen kellari josta pääsen ne tukemaan alakautta helposti läheltä sokkelia. Niiden alle sokkeliin parrut ym. Jolloin se haltiahirren lovettu osuus makaisi parrun päällä ja molemmille puolille rangat pystyyn ja ruuveilla kiinni. Rankojen välit villoittaisi esim ekovilla.. Tällasta olen nyt kypsytellyt mielessä. Toinen vaihtoehto olisi 150x150 parru korvaamaan ala hirttä. Tässä pääsisi jo pikkasen veistelemään. Ja sen päältä sitten pystypuut.
Rulliooska
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Elo 03, 2020 0:48
Paikkakunta: Kotka

Re: Alahirren vaihto rankarakenteiseksi

ViestiKirjoittaja Keijo päivämäärä Ma Maalis 27, 2023 10:42

Pisin pätkä oli noin 5m ja siinä meni kaksi hirttä vaihtoon. Naapurista oli veturitunkki lainassa ja sillä kammettin seinää sen verran ylöspäin, että hirret sai paikalleen. Kiinnitin paikalleen aluksi naulauslevyillä ja sitten porattiin viistoon yläpuolelta reiät tapeille, joilla lukittiin hirret paikoilleen. Pätkä oli keskellä seinää, joten tarvinnut nurkkia askarrella. Meillä haltiahirren seinään lovetut päät oli lahot ja ne sahasin poikki sisäseinän tasolle. Kengityksen jälkeen ne kiinnitettiin teräsvanteella ylempiin hirsikertoihin. Pisin jänneväli haltiahirrellä oli noin 3m. Vanne meni U:n muotoisena hirren alta ja naulattiin 40 cm matkalta molemmin puolin ankkurinauloilla seinään. Jos kuitenkin tulee pystypuut, niin en alkaisi parrua sinne laittamaan. 50x150 pystyssä kantaa sen haltiahirren ja rangat molemmin puolin tukevat ettei liiku sivusuunnassa.

Nyt jos tekisin tuon saman pätkän uudelleen, niin tekisin rankarakenteisena.

Siitä alapuun kiinnityksestä: Poraat reiät sokkelliin ylhäältä (joutuu varmaan poraamaan vähän vinoon) ja siihen juotosbetonilla harjateräksen pätkät kiinni. Sitten mittaan terästen välit ja poraat reiät alajuoksuun. Sitten vaan lankku paikalleen ja kotkaat harjateräkset.
Keijo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 938
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2005 17:22


Palaa alueelle Remontointi yleisesti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 23 vierailijaa

cron