Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

Kokemukset kuntien ja kaupunkien rajoituksista ja määräyksistä. Toisissa kaupungeissa ei rajoituksia ole lainkaan ja joissakin hyvinkin tiukat määräykset vanhan rakennuskannan säilyttämiseksi. Kerro kokemuksesi.

Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja helmi-ilona päivämäärä To Loka 27, 2011 17:47

Haluaisin asentaa palotikkaat T-mallisen ulkorakennuksen seinälle, jonka ohi ajetaan autotalliin.Tikkaat tukkivat liikaa ajouraa.Onko palotikkaat asennettava kiinteästi (esim pulteilla,ruuveilla tms. jolloin tarvitaan työkaluja niiden irroittamiseen seinästä ), vai saako palotikkaat asentaa pikaliittimillä ?
Kuulin tällaista: palotikkaitten on oltava aina seinällä ja kiinteästi, koska palotarkastaja voi tulla käymään sellaisena aikana, kun ketään ei ole kotona. Toisekseen nuohooja ei halua kiivetä irtotikkaita pitkin, koska ne ovat epäterveellisiä-siis vaarallisia.
Mutta onko edes saatavilla pikaliittimillä kiinnitettäviä palotikkaita? Olettaa voi, ettei niitä ole, jos on olemassa määräykset kiinteistä tikapuista. Kiinteän määritelmä ei kyllä täysin sovi täkkipulteilla kiinnitettyihin tikkaisiin, koska ne saa yhdellä työkalulla ruuvattua auki noin puolessa tunnissa. Jos alettaisiin pohtimaan, niin pikakiinnityksellä saataisiin rikkinäiset tikkaat korvattua nopeasti ehjillä.Ja sehän on erittäin tärkeä seikka palotikkaissa, että ne ovat aina ehjät.
helmi-ilona
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 11
Liittynyt: To Heinä 22, 2010 23:06
Paikkakunta: salo

Re: Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä To Loka 27, 2011 18:16

...sun kunnan palomestari kertoo mitkä tikkaatki kelpaa....ja eri asia millä pääsee kattoa hoitamaan...

juu

Mutta ajatteleppa sitä kautta että olet lasten kanssa nukkumassa yläkerrassa ja alakerran portassa riehuu liekit...

Minkälaiset tikkaat silloin haluaisit?

Laita sellaiset :mrgreen:
Viimeksi muokannut lmfmis päivämäärä To Loka 27, 2011 22:13, muokattu yhteensä 1 kerran
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3495
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja Limes päivämäärä To Loka 27, 2011 18:22

Niin notta,onko ne tikkaat katolle vai yläkerrasta pelastautumistienä ?
Ei ole varmaankaan aivan sama asia...saattaa toki joissain tapauksissa hoitaa molempia virkoja,ainakin osan matkaa.

Pelastautimistienä on oltava jatkuvasti paikallaan. Miten sitten lie nuohousta varten ?
Limes
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1179
Liittynyt: Ma Heinä 23, 2007 14:31
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja helmi-ilona päivämäärä To Loka 27, 2011 18:30

Tikkaat ovat nuohoustie yksikerroksisen ulko/varastorakennuksen katolle.Rakennuksessa on sauna.


Suosikkini olisivat kakkosnelosesta runko ja kakkosnelosesta askelmat ja tikkaat olisivat 20 asteen kulmassa. Semmoiset oli lapsuuden kodissani :-) Paljon tuli katolla viihdyttyä aurinkoa ottamassa, koska rakennus oli saksalaisten rakentama sotasairaala itärajalla ja katolla oli mukavat tasaiset lappeet yläkerran huoneissa.
Tikkaat olivat siis niin raskaat ,ettei niitä saanut kumoon kuin miesvoimaa käyttäen.Kyllä niillä kelpaisi palomestarin ja nokikolarinkin kiivetä.
helmi-ilona
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 11
Liittynyt: To Heinä 22, 2010 23:06
Paikkakunta: salo

Re: Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja RamiL päivämäärä To Loka 27, 2011 19:00

helmi-ilona kirjoitti:Kuulin tällaista: palotikkaitten on oltava aina seinällä ja kiinteästi, koska palotarkastaja voi tulla käymään sellaisena aikana, kun ketään ei ole kotona. Toisekseen nuohooja ei halua kiivetä irtotikkaita pitkin, koska ne ovat epäterveellisiä-siis vaarallisia.


Säännöt muuttuivat hiljattain, perusteellisesti uusittu pelastuslaki tuli voimaan 1.7.2011, tuolla ajantasainen tieto: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110379

Pelastuslaki ei edellytä kiinteitä tikkaita joita pääsee alhaalta ylöspäin, ei edes palotarkastajaa varten. Tikkaiden asentamista ei ole erikseen missään kielletty joten jos niitä tarvitaan niin asentaa saa, kunhan ovat turvallisia käyttää. Laki myös määrittelee että nuohous on voitava suorittaa turvallisesti, kiinteistä rakenteista ei ole mainintaa. Uusi pelastuslaki jättää viranomaiselle mahdollisuuden määrätä paikallisesti vähimmäismäärästä poikkeavia rakenteita.

En kiinnittäisi ensimmäistä huomiota välineisiin joilla pääsee alhaalta ylös, tärkeämpää on päästä turvallisesti alaspäin. Uuden lain 3 lukuun on rintamamiestalon omistajan syytä kiinnittää erityistä huomiota, tuota luetaan vakuutusyhtiöissäkin ihan uudella mielenkiinnolla koska siinä määritellään kiinteistön omistajalle ja haltijalle uusia vastuita.

Pelastustoimen kanssa on syytä pysytellä aina hyvissä väleissä, pykälistä riippumatta.

-Rami
RamiL
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 179
Liittynyt: Ma Loka 02, 2006 16:49
Paikkakunta: Espoo

Re: Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja helmi-ilona päivämäärä To Loka 27, 2011 20:28

Tuli uusi idea, tai siis vanhahan se on ja monissa taloissa toteutettu.Räystääseen tehdään tikkaitten kohdalle syvennys, jolloin tikkaat voi asentaa melko liki seinää.Olisi vaan pitänyt jo rakennusvaiheessa tuollainen toteuttaa.Nyt siinä on näpertämistä kolminverroin ja neuvottelut "hallituksen " kanssa.

Jonkinmoinen auki- kiinni luukku siihen syvennykseen, jotta vesi valuu siitäkin kohtaa ränniin
Näin pääsisin tikkaitten aiheuttamasta esteestä autotallin edustalla.
Muille seinustoille ei oikein viitsisi tikkaita asentaa.Yhdellä sivulla se pitäisi laittaa saunan terassille ja toisella sivulla myöskin ahtaalle kulkuväylälle.
Mutta kysytäänpä huomenna palopäälliköltä niistä pikaliittimillä kiinnitettävistä tikkaista.Tosin en ole sellaisia koskaan nähnyt , mutta kaipa sellaisia on olemassa, koska " hallitus" sellaiset haluaa. :-D
helmi-ilona
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 11
Liittynyt: To Heinä 22, 2010 23:06
Paikkakunta: salo

Re: Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja tarpola päivämäärä To Loka 27, 2011 21:52

Rakentamismääräyskokoelman osa F2 toteaa mm: "Talotikkaan tulee olla kestävä, kiinteästi asennettu sekä turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti sijoitettu."

Tarkempia ohjeita tikkaiden rakenteista on myös, mm todetaan että enintään kaksikerroksisessa rakennuksessa talotikas voi olla myös lahosuojattua puuta. Ks. http://www.finlex.fi/data/normit/6376-F2.pdf

Samaten todetaan: "Yli kaksikerroksisissa rakennuksissa ullakolle ja katolle tulee päästä sekä sisä- että ulkokautta." Tarkkaan ottaen ei mainita, tarvitseeko sitten kaksikerroksisissa tai tätä matalammissa katolle päästä ensinkään. Tähän ohjeeksi soveltunee toisaalla mainittu "Kaikkiin rakennuksen osiin, joissa on säännöllisesti siivottavia, huollettavia tai tarkastettavia rakennusosia, varusteita taikka laitteita, on järjestettävä pääsy ja työskentelymahdollisuus niin, että työntekijöiden ja sivullisten turvallisuus on otettu huomioon." Jos siellä katolla on nuohottava hormi, niin pääsy on järjestettävä joko sisä- tai ulkokautta.

Tämä koskee siis talotikasta, jonka tehtävä on varmistaa turvallinen huolto ja kunnossapito. Eri asia ovat sitten varateihin liittyvät tikkaat ts. kun asunnossa hyväksytään yksi uloskäynti, tarvitaan lisäksi hätäpoistumismahdollisuus esim avattavan ikkunan kautta. Tällöin tarvitaan kiinteät tikkaat, jos pudottautumiskorkeus on yli 3,5 m.
tarpola
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 907
Liittynyt: La Syys 15, 2007 21:48
Paikkakunta: Helsinki

Re: Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja helmi-ilona päivämäärä To Loka 27, 2011 22:13

Yleensähän nuohoaja ilmoittaa kirjeitse ,milloin olisi tulossa.Nyt noin 5 pv ennen tuloaan.Eli on aikaa valmistella nuohoajalle työskentelytilat kuntoon.

Tuossa Finlexin tikasmääräyksissä sallitaan kääntyvä alaosa 2000 mm:n korkeudelle maasta, joten auto sopii alittamaan tikapuut,kun tikkaan alaosa on käännetty tai vetomalli tikkaassa vedetty ylös, joten nyt vaan mittaamaan auton korkeutta ja katsomaan sopiiko se menemään alitse raapimatta kattoa tikkaaseen. Auton korkeus on 1780 mm ,joten se menisi siis alitse. Eli ei olisi ongelma tällä erää.
helmi-ilona
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 11
Liittynyt: To Heinä 22, 2010 23:06
Paikkakunta: salo

Re: Palotikkaat: Asennus seinälle.Mitä määräyksiä siitä on ?

ViestiKirjoittaja helmi-ilona päivämäärä Pe Loka 28, 2011 11:25

Löytyykö taittuville palotikkaille valmistajia ? Eli nivelletty tikas 2000mm korkeudella maasta ?
Näkyy löytyvän: http://www.piristeel.fi/Piristeel/web.n ... kas_08.pdf
helmi-ilona
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 11
Liittynyt: To Heinä 22, 2010 23:06
Paikkakunta: salo


Palaa alueelle Rajoitukset ja määräykset rintamamiestaloa remontoidessa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa