Katon korjaamiseen lupa?

Kokemukset kuntien ja kaupunkien rajoituksista ja määräyksistä. Toisissa kaupungeissa ei rajoituksia ole lainkaan ja joissakin hyvinkin tiukat määräykset vanhan rakennuskannan säilyttämiseksi. Kerro kokemuksesi.

Katon korjaamiseen lupa?

ViestiKirjoittaja iipuu päivämäärä To Heinä 19, 2012 14:22

Täällä olis rintamamiestalon katto tullut tiensä päähän ja sitä tarttis korjata. Katteena on kolmiorimahuopa ja alla laudoitus. Laudoitus on kastunut sen verran monta kertaa, että luulen että olis parasta vaihtaa koko laudoitus uuteen. Sen päälle tulis sit joko kolmiorimahuopakate tai peltikate (sellainen tiilikuivioitu). Katolla yksi piippu, joka pitäisi varmaankin muurata uudelleen. Piippu ei lämmityskäytössä, ainoastaan tekemisissä enää ilmanvaihdon kanssa. Lisäksi ulko-oven yllä on avonainen kuisti, siihen tarttis sit kans uudistaa kate.

Nyt haluaisinkin tietää, ennen kuin uskallan soittaa kunnan viranomaisille (rakennustarkastaja taitaa olla oikea yhteyshenkilö?), onko kellään tietoa/kokemuksia tarviiko tuommoiseen katonkorjaukseen hakea jotain lupia? Varmaan tietenkin riippuu mm. kunnasta. Talo on maalla, pienessä pitäjässä, niin ei ehkä ihan niin tarkkaa ole kuin esim. kaupungin rakennuksilla. Onkohan sillä merkitystä, jos tosiaan päädytäänkin siihen katemateriaalin vaihtoon, siis huovasta peltiin?

Kuinkas sitten seuraava tapaus: jos pihassa olevan vanhan hirsisaunan siirtää toiseen paikkaa (samassa pihassa), tarviiko siihen luvan? Siitä ei (ainakaan ihan heti) tehtäis toimivaa saunaa, vaan sellainen kylmä varasto/nukkumispaikka kesäksi.

En ite oo ikinä ollut aiemmin lupa-asioiden kanssa tekemisissä, niin siksi jännittää vielä soittaa niille, jotka oikeasti tietää sitten nämä asiat.. :wink:
iipuu
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Heinä 10, 2012 22:38
Paikkakunta: Tampere

Re: Katon korjaamiseen lupa?

ViestiKirjoittaja EEmeli1 päivämäärä To Heinä 19, 2012 16:27

Meidän kunnassa ei tarvinnu katon korjaukseen lupaa, kun kysyin siltä rakennusmestarilta:-D Korjattiin tosin vain jalkarännit ja pantiin muutama paikka. Ne on siellä kunnassa töissä ihan sinua varten, joten rohkeasti kysymään. Rakennuksen siirto riippuu sekin kunnasta tarviiko lupaa ja jos tarvii laita kaikki tehtävät toimenpiteet yhteen lupahakemukseen. Sinuna miettisin vielä tuota katemateriaalin vaihtoa, kolmiorima huopakate on mielestäni kauniimpi ja ennenkaikkea hiljaisempi, toki myös arvokkaampi.
EEmeli1
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 112
Liittynyt: Su Heinä 26, 2009 13:40
Paikkakunta: Kestilä

Re: Katon korjaamiseen lupa?

ViestiKirjoittaja lehmikangas päivämäärä To Heinä 19, 2012 16:50

Komppaan edellistä ja pitäytyisin pois tiilikuvioidusta peltikatosta. Jos samanlaisen tekee (eli kolmiorima) niin tuskin se lupia tarvitsee kun kyseessä pelkkä korjaus.
lehmikangas
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1019
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 14:29
Paikkakunta: Oulu

Re: Katon korjaamiseen lupa?

ViestiKirjoittaja Laurakaisa päivämäärä To Heinä 19, 2012 19:12

Talon ulkoasun muutos vaatii useimpien kuntien rakentamisjärjestyksen mukaan vähintään toimenpideilmoituksen eli jos päädyt vaihtamaan katon materiaalia tai väriä niin rakennusvalvonnan kanssa pitää asioida. Tämä selviää kyllä sen kunnan (Tampere?) nettisivuilta kun etsit tuon rakentamisjärjestyksen, siinä on mainittu mitkä toimenpiteet vaativat luvan, mitkä ilmoituksen ja mihin ei tarvitse viranomaisia vaivata... Mutta jos vaan uusii vanhan katon, vaikka ruoteita myöten mutta samannäköiseksi ja -väriseksi kuin ennenkin, ei se vaadi mitään lupia tai ilmoitusmenettelyäkään. Toimenpideilmoituskin sitten muuten maksaa, kunnasta riippuen varmaan jotain 50-100 euroa.

Rakennuksen siirto on sitten eri asia, siitä en osaa varmaksi sanoa enkä edes muista onko noissa rakentamisjärjestyksissä yleensä noista siirroista suoraan mainintaa. Asemakaava-alueella ainakin luulisin että pitää joku lupamenettely käydä läpi että jää sitten kirjoihin ja kansiin se uusi sijainti tuolle saunalle.

Pisteet sille kolmiorimakatolle täältäkin. Se profiilipeltikatto muuttaa todella rajusti talon ulkonäköä eikä ainakaan minun mielestäni parempaan suuntaan.
"Saavat tehdä tämän päivän talot juuri niin kuin haluavat, mutta minun talo on tehty kuusikymmentä vuotta sitten ja semmonen aika näkyy talossa ja ihmisessä. Kiitos mutta ei kiitos." - Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
Laurakaisa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1241
Liittynyt: Ma Huhti 05, 2010 21:28
Paikkakunta: Mikkeli
Kotisivu: http://laurakaisatalo.blogspot.com

Re: Katon korjaamiseen lupa?

ViestiKirjoittaja matrismik päivämäärä To Heinä 19, 2012 22:52

Rakennustarkastaja on ihan oikea henkilö vastaamaan sekä katemateriaalinvaihtoon ja rakennuksen siirtoon, yleensä pienemmillä paikkakunnilla joustavampaa kuin kaupungeissa, ei ne mitään mörköjä ole reippaasti vaan puhelin käteen soittamaan. Kyllä ne vastaavat ihan suoraan esittettyyn kysymykseen kun kerrot asioista avoimesti, eikä siitä mitään "penaltia" tule vaikka osoittenkin sanoo. Asemakaava alueella ollaan paljon tarkempia kuin haja-asutus kaava alueella yleensä, aina edes se ei pidä paikkaansa, muut pääsääntöisesti kuitenkin. Joissakin kaupungeissa on esimerkiksi molemipia kaavoituksen äärilaitoja ja niissä sovelletaan määräyksiä lähes samalla tavalla kuitenkin kaavoista riippumatta. Oma sisäinen "ituhippi" ei todellakaan tykkää ryppypeltikatoista. Omasta mielestä RMT:ssa pitää olla joko huopa-, konesaumattu- tai betonitiilikatto, mielipide asia tietysti, mitä alkuperäisempi rakenne ja tyyli sitä parempi.
Käyttäjän avatar
matrismik
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 492
Liittynyt: Su Huhti 18, 2010 20:40
Paikkakunta: Vantaa

Re: Katon korjaamiseen lupa?

ViestiKirjoittaja tessu päivämäärä La Helmi 16, 2013 3:11

Eikös museotalot ole erikseen?
Näyttää vaan siltä että MONESTA alkuperäisestä rintamamiestalosta ja muustakin on vaihdettu kaikki mikä muistuttaa siitä vanhasta ja vain sen vuoksi että pitää olla uutta!
Tuotapa olen kyllä jo ihmetellykkin että miksi kaikki ehjä pitää vaihtaa joissain tapauksissa?
Kai se lainaraha pitää saada jonnekkin kulumaan? siltä se toisilla näyttää,täälläkin seudulla
tessu
 

Re: Katon korjaamiseen lupa?

ViestiKirjoittaja pvalila päivämäärä Ti Helmi 19, 2013 10:51

tessu kirjoitti:Eikös museotalot ole erikseen?
Näyttää vaan siltä että MONESTA alkuperäisestä rintamamiestalosta ja muustakin on vaihdettu kaikki mikä muistuttaa siitä vanhasta ja vain sen vuoksi että pitää olla uutta!
Tuotapa olen kyllä jo ihmetellykkin että miksi kaikki ehjä pitää vaihtaa joissain tapauksissa?
Kai se lainaraha pitää saada jonnekkin kulumaan? siltä se toisilla näyttää,täälläkin seudulla


Suurin osa rintsikoista on muuttunut hiljalleen, jokainen vuosikymmen on jättänyt taloihin jälkensä.

Alkuperäisessä kunnossa olevia rintsikoita on aika vähän ja on ikävä juttu, jos sellainen mennään tärvelemään.

Suurin osa näistä taloista on kuitenkin oikeasti eläviä taloja, eivät museioita, joille 2010-luvulla tehdään remppaa aivan kuten niille on tehty kaikkina muinakin vuosikymmeninä.

Erityisen vaikeita vaalimiskohteita ovat yhtenäiset rintamamiestaloalueet. Niiden suurimpana uhkana eivät ole vanhojen talojen muuttuminen vaan täydennysrakentaminen: jo tonttikoon pieneneminen muuttaa alueen luennetta, puhumattakaan uusien talojen ulkoasusta.
Käyttäjän avatar
pvalila
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 18048
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2006 16:54
Paikkakunta: Vantaa


Palaa alueelle Rajoitukset ja määräykset rintamamiestaloa remontoidessa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa