alkuperäiskuntoisen talon osto...

Juuri ostanut rintamamiestalon? Aikeissa hankkia rintamamiestalo? Mitä pitäisi ottaa huomioon?

alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja d7jjussi päivämäärä La Loka 07, 2017 19:33

Moro!
Ajattelin kysellä täältä raadilta mielipiteitä/kokemuksia/mitä vain :)

Olemme käyneet katsomassa pari kertaa vuonna 1957 valmistunutta rintamamiestaloa. Talo on käytännössä täysin alkuperäisessä kunnossa putkia, eristystä, jopa seinätapetteja myöten. Katto on uusittu konesaumapeltikatteeksi 2013. Mitä täältä olen lueskellut, tässä jamassa oleva talo on nykyään jo löytö, eikä ole pilattu väärin tehdyillä ratkaisuilla.

Talo lämpiää öljyllä, vesikiertoinen patterijärjestelmä ilman kiertovesipumppua.

Talo toiminut viimeiset noin 5 vuotta kesäasuntona, perikunta myy. Toki peruslämmöt on kuulemma pidetty talvet päällä (sähköpatterit vielä varmistamassa). Mutta siis asuttu hyvin harvakseltaan.

Kellarista löytyy alkuperäiset, rakennusvaiheessa tehdyt saunatilat: pukuhuone, pesuhuone ja löylyhuone. Nämä niin ikään alkuperäiset betonipinnoilla (katto erikoinen "tippukiviluola"-tyyppistä betonia). Näistä tiloista löytyy lämpöpatterit, samoin autotallista. Lisäksi kattilahuone tietysti lämpiää luonnostaan. Muut tilat (pari perunakellaria, puuvarastoa jne.) ovat kylmää tilaa ilman pattereita.

Varsinkin kellarin sisäseinien alaosissa näkyy laajasti ilmeisesti kalkkihärmää, vaaleaa nukkamaista töhnää, lähtee rapisemalla pois kun sormella kokeili.

Talossa myös käynyt jokunen vuosi sitten vesivahinko. Keittiön tiskialtaan poistoputki ollut hieman irti viemäriputkesta, näin ollen vettä päässyt allaskaapin alle/lattiaan. Välittäjän mukaan perikunnasta yksi jäsen oli avannut keittiön/vieressä olevan eteisen ja wc:n muovimattoja ja tarkastanut purut. Tummuneet purut oli poistanut ja laittanut uutta tilalle. Näin ollen siis mikään virallinen remonttimies ei tätä vahinkoa ole korjannut.

Talon joka kerroksessa tuoksuu/haisee hiukan erilaiselle. Olimme paikalla ehkä n. 15 minuuttia, tässä ajassa vaatteisiin ja hiuksiin tarttui "vanhan talon haju".

Perikunta haluaa talosta eroon ja välittäjä kertoikin sen lähtevän käytännössä tontin hinnalla.

Mitä mieltä olette? kannattaako tällaista edes harkita? Itselläni pyörii mielessä juuri tuo, ettei ole pilattu remontoimalla väärin, toisaalta taas talosta jää kuitenkin hajua vaatteisiin vaikka se alkuperäisessä kunnossa onkin...
d7jjussi
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: La Syys 23, 2017 1:01
Paikkakunta: Nokia

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja Rosvolinna päivämäärä Su Loka 08, 2017 11:50

Totta - alkuperäiskuntoiset ovat harvassa. Mikäli katto pn ehjä ja kellari suhteelisen kuiva, niin miksi ei toimisi?

Mikäli hinta on kohdillaan - niin osta tontti itsellesi - saat kaupan päälle toimivan talon. Näin me toimimme 10v. sitten ja en ole katunut.

Mitään takuitahan tuollaisllle kaupalle ei kannata kummankaan asettaa - kaikki tuotevastuu näkyy heti hinnassa.

Purueriste sietää vesivaurioita hyvin. Mikäli kostunut aines on poistettu ja korvattu kuivallla - niin luulisi toimivan.

Tarkasta / tarkastuta kohde kunnolla ja mieti hetki.
Hyvä talo tulee pystyä hävittämään biojätteen seassa
Käyttäjän avatar
Rosvolinna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 328
Liittynyt: Pe Loka 05, 2007 23:53
Paikkakunta: Vihti & Parainen

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja Wespa päivämäärä Su Loka 08, 2017 13:19

Mites ulkovuoraus, lautapinnalla vai onko rappaus päällä? Mutta joo, aika hyvältähän tuo vaikuttaa, hajutkin voivat parhaassa tapauksessa olla vain ilmanvaihdon puutetta jos räppänät on tukittu lämmityskulujen minimoimiseksi. Vähän samalta kuulostaa kuin meidän -57 mökin tarina, ja on kyllä nyt pari vuotta asusteltuamme oltu tosi tyytyväisiä, hommia riittää, mutta niinhän näiden kanssa aina. Eipähän ole vapaa-ajan ongelmia. :lol:
-57 "tiilitalo" (tiiliverhous jonka päällä rappaus, puurunko & purueriste)
Käyttäjän avatar
Wespa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 113
Liittynyt: Pe Maalis 20, 2015 10:12
Paikkakunta: Karjaa

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Su Loka 08, 2017 14:02

Hajut on häijyjä...

Vuosien varrella erilaisia mikrobeja pesiytyy aina puuhun ja organisin rakennusaineisiin jos olosuhteet on hyvät. Sieltä ne hajut lähtee. Eroon ei pääse kuin kaikki vaihtamalla.

Omassa kohteessa laudat haisi vielä ulkona roskalavalla niin ettei voinut olla epäselvyyttä mistä haju tulee. Sisällä olleet ja ulkoverhoilun laudat samalla tavalla. Purutkin haisi. Jäljelle jäi kakkosneloset lähinnä...ylläri ei ollut koska tuon hajun pongasin ekalla näytöllä.

Häiritseekö, on sitten toinen kysymys. Jotkut altistuu helpolla, toiset ei millään. Hankaluus tulee sitten myytäessä jos ostaja on herkistyvät tyyppiä.
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3482
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Su Loka 08, 2017 14:03

Ja siis samalla tavalla ollut talviteloilla tämäkin...
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3482
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja d7jjussi päivämäärä Su Loka 08, 2017 18:33

Jep, katto tosiaan uusittu muutama vuosi sitten, konesaumapeltikatto (oikein nätin näköinen). Vintillä/yläkerrassa alkuperäiset haltexit kattomateriaalina, itse en vuotojälkiä havainnut. Talossa ollut alunperin tiilikatto, google mapsin vanhasta katukuvasta tarkasteltuna :)

Varsinkin hiukan kauempaa katsottuna talo näyttää oikein nätiltä/kodikkaalta, toki lähempää tarkasteltuna ulkomaalaus lähivuosina edessä, alkuperäiset ikkunat tulisi maalata mahd. pian, itse en (energiahävikistä välittämättä) niitä lähtisi vaihtamaan, sopivat niin mukavasti talon tyyliin :)

Talossa ei rappausta, alkuperäinen lautapinta.

Myös sokkeli kohtuu kunnossa ulkootapäin, ei juurikaan halkeamia jne havaittavissa mitä taloa kiersin läpi.

Mitä tässä puhunut kohteesta muutamille tuttaville (eivät asu rintamamiestaloissa), on lähes kaikkien mielipide ollut, että osta tontti ja pistä nuotio talon alle ja laita talopaketti tilalle :D

Talossa asunut alunperin eri perheet pääkerroksessa ja yläkerrassa (kylmästä porstuasta ovi yläkerran portaaseen). Sulaketaulut pääkytkimineen löytyvät sekä pääkerroksen, että yläkerran eteisistä. Sähköt toki alkuperäiset, että niillekin jotain varmasti pitäisi tehdä jossain vaiheessa. Itse kun en sähköhommista juuri tiedä, voisinkin kysyä, kun pääkerroksen taulussa on 3 pääsulaketta vierekkäin, yläkerrassa 1 erikseen oleva sulake (tämä ilmeisesti yläkerran pääsulake?) ja sen lisäksi alapuolella 3 sulaketta vierekkäin. Pystyykö tästä jo päättelemään, tuleeko taloon yksivaiheinen virta? Pääkerroksen taulussa sulakkeita huomattavasti enemmän, siinä varmaankin myös kellarin sulakkeet (sulakkeiden alta ovat hävinneet ne laput, joissa lukee mihinkä mikäkin on)...
d7jjussi
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: La Syys 23, 2017 1:01
Paikkakunta: Nokia

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja d7jjussi päivämäärä Su Loka 08, 2017 18:41

Niin ja vielä piti kirjoittaa, että varsinaisia korvausilmaventtiilejä en pääkerroksessa ja yläkerrassa havainnut, kellarissa kissanluukkuja halkovarastossa, molemmissa perunakellareissa, pukuhuoneessa ja pesuhuoneessa (täällä jopa kaksi kappaletta, ikkunan molemmin puolin).

Keittiössä, pääkerroksen ja yläkerran wc:issä, sekä kellarissa löylyhuoneesta löytyvät hormiin menevät poistoilmaventtiilit. Nämä tosin kaikki olivat auki, eli ilmanvaihto pitäisi toimia niin hyvin, mitä tällä järjestelmällä nyt on mahdollista. Tulisijoja talossa ei ole kiuasta, pesuhuoneen vesipataa ja öljykattilaa lukuunottamatta. Uskoisin kylläkin, että vanhoista ikkunoista ravoista tulisi korvausilmaa?

Olisi mielenkiintoista käydä talvipakkasilla katsastamassa, kuinka kylmä tuo kellari on, ja vielä se, että miten perunakellarit toimivat (kissanluukut varmaankin talvella kiinni). Itsellä tuli sellainenkin hullu ajatus mieleen, että suostuisiko myyjä vuokraamaan taloa esim. talven yli, pääsisi hiukan tottumaan "talon tapoihin". Tuo hajuhomma toki pitäisi korjata pois, itse en halua haista vanhalle talolle :D
d7jjussi
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: La Syys 23, 2017 1:01
Paikkakunta: Nokia

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja Reiska22 päivämäärä Ma Loka 09, 2017 9:54

Kyllä hajuihin pitää aina suhtautua vakavasti, mutta ei ne välttämättä suoraan indikoi katastrofia. Meilläkään ei ole talossa korvausilmaventtiileitä ja ikkunat on uusittu joskus 70-luvulla (todennäköisesti hieman tiiviimmät kuin alkuperäiset jostakin 20-30 -luvulta). Puolison mukaan vaatteissa on sellaista tunkkaista hajua havaittavissa joskus, itse en juurikaan haista mitään erikoista. Lattian rakosista haistelemalla ainakin haisee sellainen puru/sammal/savi mikälie mitä nyt lattian eristeenä onkin. Varmaan (joskus harvoin vahingossa) lattialla ollessaan vaatteet keräävät sitten tuota aromia tehokkaammin.. Poistoilma on järjestetty parin uunin kautta ja keittiön poistoilmaräppänästä hormiin, joka on vielä toistaiseksi maalattu umpeen.

Talossa itsessään ei huomaa minkäänlaista hajua, eikä kukaan vieraistakaan ole sellaista maininnut. Pikemminkin ihmetellyt, kun vanha talo ei haisekaan samalta kuin heidän mummolansa :-D Muutamasta kohtaa on lattiaa availtu ja viemäreitä rakenneltu ym. eikä missään ole ollut lahoa/hometta/tummunutta puuta. Olettaisin kaiken siis olevan kunnossa muuallakin.

Tämän selostuksen pointti on se, että hajut tarkoittavat aina "ongelmaa", mutta hyvällä tuurilla tämä ongelma onkin vain korvausilman puute. Tällöin ilma tulee milloin mistäkin rakosesta ja haisee sitten eristeiltä. Kaipa se tärkein asia on se, että katto on ollut talon elinaikana kunnossa ja että talossa on pidetty lämmöt talvisin. Muussa tapauksessa olisin hyyyyyyvin varovainen. Mutta tontin hinnalla kenties silti hyvä diili.........

Niin ja tuollainen vuokralla asuminen ennen ostopäätöstä on aivan unelmatilanne, jos sellaisen saa neuvoteltua. Varmaan saakin, jos ostajaehdokkaita ei ole jonoksi asti..?
1929 rakennettu hirsitalo, jossa on aikas paljon työnsarkaa.
Reiska22
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 85
Liittynyt: Su Tammi 18, 2015 17:11
Paikkakunta: Akaa

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja oldtimer päivämäärä Ti Loka 10, 2017 10:29

Siis varmasti vanha talo haisee jollekin, 60 vuotta on pitkä aika kerätä hajuja. Se millainen haju on, vaikuttaa talon käyttöarvoon. Maakellarinhaju on merkki ongelmista, puru kastuessaan haisee sellaiselle. Mutta jos haju on tunkkaisuuudesta johtuva, eli huonosta ilman vaihdosta ja ajan tuomasta "kerrostumista" pinnoille ja rakenteisiin, niin silloin se poistuu tuuletusta lisäämällä ja pintoja uusimalla.

Mutta miettisin aina kuitenkin ensimmäiseksi, haluatko todellakin asua vanhassa talossa ja alkaa sitä remontoimaan? Onko rahaa ja aikaa? Vanha talo on aina vanha talo ja siinä on omat rajoitteensa.

Kyseinen kohde vaatii varmasti jotain tekemistä pikaisesti, ulkopuolinen salaojitus, vesikiertoisen patteriverkoston kunto (putket purujen sisässä), sähköjen uusiminen, viemäreiden uusiminen jne..

Jos aikaa ja rahaa löytyy niin silloin vaan kunnon tarkistus taloon ja kuntoarvio pöytään. Ja sen mukaan tarjous talosta.
oldtimer
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 94
Liittynyt: Ti Joulu 03, 2013 14:15
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: alkuperäiskuntoisen talon osto...

ViestiKirjoittaja hute päivämäärä Su Loka 15, 2017 20:41

Jos purut haisee maakellarille on niissä silloin mikrobitoiminta käynnlssä. Eli suomeksi, ne homehtuu.
Sitä homeen hajua ei yleensä haista talossa ollessa mutta vaatteista sen haistaa, kun oleilee puhtaissa tiloissa..

Jos huonon ilmanvaihdon takia jostain raosta tulee maakellarin hajua, niin jossakin homehtuu. Se ongelma rakenteesta ei poistu tuuletusta lisäämällä..

Jos talon on tarkoitus ostaa remontoitavaksi niin mitä sitten, jos haisee? Se hajun lähde pitää poistaa kunnolla ja syy mikä on sen aiheuttanut.. Meillä haisi koko alapohjan purut homeelle, vaikka ongelma oli pitkän matkan päässä.. Eikä näistä hyvän näköisistä puruista mitään testeissä löytynyt. Se haju vaan ei niistä pois lähde, kun on kerran tarttunut..

Eli, jos ostaa homeelle haisevan talon niin syy pitää tutkia ja miettiä onko valmis laittamaan sen kuntoon.
Sitten, kun alkaa purkumaan rakenteita saa viimeistään käsityksen, kuinka isosta ongelma on kyse.. Jos on liian
Iso ongelma niin tulta perään ja onhan siinä tontti valmiina..
hute
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 56
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 1:39
Paikkakunta: pp


Palaa alueelle RMT:n hankinta - kysy kokeneemmilta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa