Olin pitkään ostamassa aitoa 40-luvun rintsikkaa, mutta erinäisten mutkien kautta päädyin kuitenkin 60-luvun alun vaihtoehtoon. Talo on siis 1.5-kerroksinen rintamamiestalo kellarilla. Talo on tiilirunkoinen johon on tehty isompi remontti 80-luvulla. Tällöin on taloa lisäeristetty ja kattoa nostettu niin, että yläkerros saatiin asumiskäyttöön.
Talossa on kuitenkin muutama selkeä ongelmakohta:
- Kellarissa sokkelin sisässä on käytetty orgaanista materiaalia (ilmeisesti korkkia) jossa on mikrobikasvustoa. Osa aineenvaihduntakaasuista pääsee sisälle, sillä homekoira oli hyvin kiinnostunut kellarista. Kellarissa ei ole näkyvillä orgaanista materiaalia, joten syynä täytyy olle tuo eriste. Omaan nenään talossa ei haissut mikään.
- Sähkökulutus on valtava: 34 000kWh. Talossa on varaava sähkölämmitys vesikiertoisilla pattereilla.
- 80-luvulla lisäeristys tehty sisäpuolelle jollain muovieristeellä. Kuntotarkastuksessa löytyi, että vanhat tapetitkin oli jätetty lisäeristeen alla, joten rakenne on hieman epäilyttävä. Missä tuossakin lienee kastepiste.
- Vesijohdot, viemärit, sähköt yms. teknisen käyttöikänsä päässä. Peltikatostakin on lähtenyt maali/pinnoite.
Tuo kellarin kosteusongelma ja etenkin mikrobit on se pahin pelon aihe. Tarkoitus olisi heti ensimmäisenä selvittää. että saisiko sokkelia purettua ulkoa päin niin, että eristeen saisi pois. Rakennekuvien perusteella ulompi kerros harkkoa olisi ohuempi ja toivottavasti ei kantava rakenne. Saan talon haltuuni vasta kesällä, joten sillon pääsee tarkemmin tutkimaan rakenteita ja hakemaan asiantuntijoilta neuvoa.
Koetan olla pumppaamatta projektiin kovin paljoa rahaa ennen kun on täysi varmuus, että talosta saa riskirakenteet ja homeet pois. Tässä vaiheessa on kuitenkin riskinä, että talo olisi järkevin purkaa. Sitten jos kellarin saa kuntoon, niin salaojat, lämmitysjärjestelmän uusiminen maalämpöön, vedet, viemäri, sähköt ja katto. Varmaan tuossa järjestyksessä. Projektia riittää varmasti vuosiksi jo tuossa.
Tässä kuva 80-luvulla tehdyistä remointeista. Käsittääkseni koko talossa kuitenkin tuo sama seinärakenne: kahi syrjätiili - vuorivilla 100mm - kahi normitiili

Miltä tällainen projekti kuulostaa muiden korviin? Onko vastaavaa runkoa kellään muulla täällä? Tuleeko tuosta mieleen mitään hyviä ja huonoja puolia verrattuna puurunkoiseen taloon?