Projektiksi rintamamiestalon tapainen kivitalo

Juuri ostanut rintamamiestalon? Aikeissa hankkia rintamamiestalo? Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Projektiksi rintamamiestalon tapainen kivitalo

ViestiKirjoittaja Assa päivämäärä Ke Touko 02, 2018 16:47

Edit: Jälkikäteen ajateltuna tämä aloitus olisi pitänyt tehdä projektit-puolelle sillä kaupat on jo talosta sovittu.

Olin pitkään ostamassa aitoa 40-luvun rintsikkaa, mutta erinäisten mutkien kautta päädyin kuitenkin 60-luvun alun vaihtoehtoon. Talo on siis 1.5-kerroksinen rintamamiestalo kellarilla. Talo on tiilirunkoinen johon on tehty isompi remontti 80-luvulla. Tällöin on taloa lisäeristetty ja kattoa nostettu niin, että yläkerros saatiin asumiskäyttöön.

Talossa on kuitenkin muutama selkeä ongelmakohta:
- Kellarissa sokkelin sisässä on käytetty orgaanista materiaalia (ilmeisesti korkkia) jossa on mikrobikasvustoa. Osa aineenvaihduntakaasuista pääsee sisälle, sillä homekoira oli hyvin kiinnostunut kellarista. Kellarissa ei ole näkyvillä orgaanista materiaalia, joten syynä täytyy olle tuo eriste. Omaan nenään talossa ei haissut mikään.
- Sähkökulutus on valtava: 34 000kWh. Talossa on varaava sähkölämmitys vesikiertoisilla pattereilla.
- 80-luvulla lisäeristys tehty sisäpuolelle jollain muovieristeellä. Kuntotarkastuksessa löytyi, että vanhat tapetitkin oli jätetty lisäeristeen alla, joten rakenne on hieman epäilyttävä. Missä tuossakin lienee kastepiste.
- Vesijohdot, viemärit, sähköt yms. teknisen käyttöikänsä päässä. Peltikatostakin on lähtenyt maali/pinnoite.

Tuo kellarin kosteusongelma ja etenkin mikrobit on se pahin pelon aihe. Tarkoitus olisi heti ensimmäisenä selvittää. että saisiko sokkelia purettua ulkoa päin niin, että eristeen saisi pois. Rakennekuvien perusteella ulompi kerros harkkoa olisi ohuempi ja toivottavasti ei kantava rakenne. Saan talon haltuuni vasta kesällä, joten sillon pääsee tarkemmin tutkimaan rakenteita ja hakemaan asiantuntijoilta neuvoa.

Koetan olla pumppaamatta projektiin kovin paljoa rahaa ennen kun on täysi varmuus, että talosta saa riskirakenteet ja homeet pois. Tässä vaiheessa on kuitenkin riskinä, että talo olisi järkevin purkaa. Sitten jos kellarin saa kuntoon, niin salaojat, lämmitysjärjestelmän uusiminen maalämpöön, vedet, viemäri, sähköt ja katto. Varmaan tuossa järjestyksessä. Projektia riittää varmasti vuosiksi jo tuossa.

Tässä kuva 80-luvulla tehdyistä remointeista. Käsittääkseni koko talossa kuitenkin tuo sama seinärakenne: kahi syrjätiili - vuorivilla 100mm - kahi normitiili

Kuva

Miltä tällainen projekti kuulostaa muiden korviin? Onko vastaavaa runkoa kellään muulla täällä? Tuleeko tuosta mieleen mitään hyviä ja huonoja puolia verrattuna puurunkoiseen taloon?
Assa
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2018 15:41
Paikkakunta: Oulu

Re: Projektiksi rintamamiestalon tapainen kivitalo

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä To Touko 03, 2018 11:22

EPS eristys sisäpuolella...onhan ilmanvaihto tehty myös?

Sokkeli tai maanpainemuuri on varmaankin tehty kahdesta harkosta tai sitten jostain harkkotuotteesta jossa se korkki on valmiina välissä. En ole törmännyt tuollaiseen.

Ota suunnittelija katsomaan miten tuon teet mutta kutina on, ettei ulkopuolelta onnistu, koska tuo tiiliverhoilu makaa siinä päällä ja sisältä ei onnistu, koska sisäpuolella makaa tuo runkotiili....


Sitten jos purkamaan ei pysty niin seuraavaksi kapselointi. Voi olla ainoakin mahdolllinen tapa. Tuohon on spesiaalilaasteja vaikka Ardexilla. Mutta se ulkopuoli pitää kuivata jokatapauksessa....salaojat ja pystysalaojat (ne fuktisol/isodrän jne)

Mutta on niiiiin erilainen kuin rintsikka .....
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3497
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Projektiksi rintamamiestalon tapainen kivitalo

ViestiKirjoittaja Assa päivämäärä To Touko 03, 2018 19:08

Kiiti, pitää yrittää löytää joku hyvä suunnittelija täältä Oulusta. Ei tällä taida tosiaan olla mitään tekemistä rintsikan kaa, vaikka talo ulkoisesti moiselta näyttääkin. Ilmanvaihto oli kunnossa. Koneellinen ilmastointi oli kans 80-luvulla tähän lisätty.

Kapselointi ei mahda onnistua sillä kellarin eristetila vaikuttaisi olevan yhteydessä yläkerrosten villa-eristeeseen. Mietin, että pystyisikö koko tiilikuorta ottamaan alas. Samalla voisi lisätä eristevahvuuksia ja tehdä vaikka uusi puu-kuori. Mutta turhapa sitä spekuloida tässä vaiheessa vielä kun on niin vähän faktaa talosta.
Assa
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2018 15:41
Paikkakunta: Oulu

Re: Projektiksi rintamamiestalon tapainen kivitalo

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä To Touko 03, 2018 20:11

[quote="Assa". Mietin, että pystyisikö koko tiilikuorta ottamaan alas. Samalla voisi lisätä eristevahvuuksia ja tehdä vaikka uusi puu-kuori..[/quote]

Vaikka onkin tehtävissä...on jo aika lähellä koko talon purkamista plus arkkitehtuuria on vaikea saada istumaan mitenkään hyvännäköisesti.


Mut tehtävissä :roll:
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3497
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430


Palaa alueelle RMT:n hankinta - kysy kokeneemmilta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa