Apua ja kokemuksia kaivataan

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Apua ja kokemuksia kaivataan

ViestiKirjoittaja luoni päivämäärä To Heinä 18, 2019 12:23

Tervehdys!

Pitkään olen näitä foorumeita selaillut anonyymina ja rmt:n omistajana vuodesta 2014 lähtien. Asustelen v. 1942 rakennetussa rintamamiestalossa, jossa 3 asuinkerrosta käytössä (n. 150m2). Taloa on peruskorjattu runsaasti viimeisen 20 vuoden aikana, mutta viemärit talon alta ovat vielä uusimatta. Viemärit kuitenkin ovat kuvausten perusteella ehjät. Remontti meillä nyt kovasti ollut suunnitteilla, mutta toteutustavan kanssa tässä lähinnä haen tukea.

Taustatietoa: Kellaritila on siis lämmin ja siellä sijaitsee sauna, suihku, pieni varastokoppi, "aula", yksi oleskeluhuone sekä kodinhoitohuone. Oleskeluhuone olisi tarkoitus jatkossa ottaa yhdelle lapselle käyttöön, siitä on kulku ulos alapihalle. Taloon on tehty 2000-luvun vaihteessa salaojat, tehty vesiurat ja maa täytetty kivillä + laitettu patolevyt. Patolevyjä vasten on ulkopuolella styroksia. Jostain syystä kuitenkin sadevesijärjestelmä on jäänyt tekemättä. Pihalla kuitenkaan vettä ei ole lillunut kovillakaan sateilla, maa vetää hyvin. Kosteusongelmia ei kellarissa ole ollut näiden viiden vuoden aikana eikä vettä ole kellarin lattioilla näkynyt muuta kuin vesiputkien kondenssivettä, mittarin mukaan kosteutta on ollut 50-75 kieppeillä kun satunnaisesti sitä olen seurannut. Kellarissa on rivinteeraukset lähes kaikissa maata vasten olevissa seinissä.

Elikkä tätä koko remonttiasiaa ollaan pohdittu jo toista vuotta ja erilaisia visioita tässä on matkan varrella ollut. Alunperin oli tarkoitus aukaista koko kellari ja eristää asianmukaisesti sekä laittaa vesikiertoinen lattialämmitys. Perheen arjen pyörittämisen kannalta tästä ajatuksesta kuitenkin luovuttiin, kun pitäisi pystyä olemaan minimissään 2-3kk ilman pesutiloja yms. eikä se ajatuksen tasolla onnistu useamman lapsen kanssa. Myös muuttamista suurempaan asuntoon ollaan mietitty, mutta eipä sopivia taloja ole löytynyt. Nyt ajatuksena ollut teettää roilottamalla/piikkaamalla vanhat viemärilinjat auki ja vaihdattaa ne muovisiin. Samalla tietenkin menisi uusiksi suihku ja saunakin, hetkellisesti joutuisi olemaan ilman niitä. Lisäksi samaan syssyyn ollaan pohdittu salaojaremontin teettämistä. Oikeastaan kysymyksenä on, että kuinkahan kannattavaa mahtaa olla salaojaremontin tekeminen Fuktisolilla, kun kellarissa ei ongelmia ole ollut? Tietääkseni tämä patolevy+styroksi kombo ei kuitenkaan mikään paras ratkaisu nykypäivän tiedon mukaan ole ja sadevedet on nyt johdettu erilaisilla viritelmillä talon nurkilta pidemmälle. Onnistuuko viemärilinjojen roilottaminen/piikkaaminen kuinka helposti, onko kokemuksia? Onko muita ideoita, ajatuksia tai kokemuksia?
Sellainen vielä mainittakoon, että kokenut rakennesuunnittelija tässä poikkesi lyhyesti pari kk sitten katsomassa kellaria sekä muita tiloja (väliseinän purku suunnitteilla) ja totesi vaan ettei kellarin lattia ainakaan kantava ole, joten piikata sen voisi. Oli sitä mieltä, että salaojien ja sadevesijärjestelmän laittaminen kuntoon voisi kuitenkin olla järkevämpää.
luoni
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Su Kesä 09, 2019 13:29
Paikkakunta: Sastamala

Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa