Kellarin seiniin sisäpuolen pintaremppa

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Kellarin seiniin sisäpuolen pintaremppa

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Ma Marras 04, 2019 12:10

Moi!

Aiheesta varmasti vatvottu tuhat kertaa ja olen kyllä lukenutkin viestiketjuja. Eli selväksi on tullut että aloitetaan ulkoa ja laitetaan patolevyt, kapilaarikatkot ym...
Tähän vain ei nyt riitä rahkeet (lue rahat). Mutta kuitenkin haluaisin tuota kamalan näköistä kellaria hiemabn pinnoiltaan siistiä. Kellarissa on tällähetkellä pesukone, vanha parunakellari joka toimii varastona. pannuhuone ja saunatilat.

Rakenteista ei oikeastaan ole käsitystä kun kukaan ei ole kertomassa miten tehty. Oletuksena siis että ei ole salaojia, eikä mitään nykyaikaisvaatimuksien mukaisia rakenteita. Ulkopuolella maanpäällä sokkelin pinnassa näkyis olevan styroksia, tiedä sitten jatkuuko maan alla.
Mitenkään erityisen märkää ei kellarissa ole. siis ainakaan mitään näkyvää...vesilammikoita tms.

Sisäpuolella ulkoseinissä (oletan että suoraan betonissa) styrox ja sen päällä kipsilevy.
Ajatuksena oli että jos olisin kokeillut ihan vain taiteilla vaikka saneerauslaastilla kipsilevyn päälle uuden pinnan. Onko tämä ihan tuhoontuomittu ajatus, vai pitäisikö ehdottomasti repiä styroksit betoniseinästä ja jättää silleen (maalata kalkkimaalilla) että olis mahdollista kuivua sisäänpäin, kun ulkopuolen rakenteesta ei tietoa. vai mikä olisi turvallisin ratkaisu sen puolesta. Voisin veikata että styroksit jollakin liimalla seinissä ja veikkaan että sitä ei ola säästelty, vaikka kaikessa muussa onkin =)

Tiedän ettei tähän mitään yksiselittistä vastausta ole mutta voisiko ajatella että ihan vain pinnoittaisin tuon olemassaolevan kipsilevyn päälle ja antaisin rakenteiden olla ninkuin on.
Se ei olisi rahallisesti eikä työnäkään ihan hirvee homma. vaikka siis joskus joutuisikin purkaa.

Kiitän jos jaksatte vastata
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 420
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Kellarin seiniin sisäpuolen pintaremppa

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Ma Marras 04, 2019 12:14

..niin ja tämä pintaehostus olisi tulossa vain kellarin rappusiin/yhteen huoneeseen, jossa on pesukone. Eli tämä huone on osittain maanpinnan yläpuolella kun on rappusten kanssa samaa tilaa.
Viereisessä huoneessa on öljypannu. Olen pitänyt paloovea raollaan (tiedän ettei sais) koska vois kuvitella että kattilan palotapahtuma aikas hyvin liikuttaa ilmaa kellarissa. kesäisinkin siinä poltetaan puita kun lämmitetään käyttövesi.
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 420
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Kellarin seiniin sisäpuolen pintaremppa

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Ma Marras 04, 2019 16:07

ja vielä lisäkysymys. Voiko esim. kipsilaastia käyttää kellarissa? Vai mikä olisi hyvä materiaali kun esimerkiksi kellariin menevien rappujen "katto" on yläkeetaan menevän portaikon toinen puoli(?) ja se on myös levytetty ja on tietysti sellainen kulmikas ja ajattelin että jos saisi jollain materiaalilla sen verran paksun kerroksen että saisi vähän häivytettyä näitä paikkoja.
Ei ole kokemust kipsilaastista, mutta uin että sitä voi paksuinakin kerroksina käyttää. jääkö siitä sellainen kipsinen, pölyävä pinta vai millaiseksi se menee? voiko maalata/tai sävyttää
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 420
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Kellarin seiniin sisäpuolen pintaremppa

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Ma Marras 04, 2019 18:40

Edittiä sen verran että kun nyt tutkin niin ulkoseinissä saattaa olla jonkunnäköinen rivinteeraus.
Aikoinaan kun piikkasin pesutiloista(talon toisesta päästä) lattian pois. Oli siellä muistaakseni muurattu rivinteeraus niin että tiilet pystyssä. Tosta kun silmämääräisesti yrittää arvioida paksuutta niin voisi olla tässäkin sama juttu.
Kun koputtelin yhtä seinää jossa ei ole kipsilevyä, kuulosti se ontolta. Eli voisi olla rivinteeraus.
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 420
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Kellarin seiniin sisäpuolen pintaremppa

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Ma Marras 04, 2019 20:17

nyt kun kysely aloitettiin niin kysellään lisää =).
Eli kellarin seinässä, lattian rajassa on reikä josta menee ulkorakennukseen betoniputken sisällä vesi ja patteriputket. reikä on täytetty lasivillalla. myös märkää hiekkaa siellä oli koska heti ensimmäinen liitos putkissa ei ole paikallaan. Kannattaisiko reikään tuutata vaikka urtsivaahtoa ettei sieltä tulee ainakaan ilmaa sisälle?

Kiitos ja anteeks :oops:
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 420
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Kellarin seiniin sisäpuolen pintaremppa

ViestiKirjoittaja Topi R päivämäärä Pe Marras 15, 2019 0:45

En tiedä mikä on oikea tapa, josko sitä edes onkaan. Mutta:

1. Patolevy sokkelin ulkopuolelle? Harkitse ehdottomasti Fuktisol/Isodrän remppaa sinne. Patolevyllä ei saa ulospäin kuivavaa rakennetta.

2. Itse olen käyttänyt sokkelinoikaisulaastia. Se on sementtipohjainen ja hengittää (päästää vesihöyryä läpi) ja sietää kastumista. Suoraan betonipintaan (tiilipintaan (rivinteeraukseen) en ole kokeillut). Kannattaa kastella betonipinta todella hyvin ennen laastin levittämistä (muuten imee sen kuivaksi liian vikkelään) ja testata kuinka märkää mössön pitää olla kun sitä levittää. Kovin paksua kerrosta ei voi kerralla tehdä.

3. Patteriputket (jos teräs/rautaputkia) märässä hiekassa ruostuu pikkuhiljaa. Kannattaa arvioida niiden kunto ja vaihtaa jos vähänkään epäilyttää. Jos tukit reiän ja jos vesiputki (sinkitty esim?) päättää ruveta vuotamaan, et välttis huomaa vuotoa ennenkuin vuotanut määrä on kymmeniä/satoja kuutioita.

4. En menisi rivinteerauksenkaan pintaan laittamaan mitään mikä ei hengitä & kestä kosteutta. Ennenkuin on varmistanut että seinä voi kuivaa ulospäin (Fuktisol/Isodrän).
Purin kesällä yhden seinän rivinteerauksen ja tiilet olivat kyllä aivan kuivat, mutta silti en menisi niitä tukkimaan (nuissa oli laatat pinnassa, eli hengittävyys oli isolta osin kyllä tukittu).

Märkyydestä. Samaisen huoneen lattian piikkasin kesällä pois (ehkä 25 cm alempana maapinta nyt kuin aiemmin betonin pinta). Nyt kun on satanut paljon, ni sinne kertyy 2-4 cm vettä, pinta luultavasti salaojaputkien alapuolella, pitänee kaivaa ne syvemmälle kun Fuktisolin sinne sokkelin viereen pistää. Samoin ajatuksissa on johonkin kellarin nurkkaan kaivaa 30-50cm syvä "kaivo", johon voi tiputtaa uppopumpun tms varoiksi. Tai edes vedenpintahälyttimen...

-Topi
Topi R
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 35
Liittynyt: Pe Syys 08, 2017 16:25
Paikkakunta: Pirkkala

Re: Kellarin seiniin sisäpuolen pintaremppa

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Ti Marras 19, 2019 13:51

kiitos viestistäsi. piti poistaa koko ketju kun ei vastauksia tullut, mutten löytänyt kohtaa josta sen saan poistettua =)
Tosiaan vallihaudan kauivuusen ei nyt riitä rahkeet.
Mutta siis joo. tein ratkaisun ja vetelin jo laastit kipsilevyn päälle. sahasin muutamia aukkoja kokeeksi tuohon kipsilevyyn joka on maanvaraista seinää vasten. Ei näkynyt kipsilevyssä mitään pisteitä tms. merkkejä kosteudesta. Joten ajattelin sitten ettei tämä laasti siinä päällä paljoa asiaa muuta.
Laastina käytin käsikipsilaastia.

Täytin myös urtsilla sen reiän josta putket talliin menee. Patteri putket jotka sinne menee ei ole enää edes käytössä (tallissa ilmalämpöpumppu) joten niiden happaneminen ei sinänsä ole ongelma. Kupariset vesiputket sieltä vielä menee, tosin niissäkään ei ole nyt vuosiin ollut vettä kun halkesi tallista yksi putki pakkasessa.
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 420
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa


Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 3 vierailijaa