Mikä ihme on tämä rakenne?

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Mikä ihme on tämä rakenne?

ViestiKirjoittaja kissaukko päivämäärä La Marras 02, 2019 21:16

Olen tuota vuonna -53 tehtyä laajennusta purkanut kellarissa ja nyt löytyi viimein se syyllinen, joka teki talvisin kellarin hajun huoneeseen.
Eli seinän rakenne on nyt ulkoa sisälle päin isodrän, bitumin riekaleita (koittivat sitä poistaa, mutta kuoppiin jäi), betoni ja ihan OK kunnossa oleva bitumi.

Tuossa seinässä oli toja-levy ja sen päällä rappauksen tapainen pinnoitus. Ei ollut asbestia, eikä sementtiäkään. Pintamaali piti kasassa.

Mutta se haisija. Seinään on naulattu lautoja. Lautoihin oli naulattu toja-levy. Mutta mihin nuo sisäpuolella olevat laudat kiinnittyvät? Bitumin alla oli toinen lauta ja välissä tosiaan bitumi ja tuo sisäpuolen lauta sen päällä. Ja tuo mätä lauta on jätetty sinne valun aikana kun sillä on oma kolo siinä valussa. Ja nythän tuo betonin sisässä oleva lauta on tummunut ajatus puusta.

Noh. Piikkaan koko bitumin ja sementittömät kohdat betonista pois. Samalla tulee kyllä revittyä nuokin mätäpaiseet hukkaan.

Onko tuollainen rakenne ollut joskus yleinenkin vai pitääkö tilata museovirasto taltioimaan ainutlaatuista nykytietämyksen mukaista vanhaa pöljyyttä?
kissaukko
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: La Heinä 27, 2019 14:47
Paikkakunta: Tampere

Re: Mikä ihme on tämä rakenne?

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Ti Marras 05, 2019 10:38

Betoni ja puurakenne yhdessä on lähes aina riski- ja ongelmarakenne. Tojalevy eristys ei niinkään harvinainen tuote rintamamiestaloissa.
Kellarinseinä on ollut kostea varsin pitkään ja kuivuminen vie jonkin aikaa. Riippuu kellarin lämpötilasta, ulkopuolisen salaojittavan hengittävän eristeen paksuudesta, kellarinseinän tiheydestä, kapillaarisuuden määrästä jne...
Homeasioista riittää mielipiteitä, eri ammattilaisillakin, itse olen niissä amatööri ja puheiden varassa niin kuin moni muukin. Väitetään homesienten aktivoituvan entisestään, kun rakenne alkaa kuivua ja hajuakin tulee enemmän. Turvallisinta on poistaa kaikki puumateriaali, vaikka työlästä usein onkin. Desinfioida kellarinseinä, puhalluslampulla ( toho, Kosani ), tai homemyrkyillä.
Parasta olisi jos kellarinseinän eristys olisi kaikki ulkopuolella, poistuu kesän, sekä talven kondenssiongelmatkin. Bitumin poisto edes osittain ulkopinnasta on usein riittävää, kaikkea ei tarvitse saada poistettua.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2188
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36


Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa