Hämäkinseitti vai jokin muu?

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

Hämäkinseitti vai jokin muu?

ViestiKirjoittaja SikariSakari päivämäärä Ma Touko 27, 2019 13:25

Meillä on 1920 rakennettu vanha okt. Mitään salaojia ei tässä ole. Sokkelin alta löytyy kiviä. Tuuletusaukkoja on kaksi pientä ja yksi isompi 50x50 mistä pääsee ryömimään sisään. Korkeus tuolla rossipohjassa on noin 50cm. Hieman kellarin tai maan tuoksua, mutta ei mitään voimakasta. Koitin myös puukolla noita puita ja vaikutti todella kovilta.

Tuossa isoimman tuuletusaukon kohdalta otin nämä kuvat. Hämähäkkejä oli aukolla ja myös seittejä. Mietinkin onko nämä kuvissa näkyvät seittiä vai jotain sientä? Osaako joku sanoa kuvien perusteella? Kohta oli tosiaan tuossa isoimman aukon kohdalla.

Kuva
Kuva
SikariSakari
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ma Maalis 20, 2017 22:32
Paikkakunta: Nakkila

Re: Hämäkinseitti vai jokin muu?

ViestiKirjoittaja Reiska22 päivämäärä Ma Touko 27, 2019 14:29

Sanoisin, että ovat hämähäkinseittiä. Meillä on aivan samannäköistä harsoa siellä täällä alapohjassa. Samoin siellä asustelee lukuisia täysin mustia 4-5 cm halkaisijaltaan (jalat mukana) olevia hämähäkkejä. Viihtyvät noissa oloissa hyvin, mutta aika karmivia kavereita ovat. Välillä kun on lattia ollut auki remontin aikana, tunkevat sisälle asuntoon. Naisväki ei kiittele :-D
Sokkelin halkeaman kohdalla talon alla oli yksi pieni "homeläntti", ilmeisesti halkeaman suulla on jossain kohtaa ollut kosteusteknisesti hyvät olosuhteet. Se oli aivan erilainen koostumukseltaan ja lensi pikaisesti mäkeen. Normaalisti vastaavia länttejä en ole alapohjassa nähnyt.

En huolestuisi.
1929 rakennettu hirsitalo, jossa on aikas paljon työnsarkaa.
Reiska22
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 84
Liittynyt: Su Tammi 18, 2015 17:11
Paikkakunta: Akaa

Re: Hämäkinseitti vai jokin muu?

ViestiKirjoittaja SikariSakari päivämäärä Ma Touko 27, 2019 14:40

Suuri kiitos vastauksesta. Itse kun olen vielä kovin aloittelija näissä touhuissa :roll: Kuulin joskus vanhemmalta rakennusmieheltä, että hämähäkit eivät viihtyisi homeisissa paikoissa. En tiedä onko vain jokin legenda vaiko ihan totta. Hurjan näköisiä tosiaan nämä pienet tappajat, mutta arvostan kyllä ja kuuluvat sinne missä ovat.
SikariSakari
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ma Maalis 20, 2017 22:32
Paikkakunta: Nakkila

Re: Hämäkinseitti vai jokin muu?

ViestiKirjoittaja Reiska22 päivämäärä Ti Touko 28, 2019 7:47

Samaa olen kuullut sanottavan hämähäkeistä, etteivät hometaloissa viihtyisi. En tiedä, onko siinä mitään perää. Suosittu lause ainakin vanhoja taloja myyvien välittäjien suusta.
Hämähäkit syövät muita öttiäisiä, eli siinäkin mielessä ovat hyödyllisiä otuksia. Kaikki öttiäiset taas eivät välttämättä viihdy sellaisessa talossa, jossa on homeongelma/paljon kosteutta ja ummehtunutta. Hmm...

Rakennuspaikalla on suuri merkitys, kun salaojia ei ole. Eipä ole meilläkään, mutta silti alapohja on suhteellisen hyvässä kunnossa. Yhdelle seinustalle tuntuu hieman kertyvän kosteutta, mutta silti alapohjassa on kuivaa maan pinnasta kokeiltuna. Sitten kun maata hieman kaivelee, huomaa minkä seinustan maa kerää kosteutta sadekausina. Alapohjassa on kaikenlaista orgaanista materiaalia hirsien veistosta syntyneistä lastuista lähtien, mutta kaikki ovat hyvässä kunnossa. Olen kuullut, ettei pelkkä kosteus ja lämpötila välttämättä riitä homeen viihtymiseen, pitää myös olla vedoton paikka. Sikäli tämä lienee totta, että alapohjassa käy selvä huiku tuuletuksen ansiosta.

Suurin ongelma on osata suodattaa kaikista nykyohjeista ne olennaisimmat, ettei lähde liikaa sotkemaan vanhan talon tasapainoa :-D Esim. kaiken puulastun voisi ottaa alapohjasta pois ja laittaa soraa tilalle. Toisaalta, miksi ryhtyä moiseen työlääseen hommaan jos nykyinen systeemi näyttää toimivan?

Tuskin se yhtäkkiä homehtuu ja romahtaa kasaan, jos on 100 vuotta jo siinä pysynyt. Alapohjaa on silti hyvä seurata säännöllisesti, vaikkei mikään mukava paikka olekaan. Itse olen henkisesti varautunut siihen, että jossain vaiheessa alin hirsikerta pitänee vaihtaa. Se on ennenkin kuulunut "tavalliseen" rakennuksen huoltoon, eikä pitäisi olla ammattilaisille mikään amerikan temppu. Hurjalta kuulostava toimepide maallikon korvaan, tosin.
1929 rakennettu hirsitalo, jossa on aikas paljon työnsarkaa.
Reiska22
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 84
Liittynyt: Su Tammi 18, 2015 17:11
Paikkakunta: Akaa

Re: Hämäkinseitti vai jokin muu?

ViestiKirjoittaja SikariSakari päivämäärä Ti Touko 28, 2019 15:57

Kiitos Reiska vastauksesta.

Meidän alapohjasta en osaa täysin sanoa missä kunnossa on. Opittavaa on näistä vanhoista taloista paljon vielä edessä :shock: En haluaisi sotkea liiaksi tosiaan tuota vanhan talon tasapainoa. Kyselin kyllä joskus pitäisikö tähän salaojat asentaa, mutta kun tutkimme tuota miten on tehty, niin vanha herra sanoi että ei ole hyötyä salaojista, koska sokkeli on maantasalla luonnonkivien päällä. Sadevesi rännit asennutimme taloon viime kesänä, koska niitä ei ole muistaakseni tässä ollut koskaan. Sekin jo auttanee paljon.

Haluan varmistua että siellä nyt ei ainakaan muhisi mikään pommi. Ja tietoa tuosta alapohjasta missä kunnossa on. Laitoin kosteusmittarit pariin kohtaan alapohjaan. Aika isoja lukeamia sieltä näytti. Tein tästä oman postauksen koska aihe on jo omansa viewtopic.php?f=17&t=25362
SikariSakari
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ma Maalis 20, 2017 22:32
Paikkakunta: Nakkila


Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa