LAATU,LAATU,LAATU

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

LAATU,LAATU,LAATU

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Ti Heinä 30, 2019 14:05

Olen aikaisemminkin kirjoitellut laadun merkityksestä salaojaremonttienkin yhteydessä, kertaus on opintojen äiti sanotaan.
Työ on tietysti aina hyvä tehdä kerralla kunnolla pitkin seinänvieriä, ammattimies ei kiertele kuisteja ja portaita. Salaojituksesta paljon kirjoitellaan , mutta rintamamiestalon perustusten suurin kosteusongelma on kapillaarinen kosteudennousu. Se saadaan kuivumaan perustus eristämällä ulospäin hengittäväksi, eli vesihöyryn paineen avulla. Samalla hoituu myös viileän maata vasten olevan kellarinseinän kesäaikainen kondenssi. Työtä on tietysti hieman enemmän ja kustannuksia kun ei oiota, mutta lopputulos palkitsee kuivana ja kosteusteknisesti toimivana kellarina, joka säästää myös energiaa.
Työn laatu on tärkeää, mutta myös käytettävien tarvikkeiden laatu, sitäkään ei koskaan korosteta liikaa. Rintamamiestalon perustusten salaojituskorjaus mahdollisine hulevesiliitoksineen voi kustantaa jopa 30 000 €, mutta laadukkaimmat tarvikkeet siinä 3500,00 €. Miksi käyttäisin heikkolaatuisia salaojitusputkia, tiivisteettömiä rännivesiputkia, lukitsemattomia tarkastuskaivojen suoja hattuja, röpöllisiä haitariosia roskia keräämässä, joilla ei vielä saa yhtään rännisuppiloakaan suoraksi.
Suojalistojen kuuluu sijaita sentin pari maan alla ja kiinnitys ruostumattomilla kiinnikkeillä, tiivistysliimat vielä käyttötarkoitukseen tehdyillä, ei saniteetti silikoneilla. Käytettäessä salaojittavia lämmöneristeitä, vaakapalasten välissä Fuktisol Gore anturakaistaa, joka pitää ja ohjaa vettä, mutta päästää vesihöyryä lävitseen tehostaen anturan kuivumista. Muovikalvot voivat olla hyvinkin huonolaatuisia ja syytä välttää.
C 2 ohje on myös hyvä lukea, ennen työn aloitusta, ei unohdu salaojitusputken alta 100 mm kerros salaojitussepeliä ja työkin on mukavampi, sekä helpompi toteuttaa.
Kellarinseinä kuivuminen tehostuu, kun poistaa tarvittaessa tiivistä bitumia ym. ulkopinnasta, jotta kosteus pääsee ulos. Höyrynpaine-eroa voi parantaa 200 mm kerroksella salaojittavaa eristettä ja anturan eristäminen on tärkeintä, jotta kuivuminen tapahtuu pääsääntöisesti jo lattiapinnan alapuolella.
Ongelmia teettää: Kalliossa kiinni olevat rakenteet, kivilatomot ja epämääräiset betonivalut anturoissa. Parasta onkin valaa anturat suoriksi ja piikata ylimääräiset purskeet pois haittaamasta asennusta. Kalliossa kiinni olevissa rakenteissa yleisesti paras tapa on louhia kanaalia talon ympäri, betoni holkat ja bitumointi, sekä vesitaskujen täyttö betonilla ovat osoittautuneet epävarmoiksi. Taas maksaa, mutta nukkuu yönsä paremmin ja myydessä hikoiluttaa vähemmän.
Vielä lopuksi kaivoista, salaojien tarkastuskaivoina parhaita ovat tehdastekoiset teleskooppikaivot, joissa 5 tn kestävät lukittavat kannet. Kansi kestää ruohonleikkurit ja henkilöautot, sekä ovat turvallisia lapsiperheille. Perusvesikaivot varustetaan padotusventtiilein ja mikäli joudutaan käyttämään pumppaamoa, niin pumpataan vain salaojavesiä. Toimintavarmuus paranee ja selvitään pienemmällä pumpulla.
Perusvesikaivosta lähtevään putkitukseen tulee rakentaa vielä savisulku, jotta pohja sorastuksia tai sepelöintejä pitkin ei pääse vesi virtaamaan kohti talon perustuksia.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2153
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa