Kellarin paneloinnin takainen löydös

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

Kellarin paneloinnin takainen löydös

ViestiKirjoittaja Rikhardos päivämäärä Ke Elo 21, 2019 12:14

Purkaessani kellariin väsättyä oleskelutilaa, löysin kellarin nurkasta hieman tummaa.
Kyseessä siis jokseenkin yhtenäinen matto jotain ikävää (hometta vai sädesientä vai molempia?). Ei tuo mitään bitumia tai kreosoottiakaan oikein voi olla, koska on vain maalin päällä. Ja ympäristössä näkyy sieniltä näyttäviä laikkuja.
Muutama kuva: https://imgur.com/a/G2aFotM
Jostain syystä kuvista tuli vähän huonoja, mutta pointin saa selville. Katonrajassa näkyy kalkkihärmää ja hämähäkinseittiä.

Hieman tummaa löytyy myös kellariin johtavien portaiden viereltä. Portaiden alla pieni alue maanvaraisena ja maa tuntuu saviselta, joten en ihmettele jos se nurkka on kostea.
Vähän taustaa talosta:

Rakennettu 50-luvun alussa. Kellari pidetty pääosin kylmillään, kellarissa alkuperäinen sauna ja jälkikäteen tehty suihkuhuone, jossa lattialämmitys. Ilmanvaihto lähes olematon kyseisessä kopissa.
Ei salaojia, toinen kuvan nurkan seinustoista on suoraan kadulle, asfaltti tulee sokkeliin kiinni. Tässä välissä on patolevy, mutta ei mitään muuta. Vedet on johdettu siten että valuvat asfalttia pitkin jalkakäytävältä autotielle. Ei jää lojumaan nurkalle, mutta en tiedä kuinka huokoista tuo asfaltti on. Muuten sadevet on ohjattu asialliseti pois nurkilta.

Kellarin seinät on maalattu jollain lateksimaalilla ja osittain peitetty laudoilla. Seinissä on pystykoolaus ja lautojen väleissä on ollut pieni rako. Kaikesta päätellen panelointi on tehty tuon tavaran päälle.
Käydessäni näytössä ja kuntotarkastuksessa kellari ei haissut miltään, mutta tullessamme taloon ensimmäistä kertaa, oli kellarissa havaittavissa pientä "kellarin hajua". Nyt kun noita lautoja on irroteltu, on hajukin kyllä voimistunut. Kuntotarkastaja ei maininnut portaikon nurkassa olevasta tummentumasta mitään, joten en siitä huolestunut. Tähän asti oletin hajun tulevan siitä portaikon maanvaraisesta osuudesta.

Noh, ajatukseni on nyt alipainestaa alakerta, muovittaa kaikki kulkuaukot ja ensiksi toholla paistaa pöpöjä ja sen jälkeen hioa kerros tavaraa pois.
Tässä huolettaa nyt kuitenkin se, että tuota kasvustoa on kyllä todella paljon ja noin epätasaisesta ja huokoisesta betonista on oletettavasti melko hankalaa saada ihan kaikkea poistettua.
Ongelmaahan tämä ei tietysti poista, mutta pakko kai nuo on poistaa jotta täällä viitsii asustaa. Mahdollisesti väärän maalin poistaminenkin saattaisi vähän parantaa tilannetta.

Jos seinä on musta kellarin kattoon asti, niin sokkelikin lienee kostea runkoon asti? Puukolla kokeilin rungon alajuoksua nurkalla ja se kyllä tuntui ihan terveeltä.

Kysymys arvoisalle raadille onkin, että onko tuollaista kasvustoa mahdollista poistaa täysin vai pitääkö polttaa sillä toholla koko talo?

Olkaa helliä, tämä on ensimmäinen kirjoitus palstalle.
Rikhardos
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Su Kesä 02, 2019 9:49
Paikkakunta: Tampere

Re: Kellarin paneloinnin takainen löydös

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Ke Elo 21, 2019 22:27

Jotainhan tuossa voisi kasvaa...raaputtele näytteet ja lähetä analyysiin tai myös kunnan terveysjuubat auttaa mielellään.

Jos tuo tohottaminen auttaisi, niin sillein noita korjattaisiin. Ei siis auta...

Ota ensin selvää ja sit toiminta sen mukaan.
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3447
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Kellarin paneloinnin takainen löydös

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä To Elo 22, 2019 16:45

Valitettavasti kyseessä on vähän suuremmat hommat, remontti pitäisi alkaa ulkopuolelta. Paneelien takana olevat märät kulmat yleisesti syöksytorvien aikaansaamia. Kellarinseinän alaosaa rasittaa kapillaarinen kosteudennousu, joka ei poistu patolevyllä. Kapillaarikatkoa ei ole järkevin kustannuksin mahdollista jälkikäteen anturan alle asentaa. On eristettävä ulkopuolelta hengittävällä salaojittavalla lämmöneristeellä, mieluiten 200 mm kerros. Näin saadaan suurempi lämpötilaero ja vesihöyryn osapaine-ero ulospäin. Kellarinseinä kuivuu ja homeilta poistuu kosteuden laskiessa elinmahdollisuus. Usein rännivesijärjestelmät ovat alkeellisia ja nekin on järkevää samalla uusia kumitiivisteisin viemäriputkin.
Maata kun kaivetaan, niin pääsääntöisesti myös viemärit ja vesijohdot uusitaan, mahdollisesti myös hulevesiliitos kunnan verkkoon.
Toho on aivan ok. kunhan seinä saadaan ensin kuivaksi, tietysti tulityötä tulityökortteineen, pari sammuttajaa ja vesiämpäriä.
Kalkkihärmää muodostuu, kun rakenne kuivuu jää suolat seinän pintaan.
Panelihommat maanalaisessa kellarinseinässä yhtä huono ratkaisu, kuin puulattia lämmöneristämättömän betonilattian päällä, kestoikä kohtuullisen lyhyt.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2177
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36


Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa