Perustus kiinni kalliossa

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

Perustus kiinni kalliossa

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä To Syys 01, 2022 17:29

Osioon tuliko yllätyksiä sopii hyvin talot jotka rakennettu kiinni kallioon. On vesitaskua ja kallionnyppylää joskus hyvinkin paljon.
Ensimmäiset ohjeet yleisesti täyttää vesitaskut betonilla, mutta varsin usein näin on epäonnistuttu. Oikea ajattelutapa on tehdä vedelle ja kosteudelle helpoin tie pois rakennuksesta, tiivistämällä ongelma vain helposti vaihtaa paikkaansa. Kanaalilouhinta kiilaamalla on toimiva vaihtoehto, työläs mutta yleisesti toimiva. Salaojaputki kanaalin pohjalle 100 mm sepeliarinalle ja vesijuoksu korkeimmalla kohtaa 400 mm tulevan lattiapinnan alapuolella. Nykykalustolla ei ole lainkaan niin kallista ja vaikeaa kuin kuvitellaan.
Seinän eristys sitten 200 mm Fuktisol salaojittavaa eristettä niin kuivuu tehokkaasti diffuusioavoimesti ulospäin. Lämmitysenergiaa säästyy, maaperää ei kannata lämmittää. Perustus kuivuu tehokkaasti ulospäin ja vedet virtaa kohti purkuaukkoa. Rännivesijärjestelmät viemäriputkilla ja kumitiivisteillä, vuotamattomin riittävän korkein rännisuppiloin, salaojakaivantoa ei turhaan kannata kuormittaa. Routaeristystähän ei kalliopohja tarvitse ja eduksi myös lämpötilaeroille johon kuivuminen salaojittavilla lämmöneristeillä perustuu.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2236
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa