-67 kaksoislaatta talon salaojat

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

-67 kaksoislaatta talon salaojat

ViestiKirjoittaja 2soislaatta päivämäärä Ma Touko 10, 2021 10:10

Hei foorumille.

1967 rakennettu kaksoislaatta talo kyseessä. Talon piha on savista ja TODELLA routivaa. Sijainti Rovaniemi. Tänä kesänä olisi nyt vihdoin edessä salaoja piharemontti, jossa koko etupiha ja sivupiha kaivetaan auki, eristetään ja laitetaan ja muutetaan laatoille / 0-16 soralle (tampattu) ja tietenkin kaadot talosta 3 metriä joka suuntaan poispäin taloa. Samalla sitten olisi ajankohtaista uusia salaojat, niistä kun ei ole mitään tietoa ovatko ne vaikö eikö edes olemassa, piirrustuksessa kyllä on piirretty.

Kuva

2 eri remontoijaa on antanut tarjouksen. Hinnat ovat samaan suuntaan, mutta tuo sokkelin eristykseen on molemmilla ollut erilainen näkökulma.

Talossahan on myös valesokkeli, joka on eristetty styroksilla ja sen päällä on asbesti levy. Tämä rakenne nousee maanpinnan yläpuolelle valesokkelin korkeudelle, eli maanpäällinen valesokkeli on eristetty. Tämän eristyksen haluan ehdottomasti säästää jotta talossa ei tule talvella vetoa/kylmän tunnetta:

Kuva

Toinen urakoitsija otti yhteyttä suunnittelijaan, joka sanoi että pitäisi tuo asbesti/styroksi purkaa pois, ja tilalle kerroksittain: betoni -> patolevy -> finfoam -> kuitusementtilevy (hydrolevy). Tässä siis eristeen ja betonin väliin tulee tuo nupura patolevykaista. Tarkoitus on kuulemma että koska finfoami ei hengitä, niin JOS tuo betoni valesokkeli hikoaa kosteutta, kosteus menee patolevyä pitkin salaojaan.

Toinen urakoitsija otti yhteyttä toiseen suunnittelijaan ja sieltä taasen tuli ihan eri ratkaisu. Kerroksittain: betoni -> xps (styrox) -> patolevy -> kuitusementtilevy (hydrolevy). Tämä suunnittelija sanoi että ei missään nimessä finfoamia IKINÄ betonia vasten. Ja tässä suunnitelmasa betonia vasten jää siis styroksi, josta kosteus pitäisi siirtyä patolevyyn, joka on rakenteen ulkopuolella.

Kuva

Onko näistä kumpi nyt sitten oikea tapa, vai onko tuohon olemassa vielä joku parempi ratkaisu. Tuo hydrolevy uloimmaksi on sen takia, että sillä säästetään hintaa (yhdestä hydrolevystä 3 metriä * 1,2 metriä saa kolmeen osaan leikattuna 9 metriä sokkelilevyä, verrattuna oikeaan sokkelilevyyn, hinta on huomattavasti halvempi, ja tuo hydrolevy on myös alkuperäisen asbestilevyn näköinen/värinen).
2soislaatta
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Huhti 07, 2021 18:50
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: -67 kaksoislaatta talon salaojat

ViestiKirjoittaja 2soislaatta päivämäärä Ti Touko 11, 2021 19:21

Tämähän herätti keskustelua...
Otin seinän auki varmistaakseni rakenteen. Alaohjauspuu on 20 cm lattian alapuolella. Järjestys sisältä ulospäin: lastulevy -> höyrynsulkupaperi -> 125 mm villa -> reikäpaperi/styroksi 15 cm lattian yläpuolelta alalaattaan asti.

Kuva
2soislaatta
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Huhti 07, 2021 18:50
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: -67 kaksoislaatta talon salaojat

ViestiKirjoittaja kkk päivämäärä Pe Touko 14, 2021 17:16

Jälkimmäinen suunnittelija oli oikeassa, finnfoam (XPS) sulkee kosteuden lähes muovin lailla, Styroks (eps) taas päästää vesihöyryn läpi ja kuivaa eristämäänsä lämmintä rakennetta kylmään päin.
kkk
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 204
Liittynyt: La Tammi 14, 2006 0:01
Paikkakunta: tampere

Re: -67 kaksoislaatta talon salaojat

ViestiKirjoittaja 2soislaatta päivämäärä Ti Touko 18, 2021 20:21

Tästä olin vielä kolmanteen suunnittelijaan yhteydessä, kun tuli puheeksi mahdollinen kengitys, eli valesokkelin poisto. Hän sanoi että todennäköisesti tuo styroksi sokkelia vasten on pelastanut alajuoksun ja muut seinärakenteet kosteusvauriolta. Hänen mielestä näin tehtynä valesokkelibetoni kaistaleen kylmäpiste on siirtynyt talon seinän sisältä ulkopuolelle, ja sisäpuoli on säilynyt kuivana. Hän myös meinasi että jätä vanha styrox ja asbestilevy paikalleen, niitä ei vaikuta alkaa vaihtamaan, eikä vaikuta kengittää kun mitään oireita tai vaurioita ei ole löytynyt.

Varoitti lopuksi salaojasta, sanoi että joskus kun vanha matalaperusta talo on salaojitettu, onkin käynyt niin että talon alla oleva vesi on mennyt salaojaan, tästä johtuen perustus on jäänyt osaksi tyhjän päälle ja talo notkahtanut.

Kaivoin kokeeksi talon takaseinälle kuopan. Siellä on asbestilevyä vasten 15 cm korkea 5cm paksu styrox heti maanpinnan alapuolella. Sen alla vaakatasossa 10 cm paksu styrox (routasuojaus?) Ja sen alla taasen styrox talon pohjaan asti. Tähän asti maa on hiekkaa. Mutta yllätys oli melkoinen, talon pohja tuli vastaan 37 cm maanpinnalta! Ei anturaa tai muuta sellaista. Talon pohja vain loppui. Tässä muutama kuva:

Kuva

Talon pohja, työnsin kameran ylemmän kuvan aukosta talon pohjan alle ja otin kuvan ylöspäin:

Kuva

Piirustuksessa talossa on antura, voiko olla että ne on vain talon nurkissa?
2soislaatta
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Huhti 07, 2021 18:50
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: -67 kaksoislaatta talon salaojat

ViestiKirjoittaja lehmikangas päivämäärä Pe Touko 21, 2021 22:30

kkk kirjoitti:Jälkimmäinen suunnittelija oli oikeassa, finnfoam (XPS) sulkee kosteuden lähes muovin lailla, Styroks (eps) taas päästää vesihöyryn läpi ja kuivaa eristämäänsä lämmintä rakennetta kylmään päin.


Styroxeissa eroja. Taiti olla niin että lattia EPS päästää vesihöyryn läpi, mutta kaikki ei. Siitä puuttuu myös ns. palosuojaus jos oikein muistan.
lehmikangas
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1049
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 14:29
Paikkakunta: Oulu


Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa