Vanhan talon omistajalla kavereita riittää

Rintamamiestaloista ja muusta

Vanhan talon omistajalla kavereita riittää

ViestiKirjoittaja Urpo61 päivämäärä Ke Huhti 05, 2023 19:13

Nyt kun koronaepidemia on virallisestikin ohi, ovat remonttikauppiaat taas aktivoituneet. Tänäänkin päivällä soitteli viemärinkuvauksia ja -remontteja tarjoava kauppias. Kiertäen kaartaen kyseli että olenko sen ja sen talon omistaja ja onko vuonna -63 valmistuneen talon viemärit vielä alkuperäiset. Hieman hämmästytti mistä ovat moisen tiedon käsiinsä saaneet mutta vastasin että "Entäpä jos ovatkin?" No tämä jatkoi että seuraavana päivänä olisivat tulossa aamupäivällä käymään "kun ovat alueella liikkeellä". "Mitäs asiaa teillä olisi?" -kyselin. Tulisivat kuulemma ilmaiseksi kuvaamaan viemärit.

Olen ennen epidemiaa jo yhden tällaisen veijarin kanssa ollut tekemisissä. Kuvasi putket ja alkoi sitten rustaamaan tarjousta remontista. Istui keittiön pöydän ääressä kuin tatti ja painosti hyväksymään tarjousta. Totesin etten tällä istumalla päätä yhtään mistään kysymättä tarjousta muualtakin. Muistutin että hän on itse tarjoutunut putket kuvaamaan ja kun on ilmaiseksi luvannut kuvata en lystistä tulisi mitään maksamaan. No sillä kertaa pääsin eroon suht helpolla.

Tämänpäiväiselle soittelijalle totesin että putket on jo kuvattu ja tarvittaessa voisin kuvata ne itsekin. Soittaja uteli edelleen että milloin kuvaukset oli suoritettu, totesin että ennen koronaa. Siihen tämä totesi että viemärit pitäisi kuvata vuoden välein kunnon varmistamiseksi. Tässä vaiheessa käämit kärähti ja sanoin että "Hevonpaskaa, ei tarvitse tulla kuvaamaan ei vuoden eikä kahden eikä kolmen vuoden välein" Langan päässä tuli hiljaista. Puolen minuutin jälkeen soittaja toivotti hyvää jatkoa ja sulki puhelimen.
Jälkikäteen tuli mieleen että viimeaikaisten lehtijuttujen perusteella tuo vuoden välein kuvaaminen saattaa olla tarpeellistakain - remontin jälkeen nimittäin. On käynyt ilmi että valurautaputkia asennettaessa jätetään katkaisupinnat suojaamatta korroosiolta ja putket hapertuvat muutamassa vuodessa vaihtokuntoon.

Sen verran vielä jäi asia vaivaamaan että kaivelin netin syövereistä tietoa suositeltavasta kuvaustiheydestä. Useat toimijat suosittelevat 2-5 vuoden väliä, Omakoti-lehden nettiversiossa https://omakotilehdet.fi/huuhtelulla-li ... allaankin/ 5-10 vuoden välein. Näin jos ongelmia ei ole esiintynyt.
Vesi-instituutti on julkaissut "Viemäreiden sisäpuoliset saneerausmenetelmät" (https://www.theseus.fi/bitstream/handle ... sAllowed=y) julkaisun jossa kerrotaan ruotsalaisesta viemärien TV-tarkastuksen käsikirjasta, "Handbok för TV-inspektion av avloppsledningar inom fastighet (STVF 2013)". Jos toinen kotimainen sujuu, voi sen käydä lukemassa täällä: https://vpp.sbuf.se/Public/Documents/Pr ... tighet.pdf. Tuossa kerrotaan mm. miten operaatio pitää suorittaa ja miten tuloksia pitää tulkita. Suomeksi en vastaavaa helposti löytänyt.
Laitan vielä tähän linkin julkaisuun "Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät" (https://betoni.com/wp-content/uploads/2 ... telmat.pdf). Tässä kerrotaan betonisten putkistojen ylläpidosta. Ettei sitten tarvitse olla remonttikauppiaan johdateltavissa.
Urpo61
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: To Maalis 02, 2017 0:02
Paikkakunta: Riihimäki

Palaa alueelle Yleistä höpinää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 4 vierailijaa