Apuja,mielipiteitä,neuvoja,vertaistukea

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

Apuja,mielipiteitä,neuvoja,vertaistukea

ViestiKirjoittaja sekatyömies päivämäärä To Syys 30, 2021 20:02

Moron.

Kohta 5v asutettu 50-luvun 3krs kutterimökkiä. Peltivuorauksella (niukalla tuuletuksella) = pellin profiili. Sekä ulos lisäeristetty 50mm villalla vanhan puuvuorauksen päälle. Hiljalleen remontoitu vähän sieltä,vähän täältä. Suuria yllätyksiä ei vielä ole löytynyt,lähinnä rajoittuu lahovikoihin. Kellari ostaessa oli tiedossa että puretaan,koska eristetty kahta puolen. Ja jotain pienempää siihen kylkeen,mitä nyt kuntoraportissa oli.

Kellari nyt purettu betonille,lukuunottamatta pesutiloja. Sauna,kh ja kodinhoito/pukuhuone. Ja edellis kesänä kaivoin "perinteiset" salaojat,eli patolevy,putket,tark.kaivot jne. Maanvaraiselle lattialla ei ole tehty mitään.

Tähän mökkiin tehty 80-luvulla saneeraus. Tyylillä vanhan päälle uutta. Eli lattia ja seinä kerroksia väh, 2kpl. Lattioissa ollu jopa neljää..eli sisä eteisessä oli alkup. lankku alla,kaks muovimattoa ja lami. Mm. tämä on nyt uusittu. Ulkoeteinen tehty lämpöseks..15 astetta pidetään.

Siinä jotain pintaraapasua,lähtötiedoiksi.

Mutta itse huoli/kysymys liittyy nyt siihen. Että täälä haisee ummehtunut/tunkkainen,tarttuu myös vaatteisiin!! Ei jokapaikassa. Ja oon nuuskinu tikkailta,kontaten,ryömien,hyppien ja loikkien kaikkia nurkkia. Sahaillu ja poraillu erinäisiä reikiä ja luukkuja, pistäny pussiin ja haistellu ulkona. Mutta en tahdo syytä löytää. Ja alkaa turnausväsymys iskeä..lähinnä korvien väliin!

Antakaa jotain neuvoja voiko haju johtua puretusta "kosteasta" kellarista vai mitä teen seuraavaksi? Mihin tahoon omakotiasuja voi ottaa yhteyttä jos omat keinot loppuu,ilman että seuraavan kuun palkka menee kokonaan? Nimittäin osaan kyllä googlata ja tilata jos jonkinmoista asiantuntijaa. Mutta tavan rahvaalla ei määräänsä enempää ole varoja..

Ja kiitos jos joku vastaa/osaa auttaa. Ja palstaa luettu silmämunat puuduksiin,mutta kai nää aina jotenki on yksittäistapauksia.. :roll:

Unohdin vielä. Että korvausilmoja tehty oh,mh x2,ulkoeteinen ja poistoja 3kpl. kellarissa myös 3 tuloa yksi tehostettu poisto.

Vielä ilmanvaihtoon...oli mittaus viikon kesäaikaan ja ilanvaihdon pitäisi olla ok. Mittausten mukaan!
sekatyömies
Uusi jäsen
 
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Syys 15, 2021 16:31
Paikkakunta: hämeenlinna

Re: Apuja,mielipiteitä,neuvoja,vertaistukea

ViestiKirjoittaja kkk päivämäärä Pe Loka 01, 2021 9:15

Mm tuolla kellarin hajuasiaa käsitelty:
viewtopic.php?f=13&t=24920&p=255971&hilit=Hajuongelma%2C+rossipohjan+rakenne%2C+alipaineistus&sid=0b922ee4d9bc63bca7a71645c27e0a2a#p250217

kannattaa käyttää hakua foorumilta, löytynee paljon lisää.
kkk
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 210
Liittynyt: La Tammi 14, 2006 0:01
Paikkakunta: tampere

Re: Apuja,mielipiteitä,neuvoja,vertaistukea

ViestiKirjoittaja sekatyömies päivämäärä La Loka 02, 2021 21:02

Moi moi.

En ole tietokone mies,joten toivottavasti tää nyt menee oikei.

Kiitos vastanneelle,tosiaa ne silmämunat puuduksiin luettu,eli tuokin!

Kysyn vaikka nyt nii että:kun muillakin purettu kellari (betoni sokkeli,ilman anturaa ja väilpohjat holvilla, ei rossia) tuonut hajua asuintiloihin. Niin kuinka kauan..salaojien jälkeen ollu kostee/haissu. Että millä/miten asiaa hoidettu? Poistoilma ja biltsikan kosteudenpoistaja jauhaa meillä 24/7.

Ja jos joku niihin asiantuntioihin tukeutunut..niin hintoja ja tahoja haluaisin tietää/kuulla?

Kiitos!
sekatyömies
Uusi jäsen
 
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Syys 15, 2021 16:31
Paikkakunta: hämeenlinna

Re: Apuja,mielipiteitä,neuvoja,vertaistukea

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Ti Loka 05, 2021 8:37

Kunnan korjausneuvojan palvelut maksuttomia ja virassa usein kokeneita henkilöitä juuri remonttiasioihin. Muuten tieto helposti kovin ristiriitaista ja paljon naapurineuvoihin perustuvaa, mikä aiheessa sekoittaa.
Betonilaatan alla on aina mikrobikasvustoa, joka pyrkii rakosista sisäänpäin. Lämmöneristämätön betonilaatta on myös aina kostea alapuoleltaan ja pyrkii kuivumaan sisäänpäin jos se on mahdollista.
Patolevy heikko kuivaavilta ominaisuuksiltaan ja kapillaarisuus seinissä yleisin ongelma, harvemmin salaojitus. Viileä kellarinseinä myös kondensoi itseensä helposti, alaosaan kesällä ja yläosaan talvella. Kosteutta ja pölyä ravinteeksi riittää mikrobeille, syntyy maakellarinomaista hajua.
Salaojittavat lämmöneristeet kellarin seinän ja lattian ulospäin kuivaamisessa merkittävästi pätevämpiä. Nostavat lämpötilaa kastepisteen yläpuolelle, diffuusiavoimina työntävät kosteutta ulospäin tehokkaasti, mutta tähän emme enää kohtuukustannuksin pysty vaikuttamaan.
Tuntematta sen paremmin miten ulkopuoli tehty, voi sieltäkin ongelmaa löytyä, onhan ylimmäisenä 200 mm vesitiivis kerros ulospäin luiskattuna 3 metrin matkalta, jotta pintavesiä ei päästetä anturaan lisäämään kapillaarista kosteudennousua ?
Patolevyllä hyvä sallia alkuperäinen sisäänpäin kuivuva rakenne ja huonetilaa voidaan koneellisesti kuivattaa sisäilmaa kuivaamalla, niin kellarinseinän kuivuminen tehostuu.
Pölyn imurointi ja kellarin desinfiointi puhalluslampulla betonin pintaa polttamalla tuhoaa kasvustoja, Boracol myrkyistä asiantuntijatkin kiistelee ovat vaarallisia ihmisille ja heikommalla asiantuntemuksella aiheeseen en ota sen enempää kantaa.
Lattian pinta-ala on seiniin verrattuna maanvastaisena rakenteena suurempi ja jos lattiaa alkaa operoimaan, niin 200 mm salaojittavalla kerroksella, sekä lattialämmityksellä on kohtuullinen kuivaava vaikutus sisäilmaankin. Huonelämpötilan nosto myös laskee suhteellista kosteutta koska lämmin ilma sitoo itseensä huomattavasti enemmän kosteutta grammoina ja tuuletuskin tehoaa paremmin.
Salaojituksesta paljon puhutaan kun on enemmän maalaisjärjelläkin ymmärrettävää asiaa, mutta on vain pieni osa kokonaisuudesta.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2250
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Re: Apuja,mielipiteitä,neuvoja,vertaistukea

ViestiKirjoittaja sekatyömies päivämäärä Ti Loka 05, 2021 20:27

Kiitos Matti. Tosiaan kellaria oli tarkoitus tehdä hiljalleen. Koska sielä ei asuintiloja ole. Ja maa kallistukset ovat ok,sekä sadevedet myös. Ja kuten sanoitkin niin ulkopuolelle ei kannattavaa enää kajota tässä vaiheessa eristeen muodossa.

Tämä kellarin remontointi on vaatinut muutenkin vähän päänvaivaa. Oli eristeiden lisäksi muovimatot jokapaikassa,ne lähtivät ekana. Sekä yhdellä seinustalla salaojakin jäi väärään korkoon. noin 40cm liian ylös. Johtuen siitä että tämä seinusta on aikanaan ollut matalalla sokkelilla. Ja aikanaan tehty täyteen korkoon sisältä käsin,että saatu yksi huone lisää. Ja kun vanhaa matalaa sokkelia on korotettu ja valettu sisältä käsin maata ja ISOJA kiviä vasten. Eli sisällä uusi sokkeli on noin 10cm sisempänä kuin muu sokkeli. Niin siinä ei uskaltanu mennä syvemmälle ettei mökki sorru. Kyseiselle seinustalle täytyy siis tehdä vaihtoehtoinen ratkasu sisäpuolelle. Ajatuksena olisi porata ja injektoida xypexin tai vandexin kapillarikatko sokkeliin sisältä. Sekä nostaa seinustalle eps sementillä tai kalsiumsilikaattilevyllä noin metriin. Jotta se kuivuisi sisään jos vettyy. Mielipiteitä saa heittää (toivon jopa)

Lattian kanssa ajatus tehdä myöhemmässä vaiheessa. Mutta nyt laitettu yksi poistoilma puhallin kellariin lisää. Lämmittäminen talvea vasten taitaa käydä kukkarolle liian kalliiksi. Desinfiointiin polttamisen jälkeen käy varmaan virkon s,siitä ainakin täälä ollu juttua? Kannattaako sen jälkeen seinän ja lattian rajaa tilkitä jotenkin? Sekä millä muut ovat poistaneet muovimaton liimoja betonista? Timanttilaikka ja imuri oli käytössä "ongelma" huoneessa mutta muualla osiointi hankalaa ja kulkea pitää pesutiloihin. Voisko jollain hiertää käsin? Olis irtomoska paremmin hallittavissa..
sekatyömies
Uusi jäsen
 
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Syys 15, 2021 16:31
Paikkakunta: hämeenlinna

Re: Apuja,mielipiteitä,neuvoja,vertaistukea

ViestiKirjoittaja sekatyömies päivämäärä Ke Joulu 29, 2021 22:30

Parempaa tulevaa vuotta..

Hml ainaki tuo korjausneuvonta lopetettu! Terveystarkastaja sentää jäljellä (kauanko)..ei tiiä. Ja hoitaako muuta ku kunnan/kaupungin asuntoja. Kuka tietää. Sain neuvoksi soittaa hengitysliiton neuvojalle. En jaksanu enää sinne soittaa,mennää omin voimin. Laitoin ilpin pöhisee kellarii..vaikee sanoo onko apuja ollu..tuntuu että ei. Pah näytteet muutamasta seinästä missä mustaa mönjää on, ei onneks ollu pahat. Suositusraja 200,meiltä löyty 320. Lapranero sano että,harvoin tollasia ja pahiommat arvot kymmeniä tuhansia! No sama se mulle paljoko ku haisee. Mut se mönjä se ei oo,siitä oon aika varma. Sekoo pää ku ei tiiä kannattaako ylhääl tehä mitää ennen ku alhaal, lattia ok.. Jos koirat haistais mistä johtuu...seki vaa aika tyyristä hommaa,eikä mitää takuita mistää :roll: Vastaan itelleni sit taas en vuonna jotai..
sekatyömies
Uusi jäsen
 
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Syys 15, 2021 16:31
Paikkakunta: hämeenlinna


Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa