Kellarin peittäminen

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja Jooseppi123 päivämäärä Ti Tammi 11, 2022 11:20

Hei! Talossani on lattian alla kellari. Siis sellainen luukku joka nostetaan pois. Kellari jotain 120 syvä ja kooltaan metri kertaa metri. Kellarista lähtee kaksi tuuletusputkea jotka menee kivijalkaan. Talvella tukin nämä putket ulkoapäin Nyt olisi tarkoitus uusia lattiat. Ja kellarille ei ole tarvetta, niin voisin tehdä umpilattian. Ehkä laminaattia.Tarvitseeko kellaria esim täyttää jollain tms vai teetkö lattian vain siihen päälle
Jooseppi123
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Loka 18, 2021 14:13
Paikkakunta: Siikajoki

Re: Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja ErkkiXC päivämäärä Ti Tammi 11, 2022 23:38

Eiköhän se mene, kun ruuvaat vaan sen lunkun kunnolla kiinni karmeihin, mitäpä sitä täyttämään. Ja varmistat, ettei jää mitään pikkukoloja tms reikiä, joista hiiret yms vois päästä sinne, ehken tukkia verkolla ne putket sieltä kellarinkin puolelta.
Käyttäjän avatar
ErkkiXC
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 70
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 17:15
Paikkakunta: Valkeamäki

Re: Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja lehmikangas päivämäärä Ke Tammi 12, 2022 0:13

Meillä oli talon alkuperäisenä pitämäni kellarikuoppa jossain vaiheessa täytetty hiekalla ja valettu pieni kansi päälle. Vähän eristettä ja lautalattia. Oletus että muutos tehty noin 80-luvulla. Vaikutti siltä että kokonaisuus oli nostanut kosteutta ja aiheuttanut vaurioita tuohon huoneeseen.

Kellari tyhjennettiin ja itse pidän siitä ajatuksesta että pystyn seuraamaan sitä kautta talon alla olevaa kosteutta. Keväällä kellarissa on vettä ja se on jopa mahdollista pumpata pois. Kellarille ei meillä ole käyttöä muuten. Syvyyttä maanpinnasta tulee ehkä 120 cm ja sokkelin korkeus plus alapohja, niin lattian tasasta noin 200 cm.

Jos kellarin laittaa umpeen, niin kannattaa perehtyä millä sen täyttää jos täyttää, ja kuinka paljon täyttää.
lehmikangas
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1090
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 14:29
Paikkakunta: Oulu

Re: Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja juha1 päivämäärä La Tammi 15, 2022 12:20

ite mietin kans tuota jos se täyttyy vedellä ja kiinteä kansi päällä, niin kuinka sieltä nousee kosteutta. olisi edes salaojaputki pohjalla kuivattamassa sitä. tuuletusputki varmaan on hyvä olla olemassa.

yhdellä tutulla oli vastaava. niillä ohjeistettiin täyttämään se ja tulikohan imuautolla singeliä tms se monttu täyteen. sen jälkeen tekivät siihen lattian päälle. en nyt muista oliko rossipohja vaiko mitä siellä alla. muuttivat muualle sen jäkkeen, nin en tiedä miten lopulta kävi sen remontin jälkeen.

toisaalta jos sen betoniholvin pohjan rikkoo, niin kuivuisiko se sitten nopeammin kun kevään jälkeen pohjavesi taas laskee..
sen siitä saa kun ei ole rakennusmies, joutuu pähkäilemään ja kyselemään tyhmiäkin..
juha1
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 691
Liittynyt: La Marras 27, 2010 19:17
Paikkakunta: kemistä 11km etelään...

Re: Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja Jooseppi123 päivämäärä Ke Tammi 19, 2022 11:09

Taidan kuitenkin päätyä siihen että en peitä kellaria, just tuon takia että haluan päästä tarkastelemaan sitä. Mietin nyt että jos laitan sen laminaatti lattian, niin voiko laminaattista tehdä sen luukun. Jos niin miten?
Jooseppi123
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Loka 18, 2021 14:13
Paikkakunta: Siikajoki

Re: Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja lehmikangas päivämäärä To Tammi 20, 2022 0:05

Tottakai voi laminaatistakin tehdä luukun. Tai siis luukun päälystää laminaatilla.

Puntaroi haluatko huomaamattoman luukun. Se teettää hommia lisää, mutta jos on laminaatin kuvio ja koko aloituskohdat tiedossa, niin luukun voi rakentaa siten että osuu saumat sopiville kohdille. Ehkä useimmiten kuitenkin luukut joissa näkyvä rakenne ei kanna (versus esim lautalattia) tehdän helppouden takia niin että sekä luukussa että muussa lattiassa (tavallaan karmissa, tai kehyksessä) on joku kulmalista.

Itse päädyin toteuttamaan niin että itse luukku on saranoitu pianosaranalla koko matkaltaan. Sen alla on paksu uretaanieriste joka nostetaan pois. Jos hyvän eristyksen haluaa saranoituun kanteen, niin rakenne on vaikeampi toteuttaa.
lehmikangas
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1090
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 14:29
Paikkakunta: Oulu

Re: Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja ErkkiXC päivämäärä To Tammi 20, 2022 11:02

Minä laitoin ohuesta alumiinikulmalistasta reunat sekä luukkuun että aukon ympärille ja pianosarana reunaan. Luukun tein uuden puusta/vanerista ja välissä Finnfoam levyä, lattian pinnoite vinyylikorkkia. Tuskin laminaatinkaan reunat kestää käyttöä rispaantumatta eli jotain listaa pitää laittaa. Ainoa vaan, että tuo luukku on hiukan vielä vaiheessa, kun tuota pianosaranaa ei saanut ruuveilla kiinni karmiin eli nyt on vielä mallia pois nostettava vaan ei haittaa kun vanha keittiö jäi työhuoneeksi eikä kellariakaan enää käytetä.
https://ibb.co/LYxpCCZ
Käyttäjän avatar
ErkkiXC
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 70
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 17:15
Paikkakunta: Valkeamäki

Re: Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja Jooseppi123 päivämäärä Pe Tammi 21, 2022 11:13

Iso kiitos asiallisista vastauksista. Nyt päädyin kuitenkin muovimattoon. Helpoin tapa päällystää tuo luukku. . Ja luukku ei ole näkyvällä paikalla, joten ei niin nöpön nuukaa. Vaikka helppo tuossa on laittaa kuviot kohdilleen
Jooseppi123
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Loka 18, 2021 14:13
Paikkakunta: Siikajoki

Re: Kellarin peittäminen

ViestiKirjoittaja Jallu77 päivämäärä Pe Huhti 08, 2022 19:24

Täällä samanlainen tapaus; kaivonrenkaista tehty talouskellari. Luukku lattiassa. Nyt olisi tarkoitus lastoittaa tuo huone ja samalla tuli eteen mitä tehdä tuolle kellarille. Yks kuntotarkastaja käski porata reikiä pohjaan muutama kappale, täyttää salaojasepelillä, sitten eristeet ja valu. Mietin että pitäisikö siltikin täyttää vaikka osittain sillä sepelillä, jättää tuuletusputki paikoilleen kuten entisessäkin, ja tehdä ikäänkuin rossipohja. Toki styrox-eristeillä ja valu päälle.
Kumpi ajatus kuulostaa viisaammalta? Koskaan ei kellarissa ole kyllä vettä ollut, mutta ainakin kuivuis pois, jos jättäisi tuon tuuletusputken
Jallu77
Uusi jäsen
 
Viestit: 4
Liittynyt: Su Tammi 30, 2022 11:50
Paikkakunta: Oulu


Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa